logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z monitorem Panasonic BT-S1050Y CRT - wyłącza się odrazu

yuukion12 08 Sty 2025 11:47 729 24
REKLAMA
  • #1 21382995
    yuukion12
    Poziom 2  
    Hej,

Przeszukiwałem całą sieć, aby mógłby mi ktoś pomóc w kwestii mojego starego monitora CRT Panasonic.
    Głównym problemem z tym wyświetlaczem jest to, że się nie włącza. Po podłączeniu do źródła zasilania 220 V dioda zasilania włącza się na sekundę, a następnie gaśnie i nic więcej.
    Ten wyświetlacz ma wejście na baterię 12 V, które mogę również podłączyć do zewnętrznej ładowarki, aby sprawdzić, czy działa, ale bezskutecznie. Gdy włączam zasilanie, słychać tykający dźwięk, można usłyszeć go z obszaru flyback.

Otworzyłem wyświetlacz. Nie był zbyt zakurzony (zdecydowanie rozbiorę go później w celu dokładnego czyszczenia). Gdy próbuję rozładować lampę, nie ma iskry, więc zakładam, że FBT nie generuje wystarczającej mocy? Czy jest gdzieś zwarty, więc flyback nie otrzymuje wystarczającej mocy, aby wysłać wyższe napięcie?

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Mogę zamieścić wideo z dźwiękiem, jaki wydaje urządzenie, gdy jest podłączone do w miarę stabilnego zasilania 12 V.

Tylna część monitora CRT Panasonic z różnymi wejściami i etykietami.
    Panel przedni starego monitora CRT Panasonic z pokrętłami i przyciskami do regulacji ustawień.
    Stary monitor CRT Panasonic BT-S1050Y na różowym tle.
    AI: Czy możesz podać, jak długo używasz tego monitora i czy wcześniej miał jakieś problemy?[/i]
    Nie.
    AI: Czy przed wystąpieniem problemu zaszły jakieś zmiany, takie jak przepięcia, upadki lub inne zdarzenia, które mogłyby wpłynąć na działanie monitora?[/i]
    Nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21383034
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7855
    Migająca dioda sugeruje przeciążenie zasilacza, lub utratę pojemności kondensatorów elektrolitycznych, co w tak leciwym sprzęcie jest normalną sprawą.
    To nie jest TV!
  • #3 21383043
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21383034Dziękuję bardzo za odpowiedź. Będę musiał rozebrać ten monitor i sprawdzić wszystkie kondensatory w tym przypadku. Martwiłem się, że może jednak sama lampa pękła ze starości gdzieś przy wyrzutni elektronów.
  • Pomocny post
    #4 21383053
    ArturAVS
    Moderator
    Ostatnim razem, jak naprawiałem podobny monitor, to problem leżał w kondensatorze sekcji boost dla zasilania odchylania H. Stracił pojemność i tak obciążał zasilacz, iż ten się wyłączał. Podaj pełne oznaczenie, to może SM się znajdzie.

yuukion12 napisał:
    Martwiłem się, że może jednak sama lampa pękła ze starości gdzieś przy wyrzutni elektronów.

Przy takim uszkodzeniu, zasilacz by startował. Przy utracie próżni, samego kineskopu, miałbyś błękitną poświatę w okolicach wyrzutni. Na 99% winne są kondensatory.
  • Pomocny post
    #5 21383438
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Service manual tego 10" CTR monitora masz pod Link
  • #6 21383539
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21383053 Naprawdę wdzięczny jestem, bo już smutno się zrobiło, że ten monitor nie działa. Dzisiaj go rozłożę i sprawdzę wszystkie kondensatory po kolei. Na początku zmierzyłem opór płyty głównej, żeby zobaczyć, czy gdzieś jest spięcie do uziemienia, ale nic specjalnego nie znalazłem, wszystko wyglądało w miarę normy.

>>21383438 Nie jest to ten sam monitor, aczkolwiek wszystko wygląda podobnie. Pomoże mi rozłożyć ten wyświetlacz.

Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

>>21383053
    Tutaj jest krotki filmik z tego monitora jak jest podlaczony do mniej wiecej stalego zasilania 12v 3.5A i jaki dzwiek wydaje, rozloze go ponownie i posprawdzam wieksza czesc kondensatorow, sprawdzalem takze czy jakis kawalek plyty glownej jest spiety do ziemi ale niczego niepotrafilem znalezc jak narazie wydaje mi sie ze bede musial w koncu kupic miernik esr jednego dnia

• #7 21384426
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2388
    Strona pierwotna, sieciowa zasilacza, przetwornicy do naprawy, jaki tam jest układ scalony w zasilaczu, przetwornicy zastosowany?
    Tu masz SM do podobnego modelu, zobacz, sprawdź, czy jest taki sam blok zasilacza FX-9016A, jeżeli tak, to na początek wymień w nim kondensatory elektrolityczne.
    Jest układ scalony AN5900?
    Załączniki:
    • panasonic_bt-s1000y_yg_chassis_kii_sm.pdf (18.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21384510
    ArturAVS
    Moderator
    Telo napisał:
    sprawdź, czy jest taki sam blok zasilacza FX-9016A

Dokładnie. Na zasilaniu 12 V, odłącz płytę zasilacza i zabacz czy tak samo się zachowuje. Pierwszy do sprawdzenia C924 (2200uF 50V), zaznaczyłem strzałką;

Fragment schematu elektronicznego z zaznaczonymi elementami C924, ochrona baterii oraz klucz.
  • REKLAMA
  • #9 21384842
    yuukion12
    Poziom 2  
    Niestety cały zasilacz jest zintegrowany do płyty głównej. W obrębie zasilacza jest tylko jeden widoczny kondensator 400 V, który wygląda dobrze. Jak podłączę telewizor do 220 V, telewizor się nie mogę powiedzieć włącza, ale dioda LED zapala się na zielono i po chwili gaśnie. Typowo ekran nie potrafi się uruchomić. Z kolei problem strzelający pojawia się na 12 V. Na chłopski rozum szukałem problemu dalej i znalazłem tylko jedną diodę Zenera, która wygląda, jakby była zwarta w obwodzie elektrycznym 24 V. Jak jest mierzona miernikiem za pomocą ustawienia do diod, wyświetla 0,4 V w dwie strony. Po jej wyciągnięciu dioda zachowuje się normalnie: 0,4 V w jedną, i nieskończoność w drugą stronę, czyli dioda działa. Problem leży gdzieś w tym kierunku?

Normalnie, jak naprawiam elektronikę bardziej nowoczesną, w taki sposób udaje mi się naprawić większość telefonów, tabletów, laptopów etc. Tylko nie naprawiałem starszych monitorów, telewizorów etc. Rozumiem, że niektóre obwody mogą wyglądać, jakby były spięte, dopóki nie podłączymy urządzenia do prądu.
    Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z różnymi elementami elektronicznymi.
    Widok płyty głównej z układami elektronicznymi i ścieżkami.
    Zbliżenie na komponenty elektroniczne na płytce drukowanej, w tym diody i rezystory.

Dodano po 11 [godziny] 13 [minuty]:

>>21384510 teraz zauwazylem, bez schematow troche trudniej sie pracuje ale znalazlem plytke ktora laczy prad z zywej strony do calej reszty niejest to FX-9016A aczkolwiek wydaje mi sie ze blisko FX-9054A podobne jest na glowej plycie 50v 2200uF zaraz obok kabla ktory prowadzi 12v sprawdze jak wroce do domu
    Zdjęcie płytki drukowanej z różnymi komponentami elektronicznymi na czerwonym tle.
    Widok płytki drukowanej z różnych elementów elektronicznych na czerwonym tle.
  • #10 21386059
    Telo
    Serwisant RTV
    Przecież jest płytka zasilacza gdzie niby jest zintegrowany.....????
  • #11 21387289
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21386059 dokładnie jest, aczkolwiek w tym schemacie z innego monitora jest ona dostępna zaraz obok głównego zasilania. W moim przypadku jest to odrębna płytka PCB, którą zamieściłem na najnowszym zdjęciu,

