logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec gazowy ARISTON T2/23 MI problem z ciepłą wodą

pitersi 13 Gru 2005 21:29 28573 13
  • #1 2080901
    pitersi
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Problem polega na tym iż pojawiają się problemy z włączeniem pieca podczas
    poboru ciepłej wody. Problem ustępuje gdy włączę na krótką chwilę centralne ogrzewanie.
    Jest mi bardzo potrzebny schemat tego urządzenia jak i wasza pomoc.
  • #2 2087921
    Janusz Adamek
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Polecam kontakt z autoryzowanym serwisem. Brak części zamiennych w normalnej sprzedaży. Schematy elektroniki niedostępne są nawet w serwisie.
  • #3 2087952
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    Napisz jakiego typu problemy.Co się dokładnie dzieje.
  • #4 2092837
    pitersi
    Poziom 12  
    Problem juz opisałem,ale postaram sie opisać dokładniej
    Ten model pieca służy do centralnego ogrzewania ( co ) jak i do podgrzewania wody użytkowej ( ciepłej )
    Po włączeniu pieca do pracy (co) nie ma żadnych problemów, pracuje poprawnie. Problem pojawia się gdy piec wyłączy się z pracy (co)( osiągnął zadaną temperaturę pomieszczenia ) i stoi pod zasilaniem bezczynnie. Przy odkręceniu kranu z ciepłą wodą powinien włączyć się aby podgrzać wodę użytkową, ale zdarza się iż nie chce się załączyć, wyłączenie go z zasilania i ponowne włączenie nie usuwa problemu. Brak komunikatów ( czerwona dioda)
    Jedynie wymuszenie termostatem włączenie pieca na pracę (co) odblokowuje pracę podgrzewania wody użytkowej. Po krótkim włączeniu ogrzewania mogę
    wyłączyć ogrzewanie centralne, a piec poprawnie pracuje przy podgrzewaniu
    wody użytkowej. Wygląda tak jakby piec blokował się a odblokowywało go włączenie na krótką chwilę (co)
  • #5 2093666
    PHU Eco-System
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Należy sprawdzić czujnik przepływu .
    Jerzy
  • #6 2099192
    pitersi
    Poziom 12  
    Wygląda na to iż czujnik jest sprawny, gdyż po odkręceniu kranu z wodą zapala się na nim dioda. Ponadto gdy piec jest całkowicie sprawny po włączeniu zasilania na krótka chwilę włącza się pompa co.
    odłączyłem czyjnik i pompa po włączeniu zasilania również się włączyła na krótką chwilę.
    Na zaworze bezpieczeństwa jest jakiś czujnik gdy go opukałem to piec zaczął działać poprawnie. Może to zbieg okoliczności a może przyczyna tkwi w tym czujniku.javascript:emoticon(':cry:')
  • #7 4640831
    zbysiu_44
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    mam problem z poborem mocy elektrycznej i pobiera mi 198 wat ico mam zrobic?jestem blisko odebranaia sobie zycia pomocy rozwiazcie mi sznur:D
  • #8 4641004
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ciekawe.
    Skąd wiesz, że pobiera 198 wat?
    ]
  • #9 4644332
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 243
    pitersi napisał:
    Wygląda na to iż czujnik jest sprawny, gdyż po odkręceniu kranu z wodą zapala się na nim dioda. Ponadto gdy piec jest całkowicie sprawny po włączeniu zasilania na krótka chwilę włącza się pompa co.
    odłączyłem czyjnik i pompa po włączeniu zasilania również się włączyła na krótką chwilę.
    Na zaworze bezpieczeństwa jest jakiś czujnik gdy go opukałem to piec zaczął działać poprawnie. Może to zbieg okoliczności a może przyczyna tkwi w tym czujniku.javascript:emoticon(':cry:')

ten czujnik to czujnik poziomu albo dokładniej mówiac cisnienia wody , sprawdz cisnienie na "zimnej" instalacji na manometrze musi byc wiecej niz 0.9 bara
  • #10 4646294
    DonRomano
    Poziom 34  
    Napisz czy po włączeniu CWU podczas gdy "akurat nie działa" włącza się pompa obiegowa.
  • #11 4806044
    krazboy
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem winny jest zawór trójdrogowy, po prostu się zawiesza. Częsty problem w Aristonie.
    Niestety posiadam tylko instrukcję do pieca jednofunkcyjnego, ale jeżeli zadzwonisz do Mts-a 48 12 4205279 to powinni bez problemu wysłać na maila
  • #12 6657079
    skrobek120
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Mam problem z Kociołem gazowym typu B11bs ! Wszystko dobrze chodzi do momentu podgrzania wody od 60 do 70 wtedy wylacza sie i świeci sie czerwona dioda i leci tylko zimna! prosze o pomoc co moze byc zepsute!z Góry thx
  • #13 6659682
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    W czasie podgrzewu wody użytkowej kocioł przegrzewa się co powoduje wskazanie usterki. Przyczyną przegrzewania może być zabrudzony, zakamieniony i zawapniony wymiennik płytowy.
  • #14 6819016
    grzegorzsto1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    skrobek 120 i awaria usuniete

Podsumowanie tematu

✨ Piec gazowy Ariston T2/23 MI wykazuje problem z uruchomieniem podgrzewania ciepłej wody użytkowej (CWU) po wyłączeniu centralnego ogrzewania (CO). Piec działa poprawnie podczas pracy CO, jednak po osiągnięciu zadanej temperatury i przejściu w stan bezczynny, przy odkręceniu kranu z ciepłą wodą nie zawsze się załącza. Problem ustępuje po krótkim włączeniu CO, co sugeruje blokadę systemu podgrzewania CWU. Brak sygnalizacji błędów (czerwona dioda). Podejrzewane elementy to czujnik przepływu wody, który wydaje się działać poprawnie (dioda sygnalizacyjna), oraz czujnik na zaworze bezpieczeństwa, którego opukiwanie poprawia działanie pieca. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia wody w instalacji (minimum 0,9 bara) oraz obserwacja pracy pompy obiegowej podczas próby uruchomienia CWU. Możliwą przyczyną jest zawór trójdrogowy, który może się zawieszać, co jest częstym problemem w piecach Ariston. Schematy elektroniki i części zamienne są trudno dostępne, a kontakt z autoryzowanym serwisem jest rekomendowany. Dodatkowo w dyskusji pojawiły się uwagi o przegrzewaniu kotła i konieczności czyszczenia wymiennika płytowego w innych modelach gazowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA