logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy JBL VRX 932 + VRX 918 SP zagra bez procesora dźwięku?

milanixxx 02 Lut 2025 22:57 354 5
REKLAMA
  • #1 21422286
    milanixxx
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Hej, mam pytanie odnośnie nagłośnienia 2x JBL VRX 932, JBL VRX 918 SP na stronę do nagłośniania średnich evencików w salach hotelowych.
    To jest aktywne i ma w sobie jakiś procesor DSP, pewnie i zwrotnice. Czy do tego jest potrzebny procesor dźwięku typu DBX Driverack, żeby to dobrze zagrało?
    Czy można bezpośrednio z miksera wypuścić sygnał na to i też będzie dobrze?
    Mikser w prawdzie to taki bardziej studyjny - Zoom Livetrack, ale też jakiś Behringer się pojawi niedługo.
    Przeważnie to będzie służyło do gadania, ale nie tylko.
    I w ogóle takie nagłośnienie jest odpowiednie dla takich celów?
    Dzięki.
    AI: Jaki dokładnie model miksera Behringer planujesz używać?
    Behringer Wing Compact
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21422575
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Wbudowane DSP z założenia producenta ma wystarczyć do konfiguracji tych VRX-ów. Zapoznaj się z manualem do nich to tam jest opisane co i jak.
    Procesor nie jest Ci w tej chwili niezbędny a zdecydowanie lepszy mikser co pozwoli Ci na lepszą pracę z typ zestawem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21423632
    milanixxx
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    >>21422575 W sklepie mówili, że to nie zagra dobrze bez procesora, tak jak powinno, co w sumie wydaje mi się trochę dziwne. No nic, zawsze ewentualnie można dokupić procesor później.
    Dobra, a samo nagłośnienie to dobry wybór do takich celów? Kilka razy słyszałem, jak to grało, wydawało mi się, że nieźle, ale może za laikiem jestem :) Wyglądają też nieźle.
  • REKLAMA
  • #4 21423679
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    A co da dodatkowy procesor jeśli nie wiesz co masz w nim ustawić? Producent nie przewiduje dodatkowego procesora, bo sam zaaplikował do wewnętrznych "komórek dsp" swoje ustawienia i dał Ci mozliwość tylko "zmian" w kombinacji przycisków w zależności od konfiguracji. Tutaj jedynymi dodakowymi zabiegami mogła by być niewielka korekcja EQ w samym mikserze na sumie.
    A jeśli to z zasady nie brzmi to raczej bym odradzał zakupu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21424180
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    milanixxx napisał:
    W sklepie mówili, że to nie zagra dobrze bez procesora, tak jak powinno

A powiedzieli co masz na tym procesorze ogarnąć? Jak nie to resztę sobie sam dopowiedz.

Generalnie procesor głośnikowy daje Ci do dyspozycji:
    - gain - masz pokrętła w paczkach
    - korektor albo graficzny albo PEQ do korekcji podbarwień systemu. To masz zrealizowane w paczkach, choć fakt często EQ się przydaje do dopasowania systemu do sali. Ale współczesne konsolety zwłaszcza cyfrowe mają taką opcję
    - filtry crossovera - masz je zarówno w satelicie dopasowane do głośńików jak i w subwooferze do cięcia basu z satelitami
    - kompresor, limiter - To do celów zabezpieczenia głośników, masz to w paczkach
    - delay - to funkcja przydatna do dopasowania fazowego satelit z basem. Ale w przypadku paczek jednego producenta nie jest niezbędne, dodatkowo często miksery cyfrowe dają taką opcję.

Reszta to już jakieś dodatki może i użyteczne jeżeli wiesz co robisz. Jeżeli chcesz wstawić procesor tylko po to żeby był, to możesz zadać sobie pytanie czy wielokrotna konwersja sygnału z domeny analogowej na cyfrową i odwrotna, korzystnie wpływa na dźwięk. Odpowiedź brzmi nie, bo za każdą konwersją tracisz nieco z pierwotnego sygnału.

Jeżeli miałbyś system pasywny, to procesor zdecydowanie jest niezbędny, do pocięcia pasma, wyrównania głośników, dystrybucji do wzmacniaczy itd. W systemach aktywnych zazwyczaj strojenie sprowadza się do wyrównania fazowego basów z satelitami, bo to wynika z fizycznych odległości bas-satelita, i ewentualnej korekty EQ do wyrównania barwy. ale jak masz system dedykowanego basu do satelity i stawiasz to na sztycy, to taki system powinien działać bez korekcji po wyjęciu z pudełka (i ewentualnie wybraniu na panelu presetu).
    Nieco o strojeniu pisałem w FAQ: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3747878.html
  • #6 21806016
    ljozwiak1
    Poziom 1  
    Zakupiłeś te kolumny? JBL VRX 932? Ja szukam czegoś wyżej od SRX 812P.
REKLAMA