logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OC na współwłaściciela auta - jak uniknąć utraty zniżek?

bb57 06 Sty 2025 12:23 678 9
REKLAMA
  • #1 21379760
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Witam, czy jeśli kupię auto ze współwłaścicielem, który jeździ nierozważnie to, czy nawet jeśli będę mieć 90% własności a tamten współwłaściciel 10% to umowa OC może być całkowicie na niego tak, abym nie stracił zniżek w przypadku wypadku z jego winy?
  • REKLAMA
  • #2 21379851
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    bb57 napisał:
    czy nawet jeśli będę mieć 90% własności a tamten współwłaściciel 10%

Nie, no.
    Jak współwłaściciel, to współwłaściciel.
    Jak jeden może mieć 90% własności a drugi 10%
    Oboje macie, powinniście mieć takie same prawa.

Skoro jest dwoje współwłaścicieli, to każdy z nich jest właścicielem w stu procentach.

Po prostu każda decyzja prawna na przykład (kupno, sprzedaż) nie obejdzie się bez zgody jednego, jak i drugiego właściciela.
  • REKLAMA
  • #3 21380539
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Też stracisz zniżki jeśli on spowoduje stłuczkę.
  • REKLAMA
  • #5 21381040
    pyton2009
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Bycie współwłaścicielem przy OC już się nie opłaca
  • #6 21388647
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21388927
    user64
    Poziom 35  
    Jest to nadal prawda, że stłuczka jednym autem, powoduje drastyczny wzrost stawki na wszystkie auta. Ja jestem w takiej sytuacji, spowodowałem drobną stłuczkę starym Sceniciem, stawka OC wzrosła mi na wszystkie auta i to drastycznie. Mało tego dowiedziałem się równiez, że gdy na miejscu kolizji pojawi sie policja i dostaniesz punkty, to dla firm jest to jakby dwa zdarzenia. Także opłaca się tylko młodemu, bo on zapłaci mniej przy współwłaścicielu. Ale przy jakieś kolizji to już będzie kłopot.
  • #8 21389077
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21389114
    user64
    Poziom 35  
    Musiała być wykupiona tzw. ochrona zniżek, niektóre firmy to proponują, bez tego nie ma możliwości, aby składki się nie zmieniły, Janosiki to tylko w TV sa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wpływu współwłaścicieli na zniżki OC w przypadku kolizji. Użytkownicy zgodnie stwierdzili, że posiadanie współwłaściciela, nawet z minimalnym udziałem, może prowadzić do utraty zniżek na ubezpieczenie OC, jeśli współwłaściciel spowoduje wypadek. Wiele osób podkreśliło, że stłuczka jednego z pojazdów może wpłynąć na wzrost składek OC dla wszystkich aut posiadacza. Wskazano również na możliwość wykupienia ochrony zniżek, co może pomóc w uniknięciu podwyżek składek po kolizji. Wspomniano o doświadczeniach z różnymi firmami ubezpieczeniowymi, które mogą mieć różne zasady dotyczące zniżek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA