logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzedawca przysłał uszczelkę pokrywy zaworów zgiętą na 3 części

KarolMalec 17 Sty 2025 11:07 915 14
REKLAMA
  • #1 21396945
    KarolMalec
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Mam takie szybkie pytanie - zamówiłem w internecie komplet uszczelek pokrywy zaworów - 1,8T 20V (grupa VAG), marki Erling. Pytanie moje jest takie - sprzedawca jakiś niepoważny, zagiął tę tekturę wraz z uszczelkami tak jak gazetę z kiosku na 3 części i tak przysłał. Ja to rozprostowałem, ale zastanawiam się, czy coś się nie zdeformowało?
    Widzę, że ta uszczelka z "kółkami" pod cewki, to blaszka, która się wygina, i na to guma, i to jest takie lekko wygięte, nie stanowi równej płaszczyzny, tak jak np. kartka papieru. Czy to będzie dobrze przylegać?
    Może przesadzam, ale nie wiem, dlaczego sprzedający nie mógł włożyć w jakiś kartonik i wysłać w całości...

Nie wiem, co to za dziwny trend, niedawno kupiłem w oficjalnym sklepie ASO oringi, które sobie "latały" po kartonie... Tak były przysłane.

Poniżej fotka, jak taka uszczelka wygląda:

Uszczelka pokrywy zaworów marki Erling na tle pomarańczowo-białego opakowania.
  • REKLAMA
  • #2 21396978
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    To nie szkło. Co ma się stać?
  • REKLAMA
  • #3 21396981
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Nic jej nie będzie, ułoży się. Ale fakt, sprzedawca idiota. Dobrze, że nie kupiłeś u niego uszczelki pod głowicę. :)
  • #4 21397012
    KarolMalec
    Poziom 9  
    andrzej20001 napisał:
    To nie szkło. Co ma się stać?

No nie wiem, co ma się stać, ale jednak sam producent nie pakuje tego tak jak dętki do roweru, że poskładane jak sznurowadła, czyli to ma mieć swój naturalny kształt.
    Zresztą tak zmiażdżona uszczelka nie wiem, np. czy nie może się przerwać?

Też nie będę ukrywać, że Erling to nie jest jakiś Topran, ona ok. 100 zł kosztuje, więc fakt, dziwi podejście sprzedawcy.
    Pewnie żarówki też wyciągnąłby z opakowania i luzem wsadził do koperty bąbelkowej.
  • #5 21397020
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Zawsze można w lokalnej hurtowni/sklepie kupić. Zaoszczędzone pewnie z 15 zł, a pisania i myślenia od wuja. Miłego weekendu.
  • #6 21398238
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Jeśli można było by to zginać, to producent tak by pakował.
  • #7 21398304
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    >>21396945
    Po takim wygięciu będzie zaraz olej w świecach.
    Uszczelce pokrywy może nic się nie stało, ale uszczelka otworów świec jest zbrojona.
  • REKLAMA
  • #8 21399092
    KarolMalec
    Poziom 9  
    Czyli odesłać to i kupić gdzie indziej?
  • #9 21399200
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    >>21399092

Ja bym oddał.
    Po co wymieniać ją za 2 miesiące drugi raz.
  • #10 21399330
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    @KarolMalec napisać do sprzedawcy i opisać sytuację i domagać się nowego artykułu bez wad.
    Czyli przysłanie uszczelki w opakowaniu fabrycznym bez zagięć.
  • REKLAMA
  • #12 21399973
    KarolMalec
    Poziom 9  
    szeryf3 napisał:
    @KarolMalec napisać do sprzedawcy i opisać sytuację i domagać się nowego artykułu bez wad.
    Czyli przysłanie uszczelki w opakowaniu fabrycznym bez zagięć.

OK, tylko jakie tu są wady? W zasadzie nie wiemy, to dopiero będzie wiadomo jak się uszczelkę założy, więc co? Mam napisać, że towar ma wady, bo był źle wysłany? Ale to nie jest nigdzie przerwane itd.
    Dlatego ja nie wiem czy ktoś taką reklamacje uzna.

Ja bardziej myślałem żeby to odesłać - zwrot wpłaty i kupić normalnie u porządnego sprzedawcy, albo jakiś intercars i odebrać u siebie na miejscu.

klamocik napisał:
    Może to głupie ale kiedyś owijało się papierosa papierem z gazety, to zawiązywało się w supełek, a po rozwiązaniu okazywało się, że papieros cały.

Może i tak, tylko tutaj sprzedawca nawet nie wpadł na to żeby tę środkową uszczelkę przesunąć skrajnie, bo to jest ruchome, producent tak to pakuje, jak np. łosoś w jakimś markecie, że jest gruba tekturka i to zafoliowane hermetycznie.
    On to zgiął nie patrząc jak to tam leży, więc ten środek się wygiął jak taki drut.

Uszczelka samochodowa leżąca na tle materiału z logo Elring.
  • #13 21400158
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ludzie jak zwykle gó...noburza o NIC. Apeluję o zdrowy rozsądek.
  • #14 21412334
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Przecież to jest GUMOWA uszczelka. Nic jej nie będzie. Burza w szklance wody.
  • #15 21413645
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Przecież to jest GUMOWA uszczelka.

Nie jest tylko gumowa. Ma metalową wkładkę co wystarczyło przeczytać...
    KarolMalec napisał:
    ta uszczelka z "kółkami" pod cewki, to blaszka, która się wygina, i na to guma,

Ja prawdopodobnie bym ją zamontował - z lenistwa, nie chciało by mi się bawić w kombinacje z odsyłaniem.
    Jednak faktem jest że nie powinna być tak spakowana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zamówił uszczelkę pokrywy zaworów 1,8T 20V (grupa VAG) marki Erling, która została dostarczona w zgiętej formie. Obawy dotyczące potencjalnej deformacji uszczelki oraz jej zdolności do prawidłowego przylegania zostały wyrażone w dyskusji. Uczestnicy forum zauważyli, że sprzedawca nieprawidłowo zapakował produkt, co może prowadzić do problemów z montażem. Wiele osób sugerowało, aby użytkownik odesłał uszczelkę i zakupił nową w lepszym stanie, podkreślając, że uszczelka z metalową wkładką nie powinna być pakowana w taki sposób.
REKLAMA