Nagrałem wideo, jak monitor jest podłączony do 220 V

dalej szukam zwarcia, może gdzieś. Nie naprawiałem CRT wcześniej, więc nie jestem pewien, jak flyback ma się zachowywać. Czy ma być on otwarty z małym oporem (który wygląda jak spięcie) dopóki go się nie włączy. Nie mam miernika ESR, więc sprawdzanie wszystkich kondensatorów jeden po drugim to masakra.

Bardzo dziękuję za wasz czas i chęć pomocy!!
  • Pomocny post
    #12 21387764
    Telo
    Serwisant RTV
    Dziwnie kolega opisuje tak jakoś nie po fachowemu kup nowe kondensatory i wlutuj nowe głównie strona pierwotna w zasilaczu.
    Akurat taka stara elektronikę fajnie się naprawia.
  • #13 21388294
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21387764 no nic, dziękuję bardzo za odpowiedź!! Poczekamy, aż przywiozą mi nowe kondensatory i zobaczymy, czy problem się rozwiąże.
  • #14 21391151
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21387764 Kondensatory zmienione, ten sam problem niestety, no nic, szukam problemu dalej.
  • #15 21391710
    Telo
    Serwisant RTV
    A co z pomiarami napięć są stabilne czy ten schemat pasuje?
  • REKLAMA
  • #16 21391868
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21391710 No właśnie tutaj jest problem, bo nie jestem pewien, znalazłem schemat, który pasuje prawie w 95%. Jest on z monitora JVC TM-910SU, jest to praktycznie ten sam monitor, tylko ten jest na 110 V, a mój jest na 220 V. Części pasują tak samo 95%. I na przykład wysłałem zdjęcie płytki zasilania, która jest załączona na schemacie, jest w niej kontroler o nazwie AN5900.
    Schemat zasilania monitora JVC TM-910SU z zaznaczonymi wartościami napięć 5.2V i 9V.

I na przykład napięcie jest kompletnie źle, aczkolwiek na innym schemacie, który nie pasuje do mojego monitora, jest to za mało napięcia. Dołączyłem jeszcze ten schemat z monitora JVC, naprawdę bardzo, bardzo będę dziękował za chęć pomocy, jesteście najlepsi!!!
    Załączniki:
    • jvc_tm-910su.pdf (5.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21393059
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Popatrz
    AN5900.pdf to schemat zasilacza JVC AV-20ME, SS-9002A
    - podano wart. napięc i przebiegi (potrzebny oscyloskop)

p.s
    Wymieniłeś te elektrolityczne kond. o małych wart. pojemnośći
    - czy tylko ten duzy ponad 2200uF
    Załączniki:
    • AN5900.pdf (282.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AN5900_DATASHEET.pdf (97.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21396448
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21393059 Dzięki za odpowiedź, wszystkie wszystkie zmienione, właśnie miałem problem z mierzeniem napięcia tak na oko, bo sam AN5900 w płytce zasilania, która jest opisana w schemacie z identycznego monitora, tylko 110 V, a nie 220 V.
    Schemat obwodu układu AN5900 z zaznaczonymi napięciami wejściowymi.

Z tego rysunku, co podałeś, napięcia wchodzące do mojego chipu to 0 V, 0 V, 0 V, 9 V, 2 V, 5.4 V, 5.4 V, 5.4 V, aczkolwiek w innym schemacie z kompletnie innego monitora są one prawidłowe, kompletnie się zgubiłem.
  • #19 21396674
    Telo
    Serwisant RTV
    Jeżeli dobrze zmierzyłeś to masz uszkodzony nadal zasilacz zobacz na tej dokumentacji co umieściłem napięcia na układzie AN powinny być takie
    jeżeli już piszesz to powinno to wyglądac tak:
    1 +6,4V
    2 +6,4V
    3 +6,7V
    4 +1V
    6 +12V
    7 +5,7V

Na pinie 6 zasilnie układu masz za mało powinno być +9-12V
    Masz ułatwione zadanie bo zasilacz można wymontować i naprawiać jako oddzielny moduł nie jest umieszczony na całym pcb.
  • #20 21398016
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21396674 Niestety, nie jest to osobna płyta, cały zasilacz jest wmatowany w płytę główną, wszystko co prowadzi z 220 V to małej płytki z kontrolerem AN5900 oraz regulatorem mocy AN8026. Wygląda w miarę ok, zero spięcia, kondensatory zmienione, rezystory są w granicy 5%. Wymontowałem płytę z wyjściami, sprawdzone kondensatory, jeden był do wymiany, problem nadal występuje. Sprawdzałem również optoizolator, niby działa, jeszcze muszę sprawdzić obwód zatrzaskowy tranzystora, czy się włącza, a potem to już nie mam żadnego pomysłu.
  • #21 21398317
    Telo
    Serwisant RTV
    Złóż i zmierzyć napięcia na układzie AN.
  • #22 21399298
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21398317
    1 5.4 V
    2 5.4 V
    3 5.4 V
    4 1.2 V
    5 GRN
    6 9 V
    7 0 V
    8 0 V

Transformator możliwe, że spalony na linii 12 V. Pracowałem za długo z zepsutą elektroniką i nie potrafię już czuć, czy coś jest spalone. Moja żona np. mówi, że nie może wytrzymać przy tym monitorze. Za pomocą jej super/normalnego nosa wywąchaliśmy przegrzany transformator, śmierdzi spalenizną mocno, aczkolwiek jest na nim 20 Ω, czyli linie działają i nie są zwarte (prawdopodobnie). Dalej szukam powoli.

Część elektroniczna z widocznym oznaczeniem 476567MA zamontowana na metalowej obudowie urządzenia.
    Czerwony transformator położony na multimetru.
  • #23 21402521
    yuukion12
    Poziom 2  
    Zamówiłem tani miernik ESR, żeby sprawdzić wszystkie kondensatory, których nie zmieniłem. Do tego zamówiłem również nowy optoizolator, żeby go zamienić w razie w. A tak to dalej szukam problemu. Na początku myślałem, że może kineskop jest zepsuty albo transformator flyback (do tej pory może być zepsuty), aczkolwiek są jeszcze tranzystory, które muszę sprawdzić. Możliwe, że są już wadliwe.
  • #24 21402612
    Telo
    Serwisant RTV
    yuukion12 napisał:
    JVC TM-910SU

Umieśc ten schemat co poszukałeś który pasuje.
    Czy stabilizator który podaje zasilanie dla AN 6 masz na +9V czy +12V?
  • #25 21403426
    yuukion12
    Poziom 2  
    >>21402612 Dziękuję za odpowiedź! Tutaj zamieszczam schemat, schemat praktycznie 95% identyczny do tego, co mam na płytach.
    Załączniki:
    • jvc_tm-910su.pdf (5.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z monitorem CRT Panasonic BT-S1050Y, który nie włącza się po podłączeniu do zasilania. Dioda zasilania miga, co sugeruje przeciążenie lub uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia kondensatorów, w tym kondensatora sekcji boost zasilania odchylania H oraz diody Zenera. Użytkownik wymienia kondensatory, ale problem nadal występuje. Wskazówki dotyczące pomiarów napięć na układzie AN5900 oraz sprawdzenia transformatora flyback są również omawiane. Użytkownik planuje dalsze testy i wymianę potencjalnie uszkodzonych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA