logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierównomierne podświetlenie w TV Panasonic TX-50GX810E - jak naprawić?

BOGKUP 20 Sty 2025 22:56 747 13
REKLAMA
  • #1 21402421
    BOGKUP
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    TV Panasonic, model TX-50GX810E, nierównomierne podświetlenie, dół matrycy mocno podświetlony, góra natomiast mocno zaciemniona, zapewne zaraz ktoś podpowie wymień listwy i po problemie, ale powoli.... TV posiada podświetlenie ,, dolne,, składa się z 2-uch listew o długości 545 mm i 56 diód na każdej listwie, diody 3 V , to dane z ofert na ali... oraz naszych hurtowni. Wszystko ok. tylko niech mi ktoś wyjaśni jakim cudem przy dolnym podświetleniu może być taki efekt. Rozumiem takie zjawisko przy tradycyjnym podświetleniu ,, tylnym,, lub bocznym , gdzie już niejednokrotnie spotykałem się i to jest sprawa prosta, jakiś segment na bocznym nie świeci lub górne czy dolne listwy nie świecą przy tylnym podświetleniu a zabezpieczenie jeszcze nie zadziała, ale tu ...... ????? Oczywiście pikanterii dodaje klejona matryca, więc z rozklejaniem jeszcze się wstrzymałem, ale też pytanie, po co rozklejać? Po demontażu tylnej ścianki widać przez otwory, że podświetlenie jest oczywiście dolne i świeci ładnie i równomiernie na całej szerokości matrycy od dołu ( elegancko widać to na całej długości dolnej listwy PCV podtrzymującej matrycę od dołu ) . Nasunęła mi się myśl, że może ,, ktoś,, odwrócił dyfuzor i wówczas taki objaw gwarantowany , ale sprawdziłem taśmy mocujące przewody i inne klejonki są w stanie nienaruszonym, więc na 100% nikt nie ingerował wcześniej, demontażu klejonej matrycy też nie dałoby się raczej zamaskować, chyba, że to fabryczny błąd, a klient dopiero teraz się zorientował w co raczej wątpię, ale w tej sytuacji też nie wykluczam :-)
    Czy któryś z kolegów serwisantów miał taki przypadek? Dla mnie jest to bardzo ciekawy przypadek i postanowiłem to opisać na forum i nie ukrywam, że oczekuję na podpowiedź :-)
  • REKLAMA
  • #2 21402514
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Ciekawy przypadek . Dodaj kilka zdjęć najlepiej prezentujących opisaną wadę.
  • REKLAMA
  • #3 21404938
    BOGKUP
    Poziom 16  
    Więc tak, fotografem nie jestem, ale tu widać tę wadę, w rzeczywistości jest to jeszcze bardziej widoczne, jak pisałem wcześniej nie rozbierałem jeszcze matrycy, ale na 100% tam są 2 dolne listwy, na pewno nie ma żadnych bocznych ani górnej, zresztą widać to po ,, grubości,, obudowy w górnej i bocznej części. Dla mnie jest to też zagadka? Może ktoś, coś podpowie ?
    Etykieta specyfikacji technicznej telewizora Panasonic TX-50GX810E.
    Zbliżenie na ekran telewizora ukazujące jego boczny profil na tle zielonej ściany z pomarańczowymi pasami.
    Monitor z widocznymi przewodami na tle zielonej ściany z pomarańczowymi pasami.
    Ekran telewizora z menu ustawień i widocznym odbiciem fotografa.
    Widoczne menu na ekranie telewizora z refleksją osoby robiącej zdjęcie.
    Zdjęcie telewizora z wyświetlonym menu kanałów DVB-T/T2 oraz fragmentem obrazu lasu.

A tu może będzie lepiej widać.

Telewizor z wyświetlonym menu ustawień obrazu i programem.
    Ekran telewizora z widocznym menu ustawień obrazu.
  • #4 21404962
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Równe odcięcie. Matryca albo sterowanie nią ( tcon)
  • #5 21405297
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    Po HDMI masz to samo ?
    Cytat:
    HDMI HDMI: 2 (side), 1 (rear)
    HDMI (4K 60/50p with HDCP2.2) - 3

p.s
    Model TX-50GX820E, TX-50GX810E, TX-50GX800E z 2019
    Power Supply TNP4G6471, TZRNP01WVWE

? MAIN: pcb: TNPH1204 1A /TXN/A1VDVB > PANASONIC TX-50GX800B

Panasonic TX-50GX800E chassis LA78 PCZ1903017CE
    TX-50GX800E
    TX-50GXW804
    TX-50GX820E
    (TX-50GXF887 TX-50GXN888 TX-50GXT886 TX-50GXX889 PCZ1904029AE)
    (TX-50GX830E PCZ1904028AE)
    (TX-50GX810E PCZ1904027AE)
    Załączniki:
    • Panasonic TX-50GX800E _LA78 PCZ1903017CE.pdf (17.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21405616
    BOGKUP
    Poziom 16  
    Do maksar - Nie, nie jest to równe odcięcie , mocna ,, jasność ,, na dole powoli przechodzi w ciemność na górze. Resety, przywracanie do ustawień fabrycznych robiłem, nic to nie zmienia.
    Do Lisek - na wszystkich HDMI jest tak samo.
    Tak samo jest również ( jak widać na foto ) po wejściu w samo menu - bez sygnału z HDMI i innych.
  • #7 21406203
    przema1983
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Na moje może degradacja pod wpływem czasu folii polaryzujących lub/i dyfuzora, niestety bez ściągnięcia matrycy i sprawdzenia jak świeci podświetlenie z wszystkimi warstwami folii się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #8 21406880
    BOGKUP
    Poziom 16  
    Zbliżenie na ekran telewizora z nierównym podświetleniem. Wzorując się na np. Samsungach seri UE55NU 7102 i podobnych występowało to zjawisko dość często ( dla przykładu fotki niżej ) , ale to trochę inaczej wyglądało, z reguły smugi i cienie w miejscach wypalenia dyfuzora przez ledy , czasem pękał itp. ale tu tv ma chyba 3-4 lata i to podświetlenie jest równomierne na całej szerokości od dołu, dodatkowo przy całkowitym braku sygnału ( całkowite zaciemnienie matrycy ) nie widać tego efektu , zaczynam podejrzewać - jak kolega wcześniej wspomniał - problem z matrycą jednak lub T-conem. Istotnie , najpewniej byłoby zdiagnozować podświetlenie po demontażu matrycy i zobaczyć jak to wygląda bez ,, szkła ,, ale jak wspomniałem wcześniej to klejonka i tak średnio tęsknię do jej demontażu :-). Porozmawiam z klientem i uprzedzę go o ryzyku przy demontażu matrycy , a jesli będzie miał wątpliwosci to chyba sobie odpuszczę tą naprawę bo innych jest dużo, ale tak dla własnej satysfakcji chciałbym to chociaż zdiagnozować .
    Zbliżenie na tylną część matrycy telewizora z widocznymi znakami zużycia podświetlenia LED.
    Uszkodzenia na krawędzi matrycy LED telewizora
    Matryca telewizora Samsung z problemami z podświetleniem.
    Nierówne podświetlenie ekranu telewizora LCD z widocznymi smugami.
  • #9 21408177
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Mialem podobny przypadek choc nie było to moze tak idealnie rownomierne, ale to był telewizor po pożarze. Sam telewizor nie ucierpiał w sposob termiczny, jednak byl podobny efekt. Po rozebraniu okazalo się ze wszystko w srodku było makabrycznie zadymione wrecz czarne. Wszystkie folie musialem czyscic. Dodam że 90% tego brudu było od srodka ekranu do górnej jego części. Na dole prawie tego nie było. Gdybym nie wiedział co się wydarzyło mialbym problem w diagnozie tak od razu bez zdejmowania matrycy. Po wyczyszczeniu działał normalnie.
  • #10 21408360
    BOGKUP
    Poziom 16  
    Hmm, teoretycznie jest to możliwe, nie wiem w jakich warunkach był eksploatowany, niby elektronika w miarę czysta , ale faktycznie ruch ciepła wewnątrz matrycy mógłby wywołać taki efekt z biegiem czasu , ale bez demontażu jednak chyba się nie obejdzie :-) , przedyskutuję z klientem , ale dziękuję za podpowiedź w sumie dość realną.
  • REKLAMA
  • #11 21411705
    jerzy_d
    Spec od TV
    Ocena: 49
    Moja sugestia, wady podświetlenia najlepiej obrazować na szarym tle, odcieniach szarości, można korzystać na z filmów na yt z cyklu monitor test, etc. Tu ciężko się doszukiwać wady...
    Co do meritum to trzeba rozebrać, włączyć i zobaczyć jak świeci czy nie brudne, jak dyfuzor...
    Ekran telewizora z odbiciem świetlówki i cieniami u dołu.

Nie idealne zdjęcie, bo widać odbicie świetlówki w górnej części ekranu ale na dole ekranu, widać cienie...
  • #12 21413533
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 973
    BOGKUP napisał:
    Dla mnie jest to bardzo ciekawy przypadek i postanowiłem to opisać na forum i nie ukrywam, że oczekuję na podpowiedź

To proszę. Dla mnie też był to ciekawy przypadek :). Uszkodzone/zużyte LGP
  • #13 21413654
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    przema1983 napisał:
    folii polaryzujących lub/i dyfuzora,

Nie i czy lub a =. Budowa matrycy się kłania i do innych dyfuzorów. LGP
    Cytat:
    MORTEM napisał:
    to jeszcze LGP(LightGuidePlate) nazywasz dyfuzorem. Przetłumacz sobie to co napisałem w nawiasie i będziesz wiedział co to jest i do czego służy.
  • #14 21416310
    BOGKUP
    Poziom 16  
    Ze względu na ryzyko uszkodzenia matrycy przy demontażu klient na razie nie zdecydował się na ten zabieg, bo oglądać w zasadzie można, ustaliliśmy, że klient będzie obserwował czy usterka będzie się pogłębiać czy będzie stabilna na obecnym poziomie, a potem zobaczymy.
    Na razie nie zamykam wątku gdyby ktoś zechciał się jeszcze wypowiedzieć, jeśli nie to niezwłocznie zakończę temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nierównomiernym podświetleniem w telewizorze Panasonic TX-50GX810E, gdzie dolna część matrycy jest znacznie jaśniejsza od górnej. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak degradacja folii polaryzujących, problemy z matrycą lub T-conem, a także konieczność demontażu matrycy w celu dokładnej diagnozy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na podobne przypadki oraz metody testowania podświetlenia. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia matrycy podczas demontażu, co skłoniło użytkownika do wstrzymania się z naprawą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA