logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku po formacie na Asus PRIME B450M-A II, RX 570, Windows 10

thenorseq 23 Sty 2025 16:34 480 12
REKLAMA
  • #1 21406424
    thenorseq
    Poziom 2  
    Płyta główna: Asus PRIME B450M-A II,
    Karta graficzna: Raedon RX 570 Series,
    Windows 10 Home.

Witam. Odkupiłem od znajomego cały zestaw PC, dał mi go niesformatowanego. Po podłączeniu go u siebie wszystko śmigało bez najmniejszego problemu, a konkretnie chodzi o audio. Stwierdziłem, że tak czy siak trzeba zrobić format, no i tak zrobiłem. Niestety, po tym, jak komputer odpalił się ze świeżym Windowsem, przestał on odtwarzać dźwięk monitora. Pomyślałem - OK, pewnie trzeba zaktualizować sterowniki płyty głównej, ale niestety nic z tego. Komputer widzi sterownik, według niego działa poprawnie. Windows Update też nie widzi żadnej aktualizacji. Próbowałem już wszystkiego:
    - aktualizacja BIOS-u oraz włączenie sterowników audio,
    - aktualizacja sterowników audio z dedykowanej strony producenta pod moją płytę,
    - programy do szukania sterowników nie widzą żadnego błędu, wszystkie sterowniki są aktualne,
    - rozwiązywanie problemów z głośnością w systemie Windows - też niby wszystko okej,
    - w menadżerze urządzeń żadnych błędów, wykrzykników. Każdy sterownik audio działa i ma najnowszą wersję oprogramowania.

Przypomnę, że przed formatem wszystko śmigało, dźwięk normalnie odtwarzał się w monitorze, dlatego wykluczam uszkodzenie płyty głównej. Dźwięk działa tylko po podłączeniu słuchawek, ale przy tym pojawia się kolejny problem - nie działa również mikrofon (szum zamiast głosu, sprawdzone na dwóch różnych parach słuchawek), ale to pewnie łączy się jakoś z problemem odtwarzania dźwięku.

W sekcji systemowej "Dźwięk" pokazuje normalnie audio i jeśli włączę coś z dźwiękiem, to zielony suwak przesuwa się od dołu do góry, więc niby widzi dźwięk, ale go nie odtwarza.

Macie jakieś pomysły? Rozkładam już ręce, internet chyba już cały sprawdziłem pod tym kątem, robiłem nawet wg różnych poradników krok po kroku, jak naprawić problem audio, ale dalej nic.

Screeny poniżej, jak trzeba dać coś więcej, to pisać.

https://obrazki.elektroda.pl/4297056900_1737646051.png
    https://obrazki.elektroda.pl/8807706100_1737646052.png

AI: Jakim typem połączenia (np. HDMI, DisplayPort) podłączony jest komputer do monitora?
    HDMI
    AI: Czy monitor ma wbudowane głośniki i czy są one ustawione jako domyślne urządzenie odtwarzania dźwięku w systemie?
    Monitor ma wbudowane głośniki, nie wiem, jak sprawdzić, czy na pewno jest ustawione jako domyślne.

//EDIT: Tak, w ustawieniach monitora wartość odtwarzania dźwięku jest na MAX. ;)
  • REKLAMA
  • #2 21406858
    filipczekaj15
    Poziom 3  
    Witam, możesz spróbować wgrać sterowniki do swojego monitora od audio, może to pomoże. Jak nie pomoże, możesz spróbować wpiąć słuchawki przez Jack 3.5 mm lub po BT. Jak będzie dźwięk, to można wykluczyć wadę sterownika. Jeżeli nie możesz znaleźć sterownika, to wyślij mi tutaj model monitora, to spróbuję pomóc. :)

Dodano po 3 [minuty]:

A i jeszcze możesz reinstalować sterowniki do grafiki AMD, ma czasami swoje kaprysy. Jak najnowsze nie pomogą, to wypróbuj najstarsze lub pośrodku. Jak dalej nie pomoże, to wróć do najnowszych.
  • REKLAMA
  • #3 21406885
    thenorseq
    Poziom 2  
    >>21406858 Jak w poście-w słuchawkach dźwięk przechodzi bezproblemowo, ale mikrofon nie działa. Monitor iiyama G-Master GE2288HS.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21406969
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    @filipczekaj15 monitor nie wymaga sterownikow do odtwarzania dzwieku.
  • #6 21407029
    filipczekaj15
    Poziom 3  
    Tak, ale komputer może wymagać tego, gdyż dźwięk jest przesyłany przez HDMI i to nie monitor wymaga, tylko komputer. Poczytaj posta.
  • #7 21407037
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Ale to nie sa sterowniki do monitora tylko sterowniki od amd, ktore jak widac na screenie ma zainstalowane. Zreszta na stronie, ktora podales nie ma sterownikow.

@thenorseq w opcjach monitora ustawiles HDMI Audio na HDMI czy na Line-in?
  • #8 21407042
    filipczekaj15
    Poziom 3  
    Tak, ale może mieć sterownik z błędem od AMD i nie działa głos przez HDMI.
  • #9 21407057
    thenorseq
    Poziom 2  
    >>21407037 W opcjach monitora mam HDMI Audio, wiadomo też, że po formacie nie przestawiłoby się nic w monitorze..
  • #10 21407064
    filipczekaj15
    Poziom 3  
    No problem stoi po stronie PC, czyli drivery. Najlepiej, wsm, jak teraz myślę, podepnij inny sprzęt, o ile możesz, i sprawdź dźwięk, ale na 90% drivery, czyli to, o czym mówiłem.
  • #11 21410072
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15548
    Prawym myszy tam gdzie masz pokazane głośniki i Realteka - Pokaż wyłączone i Pokaż odłączone - co wtedy się wyświetla?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21410198
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
  • #13 21419159
    filipczekaj15
    Poziom 3  
    I jak pomogło?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku po sformatowaniu komputera z płytą główną Asus PRIME B450M-A II i kartą graficzną Radeon RX 570, działającym na systemie Windows 10. Po formacie dźwięk z monitora przestał działać, mimo że w słuchawkach dźwięk przechodzi bez problemu. Użytkownik próbował aktualizacji BIOS-u, sterowników audio oraz sterowników karty graficznej, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień audio w monitorze, reinstalację sterowników AMD oraz testowanie dźwięku na innym sprzęcie. Wskazano również, że dźwięk przesyłany jest przez HDMI, co może wymagać odpowiednich sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA