logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór napięcia DC do dystrybucji w domu (do automatyki domowej, routerów, oświetlenia)

marcingebus 13 Sty 2025 13:48 537 3
REKLAMA
  • #1 21390795
    marcingebus
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Uruchamiam u siebie UPSa APC SMT 3000VA z 4 bateriami AGM 200Ah. Razem napięcie DC będzie 48V. UPS ma zasilać lodówkę, część oświetlenia, jakiś serwerek, gniazdko awaryjne dla laptopa na wypadek awarii połączonej z HomeOffice itd.. Planuję podłączyć się do baterii tego UPSa bezpośrednio (za odpowiednimi bezpiecznikami topikowymi) i traktować te baterie jako źródło napięcia DC do zasilania różnych elementów automatyki opartych głównie na ESP - taka mała siłownia 48V. "Gołe 48V" wpuszczę na switcha PoE. Mam dylemat jakie napięcie przyjąć do zasilania resztę. Czy puszczać kabelkami w różne miejsca domu, gdzie mam (będę miał) moduły ESP "gołe 48V i lokalnie stosować StepDown z 48V na 3.3/5V (ale mało takich jest u mayfrientów), czy zrobić centralne przejście na 12V lub 24V DC (jakimś większym SteoDown'em) i dystrybułować niższe napięcie niż 48V? A może olać podłączenie bezpośrednie do baterii a raczej zastosować zasilacz 230V->12/24/48DC?
    Główne zastosowania DC to zasilanie:
    - router/switche do internetu (6 urządzeń rozsianych po domu)
    - różne sensory, ruchu/obecności/temperatury/wilgotności lutowane na ESP (Dallasy, SHT35, pomiar poziomu deszczówki itp..)
    - włączniki monostabilne do oświetlenia głównego , aby sterowały ESP+Przekaźniki (plus jakiś dzielnik napięcia przy samych ESPekach)
    - kilka LEDów na GU10 lub podobne (oświetlenie nocne/"quasi-awaryjne = ma działać gdy będzie jakaś awaria w sieci.

Pytanie: Jakie napięcie przyjąć do dystrybucji i jakie ma wady i zalety przyjęcie tego konkretnego rozwiązania?

P.S.
    Mam mały mierniczek, który mierzy napięcie na każdym z akumulatorów i zapisuje do ESPHoma, więc będę miał podgląd jak się zachowuje napięcie na akumulatorach i jeśli ich pojemność nie udźwignie dłuższego zaniku, to dołożę jakiś aparat, który odłączy się od baterii aby ich nie rozładowywać poniżej 10.5V/Akumulator.
  • REKLAMA
  • #2 21390817
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    A nie możesz wydzielić obwodów, w których pojawi się zasilanie awaryjne wyprodukowane przez "przetwornicę" w przypadku zaniku sieciowego zamiast kombinować z DC?
  • REKLAMA
  • #3 21390851
    marcingebus
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    kindlar napisał:
    A nie możesz wydzielić obwodów, w których pojawi się zasilanie awaryjne wyprodukowane przez "przetwornicę" w przypadku zaniku sieciowego zamiast kombinować z DC?

Oczywiście, że można ale i tak potrzebuję jakiegoś napięcia DC do zasilania różnej maści sensorów. Wydaje się, że StepDown jest mniejszym urządzeniem (także chyba tańszym), niż zasilacz HiLink przy każdym ESPeku.

Pytanie jakie napięcie przyjąć i dlaczego właśnie takie będzie najlepsze. ;-)
  • #4 21390867
    margas60
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Mam małego OFF-grida w bloku dlatego zrobiłem tak ; z 24V akumulatory LIFEPO4 160Ah samochodowy konwerter na 12V 20A zasila całe oświetlenie [żarówki i taśmy LED], sterownik z zegarem sterujący 4 gniazdkami, zasilanie całej automatyki, modemu, routera, dwa serwery Synology, ładowanie telefonów lub innych urządzeń . Konwersja z napięcia stałego na 230 zmienne obarczona jest zbyt dużymi stratami dlatego przez falownik puszczam tylko to czego nie mogę zasilać z 24V lub 12V przy niedużych pradach.
REKLAMA