logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Samsung RS552NRUA1J nie chłodzi - jak uszczelnić układ chłodniczy?

mgotowa 18 Sty 2025 10:14 444 8
REKLAMA
  • #1 21398169
    mgotowa
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć, mam pytanko. Pacjent to lodówka Samsung RS552NRUA1J. Nie chłodzi. Pracuje prawidłowo, włącza się, nie hałasuje, ale nie chłodzi. Podejrzewam nieszczelność układu. Chcę napełnić układ dedykowanym gazem R600a (88 gram) i odnaleźć nieszczelność. Tylko pytanie, czym to uszczelnić? Czy gotowe uszczelniacze do układów chłodniczych się spisują??? Jak to zakleić?
    AI: Czy masz doświadczenie w pracy z układami chłodniczymi i gazami chłodniczymi, takimi jak R600a?
    Tak
    AI: Jakie testy przeprowadziłeś, aby potwierdzić nieszczelność układu chłodniczego?
    Niskie ciśnienie w układzie
  • REKLAMA
  • #2 21398497
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    W opisie same sprzeczności ( pracuje prawidłowo !!!!- bo to nie jest prawda ), więc uzupełnij jakimiś fotkami oczywiście od tyłu i dołu bo sprawa nie jest prosta do rozwiązania bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy z zakresu chłodnictwa.
    Jakie są temperatury w komorach tylko w stopniach np niejakiego Celsjusza a nie że "ciepło" tylko konkretnie ile stopni i nie zmierzone jakimś zaokiennym termometrem?
  • #3 21398500
    mgotowa
    Poziom 7  
    Zajmuję się klimatyzacjami, więc jakąś wiedzę mam na ten temat. Pytanie było, czym uszczelnić np. rurkę, a nie czy dobrze napisałem post.
    Chłodziarka 24 °C
    Zamrażalka 18 °C, temperatury są podane na wyświetlaczu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21398535
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    To jako spec od chłodnictwa powinieneś wiedzieć czym się uszczelnia.
    W najgorszym przypadku wymiana kawałka rurki lub parownika zależy od rozmiaru nieszczelności i gdzie ona występuje.
    Zlokalizuj nieszczelność to otrzymasz odpowiedź.
  • #5 21399174
    mgotowa
    Poziom 7  
    Gdzie znajduje się termostat w tym modelu?
  • REKLAMA
  • #6 21399341
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Ta lodówka jest sterowana elektronicznie. Termostat w tym modelu nie występuje. Chodzi ci raczej o czujniki temperatury. Czujniki są w komorach chłodzącej i zamrażającej, do tego czujniki zaszronienia do włączenia grzałek rozmrażających.
  • REKLAMA
  • #7 21400196
    wwfiartfik
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,najpierw znajdż miejsce nieszczelności a dopiero dalsze kroki. Termostat czy czujnik nie ma nic do nie chłodzenia jeśli sprężarka chodzi.
  • #8 21504856
    sumrako68
    Poziom 6  
    Temat ogólnie trudny. Ja po stwierdzeniu nieszczelności nabijam ją czynnikiem R600a, puszczam na godzinę lodówkę, potem wyłączam na 2 dni (w tym czasie nie otwieram ani razu drzwi). Po tym czasie wsadzam czujnik do wykrywania gazu (taki jak do kuchenek) i sprawdzam, czy w komorach lodówki nazbierał się gaz, czy nie. Jak zapiszczy czujnik, to wiem, że to pewnie chłodnica, a jak nie, to wyciek może być w korpusie.

Próbowałem stosować uszczelniacze do rur przy nabijaniu gazu, ale to się nadaje tylko do dużych układów chłodniczych, a nie na kapilarę, bo mały przekrój kapilary traktowało jako dziurkę i mi ją zatykało. Jest jeszcze sposób nabicia azotem układu i pianka do nieszczelności, może coś pokaże.
  • #9 21505381
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Zacznij od odłączenia rurki grzania uszczelki drzwiczek zamrażarki, następny będzie skraplacz w ścianach ale jego to trzeba zastąpić zewnętrznym elementem.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Samsung RS552NRUA1J nie chłodzi pomimo prawidłowej pracy sprężarki i braku hałasów. Temperatura w chłodziarce wynosi około 24°C, a w zamrażalniku 18°C. Podejrzewa się nieszczelność układu chłodniczego z czynnikiem R600a (88 g). Zaleca się najpierw dokładne zlokalizowanie nieszczelności, gdyż uszczelniacze do układów chłodniczych często nie sprawdzają się w małych przekrojach kapilary, mogą ją zatkać. W przypadku nieszczelności konieczna może być wymiana fragmentu rurki lub parownika. Termostat w tym modelu nie występuje, sterowanie jest elektroniczne, a regulacja temperatury odbywa się przez czujniki temperatury w komorach chłodzącej i zamrażającej oraz czujniki zaszronienia. Metodą wykrywania nieszczelności jest napełnienie układu czynnikiem R600a, uruchomienie lodówki na godzinę, a następnie wyłączenie na 2 dni bez otwierania drzwi i użycie czujnika gazu do wykrycia wycieku. Alternatywnie można użyć azotu i pianki do lokalizacji nieszczelności. Zaleca się także sprawdzenie uszczelki drzwi zamrażarki i skraplacza w ścianach, który w razie problemów wymaga wymiany na zewnętrzny element.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA