TV Panasonic, model TX-50GX810E, nierównomierne podświetlenie, dół matrycy mocno podświetlony, góra natomiast mocno zaciemniona, zapewne zaraz ktoś podpowie wymień listwy i po problemie, ale powoli.... TV posiada podświetlenie ,, dolne,, składa się z 2-uch listew o długości 545 mm i 56 diód na każdej listwie, diody 3 V , to dane z ofert na ali... oraz naszych hurtowni. Wszystko ok. tylko niech mi ktoś wyjaśni jakim cudem przy dolnym podświetleniu może być taki efekt. Rozumiem takie zjawisko przy tradycyjnym podświetleniu ,, tylnym,, lub bocznym , gdzie już niejednokrotnie spotykałem się i to jest sprawa prosta, jakiś segment na bocznym nie świeci lub górne czy dolne listwy nie świecą przy tylnym podświetleniu a zabezpieczenie jeszcze nie zadziała, ale tu ...... ????? Oczywiście pikanterii dodaje klejona matryca, więc z rozklejaniem jeszcze się wstrzymałem, ale też pytanie, po co rozklejać? Po demontażu tylnej ścianki widać przez otwory, że podświetlenie jest oczywiście dolne i świeci ładnie i równomiernie na całej szerokości matrycy od dołu ( elegancko widać to na całej długości dolnej listwy PCV podtrzymującej matrycę od dołu ) . Nasunęła mi się myśl, że może ,, ktoś,, odwrócił dyfuzor i wówczas taki objaw gwarantowany , ale sprawdziłem taśmy mocujące przewody i inne klejonki są w stanie nienaruszonym, więc na 100% nikt nie ingerował wcześniej, demontażu klejonej matrycy też nie dałoby się raczej zamaskować, chyba, że to fabryczny błąd, a klient dopiero teraz się zorientował w co raczej wątpię, ale w tej sytuacji też nie wykluczam
Czy któryś z kolegów serwisantów miał taki przypadek? Dla mnie jest to bardzo ciekawy przypadek i postanowiłem to opisać na forum i nie ukrywam, że oczekuję na podpowiedź
Czy któryś z kolegów serwisantów miał taki przypadek? Dla mnie jest to bardzo ciekawy przypadek i postanowiłem to opisać na forum i nie ukrywam, że oczekuję na podpowiedź