logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitocal 200s uszkodzony falownik sprężarki. Poszukiwana uszkodzona płyta lub części.

Kajox 17 Sty 2025 16:06 582 6
REKLAMA
  • #1 21397301
    Kajox
    Poziom 18  
    Ocena: 151
    Witam znajomy ma problem z pompą ciepła Viessmann Vitocal 200s. Niestety dostały się na płytę falownika owady. Doszło do przebicia fazy do prawdopodobnie ujemnego napięcia po stronie DC. Po oczyszczeniu wymianie uszkodzonych kilku rezystorów podczas próby uruchomienia przebity został pierwszy mostek IGBT PS22A78-E działający jako prostownik i końcówka mocy do przetwornicy PFC. Po tym znalazłem jeszcze uszkodzony czujnik prądu CQ-121E na wejściu tego mostka więc prawdopodobnie to było przyczyną jego przebicia. Poszukuję więc takiej płyty falownika na części lub samych w/w elementów. Oznaczenie płyty DCI 3PH 6HP Driver Main Board firmy AAT nr 467300349E. Części oczywiście zamówione w Chinach jednak liczy się czas. Na całe szczęście znajomy ma jeszcze kominek do ogrzewania...

Chrząszcz na płytce falownika pompy ciepła Viessmann Vitocal 200s.
    Uszkodzona płyta falownika z elementami elektronicznymi i śladami zabrudzeń.
    Płyta główna falownika DCI 3PH 6HP firmy AAT z uszkodzonymi elementami.
    Płyta falownika z elektroniką i kondensatorami.
    Widok na płytę falownika pompy ciepła z widocznymi kondensatorami i innymi elementami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21828334
    Kajox
    Poziom 18  
    Ocena: 151
    Tak udało się i pracuje do tej pory. Z tego co pamietam, że zostało wymienione:
    -obydwa mostki IGBT
    -dwa czujniki pomiaru prądu
    - jakaś drobnica w okolicy tych przekładników
    - wypalone PCB
    Jakieś czesci mi zostały bo zamówiłem wiecej.
  • REKLAMA
  • #4 21828560
    jaceksto
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Mam taką pompę i objaw jaki występuje to raz na kilka miesięcy, wyrzuca błędy o przekroczeniu prądu i innych (11,17,14). Po resecie lub kilku resetach wstaje i znowu pracuje kilka lub kilkanaście miesięcy. Czy podjąłby się Pan weryfikacji co może być powodem?
    Kupiłem drugą pompę z zatartą sprężarką i przełożę do niej płytę, a moja będzie dostępna. Mam również inne źródło ciepła, więc nie mam dużego problemu.

Dodam że błąd pojawił się również wtedy kiedy pompa stała latem( nie używam jej do CWU lub Active Cooling).
  • REKLAMA
  • #5 21833460
    jaceksto
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Po wymianie płyty inwertera i płyty sterującej(tak aby była wersja oprogramowania ta sama) pompa ruszyła i pracuje.
    Na wyjętej płycie nie widać żadnych uszkodzeń poza kurzem i pajęczynami.
    Szukam kogoś kto mógłby przejrzeć taką płytę.
  • #6 21884909
    trebacz87
    Poziom 11  
    Witam. Kupiłem dom z założoną już pompą ciepła
    Nr jednostki zewn. 7514942325386599
    Nr jednostki wew. 7542014601483100
    Pompa AWB-AC 201.B07
    Problem taki, że nie dawała sobie rady, ale jakoś tam działała. Tydzień temu wyrzuciła błąd 0A i wywala bezpiecznik od jednostki zewnętrznej. Diagnoza padła na płytę główną jednostki zewnętrznej. Naprawia ktoś takie rzeczy? Jednostki zewnętrznej nie idzie wymienić, bo mam jakąś nietypową wersję na Hiszpanię i nie będzie komunikacji, także wymiana tylko całego zestawu albo naprawa... Pompa z 2016 r.

Viessmann Vitocal 200s uszkodzony falownik sprężarki. Poszukiwana uszkodzona płyta lub części. Viessmann Vitocal 200s uszkodzony falownik sprężarki. Poszukiwana uszkodzona płyta lub części. Viessmann Vitocal 200s uszkodzony falownik sprężarki. Poszukiwana uszkodzona płyta lub części.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii falownika sprężarki w pompie ciepła Viessmann Vitocal 200s po uszkodzeniu płyty przez owady i przebiciu fazy do strony DC. Opisano przebite mostki IGBT, uszkodzony czujnik prądu na wejściu mostka, wypalone rezystory, uszkodzenia drobnicy w okolicy przekładników oraz wypalone PCB. Poszukiwano płyty falownika lub samych elementów zamiennych, a także możliwości naprawy i weryfikacji płyty. W dalszej części pojawiły się przypadki błędów przeciążenia prądowego i wyłączania bezpiecznika w innych pompach, a także informacja o wymianie płyty inwertera i płyty sterującej oraz uruchomieniu urządzenia po naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA