logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Seagate SkyHawk 2TB CMR nadaje się do bazy danych w PC domowym?

MM2X 23 Sty 2025 13:57 1149 18
REKLAMA
  • #1 21406250
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Czy dysk serwerowy np. Seagate SkyHawk 2TB 3.5'' SATA III (6 Gb/s) (ST2000VX017_CMR), bądź inny może być stosowany w komputerze stacjonarnym/domowym na bazę danych?
    Od kilku dni szukam dysku 2TB na dane, zamówiłem u dużego dystrybutora WD/cmr i wycofał się, że pomyłka jednak smr, proponuje czerwony dwa razy droższy, - do domu chyba nie warto.

Na Morele znalazłem w/w ale serwerowy, nie miałem z nimi nigdy do czynienia, skoro do ciągłej pracy to może bardziej trwały, no i cmr. Mam niedobre doświadczenia z kupowaniem dysków u małych przedsiębiorców (Allegro, inne on-line), znikają z rynku itd. Wtedy (kilka lat do tyłu) reklamowałem bezpośrednio w serwisie producenta, chyba wysyłka do Holandii.
    Nie wiem, czy ta forma jeszcze tak działa, u sprzedawców typu X-KOM, Morele, Komputronik jednak sprawy gwarancji/rękojmi wyglądają lepiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21406296
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    Sam stosuje dyski nasowe w stacjonarkach od lat i nie widzę żadnej zależności z ich szybszym uszkodzeniem. Powiem że chyba nawet dłużej żyją.

Zrzut ekranu z danymi SMART dysku twardego WD40EFRX 4TB.
  • #3 21406335
    MM2X
    Poziom 26  
    cysiekw napisał:
    Sam stosuje dyski nasowe w stacjonarkach od lat i nie widzę żadnej zależności z ich szybszym uszkodzeniem. Powiem że chyba nawet dłużej żyją.

Oczywiście tylko na dane?

Znalazłem w necie ale nie wiem, czy dobrze interpretuję, że dyski nasowe (serewerowe) różnią się od tych tradycyjnych tym, że stale pracują, czy chodzi o to, że te zwykłe HDD jak są na dane i ich nie potrzebujemy na daną chwilę to się ogóle nie kręcą (pracuje tylko systemowy SSD) a te nasowe cały czas się kręcą - tak łopatologicznie? ;)

Ten Twój WDC pomimo 11tys. godzin wygląda jak nowy w CDI.
  • Pomocny post
    #4 21406361
    cysiekw
    Poziom 42  
    MM2X napisał:
    ogóle nie kręcą

Parkują głowice. W przypadku tego dysku który wrzuciłem mamy Parametr Load_Cycle_Count 1321 tzn. głowica trafiła do strefy LZ 1321 razy dzieląc to przez ilość godzin wychodzi że parkował głowicę 0,118 raza na godzinę :) (parkował bo zamknięcie systemu itd.) Przez cały okres 466 dni pracy poszedł spać 62 razy :) Tak dysk nasowy "nie usypia" Always on duty, Sir ;)

Dodano po 7 [minuty]:

MM2X napisał:
    Ten Twój WDC pomimo 11tys. godzin wygląda jak nowy w CDI.

Mogę jako ciekawostkę jutro wrzucić smart z ironwolfów pro 8TB z nasa który działa 24h od marca 2023. Mały storage 8 sztuk po 8TB.
  • #5 21406417
    MM2X
    Poziom 26  
    cysiekw napisał:
    Przez cały okres 466 dni pracy poszedł spać 62 razy Tak dysk nasowy "nie usypia" Always on duty, Sir ;)

Z tego wynika, że zwykły parkuje częściej, tym samym ma mniejsze przebiegi i będzie dłużej służył, Sir :) .

cysiekw napisał:
    Mogę jako ciekawostkę jutro wrzucić smart z ironwolfów pro 8TB z nasa który działa 24h od marca 2023. Mały storage 8 sztuk po 8TB.

Może lepiej nie ;) , bo zachce mi się jeszcze budować serwer NAS, hehehe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21406580
    cysiekw
    Poziom 42  
    MM2X napisał:
    parkuje częściej, tym samym ma mniejsze przebiegi i będzie dłużej służył

Zapytaj kolegów z datą recovery co częściej mają na serwisie, padnięty silnik czy uszkodzone głowice?

Sytuacja jest dokładnie odwrotna do twojej tezy. Dlatego zwykły pecetowy dysk mimo oszczędzania prądu jest dużo bardziej awaryjny niż te nasowe co cały czas zasuwają.
  • #7 21406871
    MM2X
    Poziom 26  
    cysiekw napisał:
    Dlatego zwykły pecetowy dysk mimo oszczędzania prądu jest dużo bardziej awaryjny niż te nasowe co cały czas zasuwają.

Na chłopski rozum to dziwna sytuacja, no ale jak statystycznie częściej padają głowice to fatycznie silnik drugorzędny. Tylko z drugiej strony, czy silnik po pewnym przebiegu nie powoduje, że jest głośniejszy dysk, w NAS-ie to nie jest uciążliwe ale w domowym, chyba może być?
  • Pomocny post
    #8 21407448
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    cysiekw napisał:
    co częściej mają na serwisie, padnięty silnik czy uszkodzone głowice?
    - zdecydowanie uszkodzone głowice - odkąd mamy powszechnie stosowane łożyska hydrodynamiszne, silniki same z siebie praktycznie się nie psują, a żeby je uszkodzić przypadkowo lub celowo - trzeba naprawdę trochę siły przyłożyć. Hałas też jets dużo mniejszy, niż w dawnych czasach, kiedy stosowano łożyska kulkowe.

Poza tym jest taka sprawa, że często w tym podziale dysków w/g przeznaczenia jest więcej marketingu i segmentacji rynku, niż faktycznych różnic technicznych. Dosyć często z braku odpowiednich dawców trzeba eksperymentować z dopasowywaniem części z podobnych modeli i wtedy nieraz się okazuje, że takim podobnym modelem jest dysk z zupełnie innego segmentu rynkowego...:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • Pomocny post
    #9 21407538
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    MM2X napisał:
    u sprzedawców typu X-KOM, Morele, Komputronik jednak sprawy gwarancji/rękojmi wyglądają lepiej.

Czy twój problem polega na tym że nie umiesz na stronie tych sklepów znaleźć dysku 2TB w podobnej cenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21407586
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    WD23PURZ też jest z "CMR" i ma w opisie poziom hałasu -> 21dB (minimalna głośność pracy)!
  • #11 21407676
    MM2X
    Poziom 26  
    kaleron napisał:
    - zdecydowanie uszkodzone głowice - odkąd mamy powszechnie stosowane łożyska hydrodynamiszne, silniki same z siebie praktycznie się nie psują,

Zatem mechanicznie nie do zdarcia ;)
    llukiz napisał:
    Czy twój problem polega na tym że nie umiesz na stronie tych sklepów znaleźć dysku 2TB w podobnej cenie?

Nie, chodzi mi o to, że drobniejsi sprzedawcy (z całym szacunkiem dla tej części rynku) są w mojej skromnej ocenie niestety nie do końca wiarygodni, np. znika podmiot z rynku i po gwarancji sprzedawcy, jak pytam wcześniej o gwarancję producenta to proszę odpowiedź wczoraj:
    ..." Nie, producent od wielu lat nie udziela już gwarancji na ten model"... skoro nowy dysk z 2024r. to niby dlaczego nie udziela...
    Nie będę wymieniał firmy ale jest tak: z którego roku dysk? - nowy 2024r., jak to jest udokumentowane?- teraz producenci nie dokumentują, naklejka na dysku?- teraz nie wpisują roku. Zakup- jest naklejka 2016r !!! - opinie na Allegro z wczoraj.
    Na koniec jeszcze jedno jak jest CMR to podają nawet w tytule aukcji + w opisie. Jak nie to kombinują jak koń pod górę, aby nie podać, że SMR.

Reasumując w tych większych firmach podają pełną specyfikację (wiem można sobie znaleźć na stronie producenta), maja ugruntowaną pozycję na rynku itd. To by było na tyle odnośnie dysków, bo jeśli chodzi o chleb-odwrotnie kupuję w małej piekarni, nie z gigantu, hehehhe :) .

pidar napisał:
    WD23PURZ też jest z "CMR" i ma w opisie poziom hałasu

Rano kupiłem z gwarancją producenta i sprzedawcy 24 m-ce WD Blue 2TB 3,5 64MB (WD20EARZ)
    Wczoraj trzepałem wszystko w necie na temat WD co wpadło mi w ręce, skończyłem na tym:
    https://nascompares.com/answer/list-of-wd-cmr-and-smr-hard-drives-hdd/

Dodano po 3 [minuty]:

kaleron napisał:
    Dosyć często z braku odpowiednich dawców trzeba eksperymentować z dopasowywaniem części z podobnych modeli i wtedy nieraz się okazuje, że takim podobnym modelem jest dysk z zupełnie innego segmentu rynkowego...

No tak ale to już trzeba z jedną lub dwie pary zębów na tym stracić ;) . Kupuję dyski od ponad 20 lat i dopiero teraz zainteresowałem się techniką zapisu, wcześniej pojemność, gwarancja, i 7200 bo szybciej. Teraz będę miał 5400 ale ten dysk idzie na dane nie system, zresztą teraz na system tylko ssd.
  • Pomocny post
    #12 21407692
    kaleron

Producenci nie dość, że informację o dacie produkcji umieszczają na naklejkach, to jeszcze zapisują ją w oprogramowaniu układowym. Tak, wielu sprzedawców na Allegro sprzedaje jako nowy sprzęt (nie tylko dyski) używany, w tym i poserwisowy. Taka specyfika rynku i nie do końca jest to winą sprzedawcy. Jeśli na rynku dominują kupujący - koprofagi zainteresowani kupnem nowych urządzeń za 1/3 ich ceny w nadziei, że ten sprzęt faktycznie jest nowy, tylko kradziony, sprzedawcy się do tego dostosowują opisując jako nowe nawet urządzenia, z jakich korzystały dinozaury. Pół biedy, jeśli sprzedają sprzęt sprawny technicznie, ale często i ten warunek nie jest spełniony. A producent? trudno mu się dziwić, że nie udziela gwarancji na urządzenia, jakich od kilku lat nie ma już w ofercie. Więc w tym masz rację, że więksi i bardziej renomowani sprzedawcy na pewne zachowania nie będą sobie pozwalali. Im się nie kalkuluje zawijać się z rynku z powodu wałków na kilka, czy kilkanaście tysięcy złotych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #13 21407705
    MM2X
    Poziom 26  
    kaleron napisał:
    Producenci nie dość, że informację o dacie produkcji umieszczają na naklejkach, to jeszcze zapisują ją w oprogramowaniu układowym

Wczoraj próbowałem dotrzeć do takiej informacji ale odpuściłem, bo zapewne trzeba "dłubać" gdzieś głębiej w dysku z pomocą MHDD czy innego niebezpiecznego narzędzia ;)
    kaleron napisał:
    za 1/3 ich ceny w nadziei, że ten sprzęt faktycznie jest nowy, tylko kradziony,

Teraz sentymentalnie wróciłem do lat 80-tych na giełdy samochodowe.
    kaleron napisał:
    A producent? trudno mu się dziwić, że nie udziela gwarancji na urządzenia, jakich od kilku lat nie ma już w ofercie.

Dla mnie od wczoraj to się stało wyznacznikiem i szukałem wg klucza jak nie ma gwarancji producenta odpuszczałem. Na marginesie, czy można po zakupie dysku sprawdzić po S/N czy innych danych, że faktycznie producent się go nie wypiera przez najbliższe 24 m-ce ? ;) .
    Zauważyłem, że niektórzy dają od siebie nawet 36 m-cy, aby sprzęt zbyć bez gwarancji producenta, marketing, hehehe
    kaleron napisał:
    Im się nie kalkuluje zawijać się z rynku z powodu wałków na kilka, czy kilkanaście tysięcy złotych.

No właśnie.
  • Pomocny post
    #14 21407719
    kaleron

MM2X napisał:
    sentymentalnie wróciłem do lat 80-tych na giełdy samochodowe.
    - lata poleciały, ale mentalność klienta się nie zmieniła. Jedyne, co się zmieniło, to handel z giełd przeniósł się na Allegro.

MM2X napisał:
    "dłubać" gdzieś głębiej w dysku z pomocą MHDD czy innego niebezpiecznego narzędzia
    - często wystarczy wyświetlić podstawowe informacje o dysku w jakimś programie diagnostycznym.

MM2X napisał:
    czy można po zakupie dysku sprawdzić po S/N czy innych danych, że faktycznie producent się go nie wypiera przez najbliższe 24 m-ce ?
    - na ogół symulując próbę zgłoszenia gwarancyjnego przez stronę producenta - wpisując numer seryjny dostaniesz jakąś informację zwrotną.
    MM2X napisał:
    dają od siebie nawet 36 m-cy,
    - nawet i 60, przy założeniu, że jeśli obsługa reklamacji stanie się zbyt kłopotliwa, gwarant zniknie z rynku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #15 21407803
    cysiekw
    Poziom 42  
    kaleron napisał:
    MM2X napisał:
    sentymentalnie wróciłem do lat 80-tych na giełdy samochodowe.
    - lata poleciały, ale mentalność klienta się nie zmieniła. Jedyne, co się zmieniło, to handel z giełd przeniósł się na Allegro.

Aktualnie dobrze się ma scam na windows 11 https://youtu.be/QqnMyHu78EM?si=FjJBHI0s8lqRi-ou
  • Pomocny post
    #16 21407809
    pidar
    Poziom 43  
    MM2X napisał:
    ... kupiłem z gwarancją producenta i sprzedawcy 24 m-ce WD Blue 2TB 3,5 64MB (WD20EARZ)

MM2X napisał:
    Na marginesie, czy można po zakupie dysku sprawdzić po S/N czy innych danych, że faktycznie producent się go nie wypiera przez
    najbliższe 24 m-ce ?

1.
    https://support-en.wd.com/app/rmastatusweb
    2.
    https://support-en.wd.com/app/account/assets/product-registrationweb
  • #17 21407871
    MM2X
    Poziom 26  
    kaleron napisał:
    na ogół symulując próbę zgłoszenia gwarancyjnego przez stronę producenta - wpisując numer seryjny dostaniesz jakąś informację zwrotną.

Dzięki tak zrobię :) , symulant ze mnie rzekomo niezły.
    cysiekw napisał:
    Aktualnie dobrze się ma scam na windows 11 https://youtu.be/QqnMyHu78EM?si=FjJBHI0s8lqRi-ou

To jest fest przegięcie, jakby wcisnęli mnie to pół biedy, bo przy odrobinie wysiłku mogłem co nieco sprawdzić. Ale jak wcisną matce, która kupuje ostatkiem sił finansowych to powinni mieć "rwanie wora"), tak to chyba nazywaliśmy w LWP ( sołdackie życie).
    pidar napisał:

Dzięki @pidar, jak zawsze w punkt.
  • Pomocny post
    #18 21408024
    pidar
    Poziom 43  
  • #19 21408716
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Nie, poprawiam się, teraz jest w "10-stkę":

Racja, niech będzie w dychę :) , co prawda dmuchamy na zimne i lepiej, aby nie trzeba było korzystać z gwarancji ale jakby co, azymut do działania jest.

Podsumowanie tematu

✨ Dyski serwerowe, takie jak Seagate SkyHawk 2TB, mogą być stosowane w komputerach stacjonarnych do przechowywania danych. Użytkownicy zauważają, że dyski NAS (Network Attached Storage) często charakteryzują się większą trwałością i mniejszą awaryjnością w porównaniu do tradycyjnych dysków HDD, które mogą częściej parkować głowice, co wpływa na ich żywotność. Wiele osób podkreśla, że dyski serwerowe są zaprojektowane do ciągłej pracy, co czyni je bardziej niezawodnymi. Istnieją również obawy dotyczące wiarygodności mniejszych sprzedawców, którzy mogą oferować używane lub nieaktualne modele bez odpowiedniej gwarancji. W większych firmach, takich jak X-KOM czy Morele, klienci mogą liczyć na lepszą obsługę gwarancyjną i pełną specyfikację produktów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA