logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak rozpoznać biegunowość przewodów w kolumnie dla głośnika wysokotonowego?

interpolarpl 24 Sty 2025 08:25 297 9
REKLAMA
  • #1 21407283
    interpolarpl
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Wymieniam głośnik wysokotonowy w kolumnie głośnikowej Indiana Line Tesi 561. W oryginalnym głośniku przepaliła się cewka. Nie ma w nim oznaczeń biegunowości dla przewodów żółtego i czarno-żółtego. Brak jakichkolwiek znaków (kropek, minusa, plusa, krzyżyka, inny kolor, itp.). Przy czym żółty przewód jest zakończony większą końcówką (wsuwka?) niż czarno-żółty. Jak sprawdzić, który przewód jest plusem, a który minusem? Może ktoś podpowie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21407299
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Może odnieść się do drugiej kolumny?
    Nie musi być w jakiejkolwiek relacji do średniego i basu.

Nawiasem mówiąc, ewentualna zamiana biegunów na gwizdku chyba ma znacznie mniejsze znaczenie niż na basie (tam to katastrofa).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21407305
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 754
    Najprościej, to do przewodów podłączyć napięcie stałe z baterii paluszka. Nie na stałe, tylko dotykać i obserwować jak się zachowuje membrana. Jak się wychyla do przodu, to polaryzacja jest prawidłowa, natomiast jak się cofa, to polaryzacja jest odwrotna.
  • Pomocny post
    #4 21407309
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7732
    interpolarpl napisał:
    Przy czym żółty przewód jest zakończony większą końcówką (wsuwka?)

Masz odpowiedź, to plus. Jeśli nowy głośnik jest identyczny, to podłączasz tak samo jak w starym.
  • REKLAMA
  • #5 21407328
    interpolarpl
    Poziom 3  
    JacekCz napisał:
    Może odnieść się do drugiej kolumny?

Wymieniany głośnik jest inny (GDWK10/80), i na nim są oznaczenia.

Dodano po 3 [minuty]:

Nu
    ArturAVS napisał:
    Masz odpowiedź, to plus

Próbę z baterią znam, Dotyczy ona głośnika. Ja chcę ustalić polaryzację przewodów wychodzących z wnętrza kolumny.

Dodano po 3 [minuty]:

JacekCz napisał:
    Nawiasem mówiąc, ewentualna zamiana biegunów na gwizdku chyba ma znacznie mniejsze znaczenie niż na basie (tam to katastrofa).

Tak, doczytałem o tym to w necie. Z czysto technicznej strony chcę podłączyć głośnik prawidłowo.
  • Pomocny post
    #6 21407393
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    >>21407328

Aha, prawidłowo, ale jest inny. :)
    Ma różnice fazowe, inne rezonanse itd... Naprawdę nie warto sobie żył wypruwać...
  • REKLAMA
  • #8 21407413
    interpolarpl
    Poziom 3  
    JacekCz napisał:
    Ma różnice fazowe, inne rezonanse itd... Naprawdę nie warto sobie żył wypruwać...

Warto wypruwać, ponieważ oryginalny głośnik wysokotonowy jest nieosiągalny, nie mówiąc o tym, że trzeba by wymienić oba.
    Nawiasem mówiąc, przy tej jakości dźwięku z kolumn, a znajdują się one w "pomieszczeniu odsłuchowym bez echa", zastosowanie na próbę w jednej kolumnie głośnika GDWK 40/80 nie spowodowało odczuwalnej różnicy w brzmieniu dla poszczególnych pasm. Odsłuch był dla jazzu i dla awangardowej elektroniki. Tak jak napisałem, z czysto technicznego punktu, chcę dwa nowe GDWK podłączyć zgodnie z polaryzacją przewodów wychodzących z kolumny.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21407412
    bwc napisał:
    Czy GDWK 10/80 się tam zmieści?

Nie, nie mieści się, trzeba przerabiać otwór i podcinać plastikową oprawę głośnika.

Dodano po 3 [minuty]:

bwc napisał:
    Szeroka końcówka to +. Możesz odkręcić terminal i zobaczyć tam oznaczenia.

Dziękuję, tego szukałem.
  • Pomocny post
    #9 21407432
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7732
    interpolarpl napisał:
    bwc napisał:
    Szeroka końcówka to +. Możesz odkręcić terminal i zobaczyć tam oznaczenia.

Dziękuję, tego szukałem.

Co pisałem?
    ArturAVS napisał:
    interpolarpl napisał:
    Przy czym żółty przewód jest zakończony większą końcówką (wsuwka?)
    Masz odpowiedź, to plus.
  • #10 21407462
    interpolarpl
    Poziom 3  
    Porady pomogły ustalić polaryzację.
    Pokój z wyświetlaną stroną internetową na dużym ekranie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienia głośnik wysokotonowy w kolumnie Indiana Line Tesi 561, gdzie oryginalny głośnik miał przepaloną cewkę i brak oznaczeń biegunowości przewodów. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod ustalenia polaryzacji przewodów, w tym podłączenie napięcia stałego z baterii, co pozwala na obserwację ruchu membrany głośnika. Wskazano, że szeroka końcówka przewodu to plus, a także zasugerowano sprawdzenie terminala głośnika. Użytkownik podkreślił, że nowy głośnik (GDWK 10/80) ma oznaczenia, ale chce podłączyć go zgodnie z polaryzacją przewodów z kolumny. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące różnic w brzmieniu przy zastosowaniu różnych głośników w kolumnach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA