logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC/PLAY Sagemcom F3896LG-LC w tryb bridge w celu uzywania wlasnego OpenWRT

fjakub 12 Sty 2025 16:15 3576 11
REKLAMA
  • #1 21389603
    fjakub
    Poziom 2  
    Hej! Przeglądnąłem podobne tematy na forum, Google, ChatGPT i nie udało mi się rozwiązać mojego problemu:
    Mam urządzenie UPC teraz z softem Play: Sagemcom F3896LG-LC. Kupiłem też router Cudy WR3000S, wgrałem na niego OpenWRT i chciałbym go używać jako główny, nauczyć się trochę o sieciach, postawić Proxmoxa, Dockera, NAS etc.

Niestety rozbiłem się o ścianę na samym początku: Po wpięciu Sagemcoma (LAN) -> Cudy (WAN) wszystko śmiga pięknie, jest internet w Cudy, można bawić się konfiguracją etc., mam internet po WiFi z Cudy i po LANie. Żeby wszystko było po bożemu, chciałem przestawić Sagemcoma w tryb bridge, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami na internecie, łącznie z resetem na kilka minut, a nie mam nadal połączenia z internetem na Cudy po tej operacji. Z tego co widzę i co jest moim podejrzeniem, jest fakt, że dostaję z DHCP jedynie adres IPv6 na porcie WLAN. Czy rozwiązaniem/moim problemem jest to, żeby ustawić po stronie Playa wyłączenie IPv6? Czy wynika to z błędnej konfiguracji na OpenWRT?

Sagemcom poprawnie przestawia się w tryb bridge (zielona dioda, brak WiFi etc.), jednak na Cudy znika w tym momencie dostęp do internetu.
    Prośba o pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21389621
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    IPv4 na początek włącz (wyłącz IPv6).
  • #3 21390044
    fjakub
    Poziom 2  
    Dzięki, tak podejrzewałem! Załatwię to z dostawcą i zobaczymy.
    Swoją drogą, czemu IPv6 jest tak problematyczne? To miał być nowy standard, który zastąpi IPv4, a jednak powoduje tyle problemów. Jeżeli mój router wykrywa IPv6 i zawiera nowe oprogramowanie OpenWRT, to czemu to i tak nie ma prawa działać?
  • REKLAMA
  • #4 21390049
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Praktycznie nic nie robi się już lepiej, ma być szybko (bo taniej), byle jak, ale oczojebnie, a użytkownicy mają płacić i być beta testerami.

Bez znaczenia czy to elektronika, czy samochody, czy coś innego np Win11, firmy mają zarabiać a nie robić dobrze użytkownikom...

Jedna uwaga o OpenWRT - tam słabo ze sterownikami często nie ma akceleracji sprzętowej i jest kicha na CPU routera.
  • #5 21390490
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5347
    fjakub napisał:
    Swoją drogą, czemu IPv6 jest tak problematyczne? To miał być nowy standard, który zastąpi IPv4, a jednak powoduje tyle problemów.

Nie miał zastąpić, tylko miał współistnieć.
    A dlaczego tak słabo - jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze i to duże pieniądze.
    Adresacja IP nie jest za darmo.

Na infolinii operatora należy poprosić o wyłączenie IPv6.
  • REKLAMA
  • #7 21611672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21611720
    bruner
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    >>21611672
    To jest wniosek przyczynowo skutkowy, skoro były problemy na ipv6 i w poprzednich postach zalecane było przejście na ipv4 stąd moje pytanie czy teraz działa ok. Autor postu nie odpowiedział. Czy teraz stało się moje pytanie jaśniejsze?
  • REKLAMA
  • #9 21615834
    KOCUREK1970
    bruner napisał:
    Autor postu nie odpowiedział.

Skoro go nie wywołałeś, to skąd ma wiedzieć, że ktoś tu coś dopisał nowego?

Jeśli jest IPv6, trybu bridge nie ma, bo jest zbędny.
    Jeśli jest tryb bridge i jest to jeszcze stare poczciwe UPC, to tryb bridge ma sens.
    Ale jeśli to już jest Play, to tryb bridge nie działa, a nawet gdyby działał, to też nie ma najmniejszego sensu.
  • #10 21615853
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21615916
    KOCUREK1970
    Vlipknot napisał:
    Jak miał wywołać?

A bardzo prosto: na dole okna z postem jest sygnaturka małpki, czyli symbol @.
    Klikasz dany post, szukasz tej ikonki, klikasz i w oknie na odpowiedź masz wywołanie :D
    Vlipknot napisał:
    Moze mu mail wali eletrodę do SPAMu i tam nie zagląda, albo całkiem filtr antySPAM usuwa i nie dowie się nigdy, że wywołujemy. Albo pojechał na wakacje i się odciął na trochę od internetu, żeby procesor własny się odświeżył i przewietrzył ?

To już od fizjologów zależy :D
  • #12 21615985
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji urządzenia Sagemcom F3896LG-LC z oprogramowaniem Play (UPC) w trybie bridge, aby używać własnego routera Cudy WR3000S z OpenWRT jako głównego urządzenia sieciowego. Po podłączeniu Sagemcoma (LAN) do Cudy (WAN) internet działa poprawnie, jednak próba przełączenia Sagemcoma w tryb bridge zgodnie z instrukcjami skutkuje brakiem połączenia internetowego na routerze Cudy. Występuje problem z uzyskaniem adresu IPv4, a jedynie adres IPv6 jest przydzielany przez DHCP na porcie WLAN. Zalecane jest wyłączenie IPv6 po stronie operatora Play/UPC, ponieważ tryb bridge w obecnej konfiguracji i z aktywnym IPv6 nie działa prawidłowo. Dyskusja wskazuje, że IPv6 współistnieje z IPv4, ale w praktyce może powodować komplikacje, zwłaszcza w kontekście trybu bridge i publicznego adresowania IP. Dodatkowo, w przypadku braku publicznego IPv4 może wystąpić problem z CG-NAT, utrudniający dostęp do serwerów z zewnątrz. Wskazano również, że tryb bridge ma sens w starszych urządzeniach UPC, ale w sieci Play może być nieefektywny lub zbędny. Wskazówki dotyczą także sposobu wywoływania odpowiedzi na forum oraz uwagi o ograniczeniach sprzętowych routerów z OpenWRT, takich jak brak akceleracji sprzętowej i obciążenie CPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA