logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepalone zaciski przekładnika prądowego - czy wymieniać przekładniki?

kisiel1990pm 18 Sty 2025 15:44 474 8
REKLAMA
  • #1 21398620
    kisiel1990pm
    Poziom 1  
    Dzień dobry Panowie.
    Dzisiaj będąc na obiekcie zauważyłem przepalone zaciski przekładnika prądowego. Pytanie do Was jak może być przyczyna. Dodam kilka zdjęci. Proszę o doradztwo czy wymieniać przekładniki.
    Przepalony przekładnik prądowy ABB typu IMW 15/5A w obudowie.
    Zbliżenie na przepalone zaciski przekładnika prądowego ABB typ IMW 15/5A.
    Przepalony zacisk przekładnika prądowego z oznaczeniem K-800.
    AI: Czy mógłby Pan podać markę i model przepalonego przekładnika prądowego?
    ABB typ IMW 15/5A
  • REKLAMA
  • #2 21398689
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    Przekładnik z uzwojeniem pierwotnym? Podaj jakie napięcia i prądy płyną przez niego. Jeśli większe niż dopuszcza producent, to zastosuj przekładnik przewlekany przez żyłę roboczą z taką samą przekładnią.
  • #3 21398847
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    A możesz na tych zdjęciach zaznaczyć w jakiś sposób te przepalone zaciski, bo ja jakoś ich nie mogę zlokalizować?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21398975
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Ja tylko widzę niskie jakości złączkę z której schodzi ocynk. I wdziera się korozja. To nawet nie jest galwanizowana miedź tak jak być powinna. Tylko to wygląda na stal. Dość marnie ocynkowaną a firma zacna.
  • #7 21399389
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    >>21398975
    Zaciski uzwojenia pierwotnego w tych przekładnikach są miedziane. Jednak wkręty mocujące je do przekładnika to zwykły ocynk, i mi to wygląda na to, że to właśnie od nich poszła korozja. Raczej nie jest to "przepalenie". Autorze, jeśli masz możliwość, sprawdź stan połączeń kabla do przekładników, ewentualnie połączenia zakonserwuj smarem i jeśli nic się nie dzieje, to nie ma potrzeby wymiany.
    Edit:
    Możesz też wymienić śruby przy przekładnikach, te M8, na zwykłe klasy 8.8, bo jeśli wzrok mnie nie myli, to zamontowane są te, które są dostarczane z przekładnikami, a one są bodajże mosiężne i lubią pękać jeśli nie są dokręcone z odp. momentem 😉
  • REKLAMA
  • #8 21399449
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    kisiel1990pm napisał:
    przepalone zaciski
    Jak wspomniano wyżej - tam nic się nie przypaliło.
    Ta czarna plama to ubytek warstwy cynku.
    Wystarczy dokładnie oczyścić i prysnąć cynkiem w sprayu.
  • #9 21399575
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Ja bym tam nic nie robił bo można tylko pogorszyć, zaciski są w doskonałym stanie, nie widać żadnych śladów grzania się, najgorsze wrażenie robi ten pojedynczy drut pod górnym zaciskiem ale jak się nic nie dzieje to lepiej nie ruszać. Najwyżej sprawdzić dokręcenie śrub ale nic broń Boże nie odkręcać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył przepalone zaciski przekładnika prądowego ABB typ IMW 15/5A i pyta o przyczyny oraz konieczność wymiany. Odpowiedzi wskazują, że zaciski mogą być zardzewiałe lub wygrzane, a nie przepalone. Sugerowane jest sprawdzenie stanu połączeń oraz ewentualna konserwacja smarem. Wskazano również na problem z ocynkowaniem śrub mocujących, które mogą powodować korozję. Wiele odpowiedzi podkreśla, że nie ma potrzeby wymiany, a wystarczy dokładne oczyszczenie i ewentualne nałożenie nowej warstwy cynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA