logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria głośników w Yamaha CLP 411 po odłączeniu zasilania - co mogło się stać?

michal.jas 05 Sty 2025 23:48 189 4
REKLAMA
  • #1 21379309
    michal.jas
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Witajcie,
    Awaria pianina Yamaha CLP 411 - po odłączeniu od zasilania (wysunął się przewód) i ponownym podłączeniu pianino przestało grać, świecą kontrolki normalnie, ale nie grają wbudowane dwa głośniki. Na słuchawkach gra. Pierwsza myśl, że mechanizm od odłączania głośników się zawiesił (choć jak jeśli nikt gniazda słuchawkowego raczej nie wykorzystuje). Ale nic, rozkręcam, mierzę, gdzie idą przewody od wzmacniacza do głośników, rezystancja zero ohm, myślę jest, przełączam jedną sondę i spodziewam się, że pokaże w okolicach 8 ohm jak impedancja głośników, a tu niespodzianka - nieskończoność.
    W drugim kanale to samo. Po zmianie głośników wszystko gra jak należy.

Jak możliwe, żeby oba głośniki zepsuły się jednocześnie? Dodam, że NIE SĄ SPALONE, wyglądają jak nowe, wyrwałem kopułkę i w środku cewka wygląda ładnie, nie śmierdzi.
    Ponadto przecież producent dobrał moc wzmacniacza do głośników tak, by nie było możliwości ich spalenia. Poza tym w momencie wystąpienia awarii instrument był ustawiony na 20-25% głośności.

W życiu nie spodziewałbym się takiej awarii, dlatego pytam tutaj, jak to możliwe? Czy któryś z kolegów spotkał się z czymś takim? Żeby w jakimś urządzeniu głośniki powiedziały nie?
    Sprawdziłem poza tym, czy wzmacniacz nie podaje napięcia stałego - nie podaje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21380612
    michal.jas
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Może niejasno napisałem, po wystąpieniu usterki rezystancja cewki jednego jak i drugiego głosnika wynosi nieskończoność, a głośniki nie wyglądają na spalone, cewka spalonego głośnika śmierdzi niemiłosiernie, tutaj po wybebeszeniu głośnika cewka wygląda bardzo ładnie, w kolorze miedziano złotym,
  • REKLAMA
  • #4 21381226
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Cewka dostała impuls wysokiego napięcie i została uszkodzona.
  • #5 21381900
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9207
    michal.jas napisał:
    cewka spalonego głośnika śmierdzi niemiłosiernie, tutaj po wybebeszeniu głośnika cewka wygląda bardzo ładnie, w kolorze miedziano złotym,

Cewka śmierdzi - owszem ale to tylko jeżeli zostanie potraktowana zbyt dużą mocą przez dłuższy czas. Natomiast podanie napięcia stałego równego połowie zasilania stopnia mocy (jak to bywa podczas uszkodzenia się końcówki mocy) potrafi się przepalić drucik cewki w najcieńszym miejscu - przeważnie przy wyjściu z cewki lub połączeniu z licą.
REKLAMA