logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sparowanie nowego sterownika bramy z pilotami na tej samej częstotliwości

aari13 31 Sty 2025 12:31 570 9
  • #1 21418340
    aari13
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Dzień dobry, dziś padł mi sterownik do bramy wjazdowej jak na zdjęciu poniżej. Mam 2 oddzielne piloty (wjazdowa i garażowa).
    Chciałem zapytać (no jestem laik) czy jak kupię sterownik na allegro który będzie nadawać na tej samej częstotliwości co pilot to bez problemu będę mógł je sparować?
    Płytka sterownika do bramy wjazdowej z widocznymi kondensatorami i złączami.Sterownik do bramy wjazdowej na tle brązowego stołu.

Ręka trzymająca pudełko z pilotem HSM 4 Hormann.
  • Pomocny post
    #2 21418370
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3676
    Nie. Pilot ma być kompatybilny z odbiornikiem. Większość pilotów radiowych pracuje na tej samej częstotliwości.
  • #3 21418375
    aari13
    Poziom 9  
    Ok dzięki, myślałem że sterownik uniwersalny by się nadał..
    Przynajmniej tak stwierdził sprzedający na allegro.

ps. co znaczy
    balonika3 napisał:
    Pilot ma być kompatybilny z odbiornikiem

czy to jest tak, że pilot wysyła sygnał do sterownika i mimo tej samej częstotliwości to sterownik może nie "czytać" tego sygnału z pilota?
  • #4 21418380
    balonika3
    Poziom 43  
    aari13 napisał:
    czy to jest tak, że pilot wysyła sygnał do sterownika i mimo tej samej częstotliwości to sterownik może nie "czytać" tego sygnału z pilota?

Właśnie tak.
  • Pomocny post
    #5 21418388
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1017
    aari13 napisał:

Oczywiście że się nada, tylko dobrze by było dokupić do niego kompatybilne piloty, po za tym mógłbyś kupić sterownik dwukanałowy i takie też piloty, miałbyś możliwość sterowania jednym pilotem obydwóch bram.

Pewnie łączyło by się to z doprowadzeniem dwóch przewodów do którejś z bram, w zależności gdzie byłby umieszczony sterownik.
  • Pomocny post
    #6 21418390
    balonika3
    Poziom 43  
    Tak samo z resztą, jak pilota od jednego samochodu nie dograsz do innego, pomimo tego, że obydwa działają na tej samej częstotliwości.
  • #7 21418426
    aari13
    Poziom 9  
    rokbok napisał:
    aari13 napisał:

Oczywiście że się nada, tylko dobrze by było dokupić do niego kompatybilne piloty, po za tym mógłbyś kupić sterownik dwukanałowy i takie też piloty, miałbyś możliwość sterowania jednym pilotem obydwóch bram.

Pewnie łączyło by się to z doprowadzeniem dwóch przewodów do którejś z bram, w zależności gdzie byłby umieszczony sterownik.

Czyli mimo, że sterownik jest uniwersalny to jeszcze trzeba się dowiedzieć czy jest kompatybilny z pilotem? No to dziwna uniwersalność :D
    A ten pilot co mam jest 4-kanałowy więc lepiej znaleźć sterownik pod pilot zamiast kupować sterownik i do niego jeszcze piloty?
  • Pomocny post
    #8 21418440
    balonika3
    Poziom 43  
    aari13 napisał:
    Czyli mimo, że sterownik jest uniwersalny to jeszcze trzeba się dowiedzieć czy jest kompatybilny z pilotem? No to dziwna uniwersalność

Uniwersalny, bo możesz go wykorzystać do różnych zastosowań, a nie z dowolnymi pilotami.
    aari13 napisał:
    lepiej znaleźć sterownik pod pilot zamiast kupować sterownik i do niego jeszcze piloty?
    Jeżeli jest w sprzedaży sterownik pod Twój pilot, to wystarczy.
  • Pomocny post
    #9 21418453
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1017
    aari13 napisał:
    A ten pilot co mam jest 4-kanałowy więc lepiej znaleźć sterownik pod pilot zamiast kupować sterownik i do niego jeszcze piloty?

Zrobisz jak uważasz, jeżeli znajdziesz sterownik kompatybilny z Twoim/i pilotami to ok, jak chcesz otwierać jednym pilotem obie bramy to tak jak pisałem wcześniej, sterownik minimum dwukanałowy.

Jak nie znajdziesz odpowiedniego sterownika to musisz kupić komplet, sterownik + pilot/y.
  • Pomocny post
    #10 21418585
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Pilot który masz na zdjęciu to Hormann i działa na częstotliwości 868MHz dla niego będzie radioodbiornik: https://www.montersi.pl/nmh2-2-kanalowy-odbiornik-radiowy-868mhz-hormann

Podsumowanie tematu

✨ Sterownik bramy musi być kompatybilny z pilotem, mimo że piloty radiowe często pracują na tej samej częstotliwości (np. 868 MHz). Uniwersalny sterownik nie gwarantuje współpracy z dowolnym pilotem, ponieważ pilot wysyła sygnał, który musi być rozpoznany przez odbiornik sterownika. W przypadku posiadania pilotów 4-kanałowych lepiej jest znaleźć sterownik dedykowany do tych pilotów lub kupić komplet sterownik plus piloty kompatybilne. Możliwe jest także zastosowanie sterownika dwukanałowego, który pozwoli na sterowanie dwoma bramami jednym pilotem, co może wymagać dodatkowego okablowania. Przykładowo, pilot Hormann działający na 868 MHz wymaga odpowiedniego odbiornika radiowego, np. modelu NMH2 2-kanałowego 868 MHz Hormann.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA