logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung RB33J3030SA - agregat pracuje stale, szybki wzrost temperatury w lodówce (w cyklu).

piotrku 04 Lut 2025 14:19 561 9
REKLAMA
  • #1 21424480
    piotrku
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Lodówka Samsung RB33J3030SA, agregat stale pracuje, temperatura wewnątrz zamkniętej i odłączonej od prądu lodówki szybko wzrasta (w cyklu: chłodzenie - defrost, lub po odłączeniu zasilania).

Temat trochę dłuższy, opiszę całość na wypadek, gdyby wcześniejsze epizody miały znaczenie. Trzy miesiące temu zmieniony został kierunek otwierania drzwi w lodówce no-frost Samsung RB33J3030SA. Natenczas nie odwrócono uszczelek drzwi lodówki ani zamrażarki. Dwa tygodnie temu właścicielka zauważyła wodę wyciekającą okresowo z lodówki (co parę godzin).

Po otwarciu zamrażalnika i udrożnieniu z lodu systemu de-frost oraz odwróceniu uszczelek i upewnieniu się, że przylegają szczelnie, problem (lub jego część) wyglądał na rozwiązany.

Aktualnie odprowadzanie skroplin działa prawidłowo. Lodówka i zamrażarka chłodzi/zamraża. Uzewnętrznił się jednak inny problem - kompresor pracujący przez kilka godzin bez przerwy. Postanowiłem podejść do problemu systemowo:

Ustawiłem temperaturę chłodziarki na 7 °C i lodówki na -15 °C oraz zainstalowałem chiński termometr w komorze chłodziarki i zacząłem obserwować, co dzieje się z temperaturą w komorze chłodzącej. Po załączeniu agregatu temperatura w przestrzeni chłodzącej spada. Osiągany poziom temperatury zależy od miejsca usytuowania czujnika w komorze, mierząc gdzieś w okolicach środka, temperatura potrafi spaść poniżej 7 °C. Po osiągnięciu tego poziomu kompresor nadal pracuje.

Na podstawie lektury wydedukowałem, iż być może jednym z obecnie występujących problemów jest kłopot z czujnikiem temperatury. Opisane powyżej objawy każą przypuszczać, że chodzi o NTC mierzący temperaturę chłodziarki.

W miarę powtarzania cykli pracy zauważyłem, że występuje zjawisko obniżania się temperatury chłodziarki, czasem do około 7, czasem 8,5 °C, a później temperatura komory chłodziarki zaczyna rosnąć do np. 12-14 °C.

Pomyślałem, że może grzałka defrost pracuje przez dłuższy okres czasu.

Dziś po osiągnięciu przez lodówkę (chłodziarkę) temp 6,7 °C (przy nastawie 7 °C) odłączyłem urządzenie od zasilania. Temperatura w chłodziarce (obie pary drzwi cały czas zamknięte i nieotwierane w czasie całego testu) z początkowych 6,7 °C o 13:00 wzrosła do 11,2 °C (zmierzone po 70 minutach).

Tu garść pytań:

1. Czy nie za szybko zmienia się (rośnie) temperatura w chłodziarce z zamkniętymi drzwiami zarówno od chłodziarki, jak i zamrażalnika?

2. Czy model Samsung RB33J3030SA posiada klapkę sterującą przepływem zimnego powietrza z sekcji mrożącej do sekcji chłodzącej (wiem, że takie cudo jest w wyższych modelach, omawiany tutaj wydaje się być zbudowany po taniości raczej)?

3. Czy zdaniem osoby, która z lodówkami ma do czynienia więcej niż ja (przynajmniej do ostatniego weekendu), opisane powyżej objawy zdają się faktycznie skazywać na awarię termistora, a jeśli tak, to którego? (w sensie w zamrażalniku czy jeden z NTC w chłodziarce, gdyż podobno są dwa?)

Lodówka chłodzi, więc niedobór czynnika chłodzącego raczej nie wygląda na sprawcę, ale czy może nie biorę pod uwagę jeszcze jakiegoś czynnika?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21425229
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    Tu kompresor sterowany jest falownikiem i może chodzić do 80% czasu regulując prędkość kompresora.
    Nic z tym nie zrobisz, to nie jest wada.
    Jeśli chcesz mierzyć temperaturę w lodówce to wystarczy zwykły termometr umieszczony w np szklance z wodą.
    Temperatura wody jest bardziej stabilna niż powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 21426711
    piotrku
    Poziom 16  
    Dziękuję za podpowiedź odnośnie pomiaru temperatury wody - uzyskane wyniki pomiarów są o niebo stabilniejsze.
    Muszę przyjrzeć się jak długo kompresor pracuje i jak często się wyłącza.
    Póki co sterownik nie raportuje błędów, ograniczę się więc do obserwacji.
    @mrhari: przekazałem Ci nieco punktów, bo doceniam Twoją pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21427215
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2794
    piotrku napisał:
    Po otwarciu zamrażalnika i udrożnieniu z lodu systemu de-frost oraz odwróceniu uszczelek i upewnieniu się, że przylegają szczelnie, problem (lub jego część) wyglądał na rozwiązany.

Wytłuszczenie moje i jest sednem sprawy.
    Nie wiadomo co było powodem zamrożenia odpływu wody po odszranianiu?
    Nie wiadomo, na razie, czy układ odszraniania działa prawidłowo?
    Pytanie jest istotne gdyż bez sprawnego układu odszraniania nie ma możliwości uzyskania prawidłowych temperatur w komorach. Co prawda dla obu komór musi pracować poprawnie wentylator parownika, a dla komory chłodziarki dodatkowo prawdopodobnie przepustnica. Jednak zalodzony parownik nie pozwoli na odpowiednio szybkie uzyskanie temperatur w komorach.
    Aby sprawdzić działanie lodówki trzeba ustanowić nastawy w pobliże ich maksimum, a nie minimum, jak to zrobiłeś oraz zaopatrzyć się w termometr z sondą na kabelku.
    piotrku napisał:
    Opisane powyżej objawy każą przypuszczać, że chodzi o NTC mierzący temperaturę chłodziarki.

Małe szanse, ale pasuje sprawdzić jego rezystancję w znanej temp. Do czego wręcz idealnie nadaje się opisany wyżej termometr. To minimalny koszt (ok. 20zł) a bardzo pomoże w diagnozie. Podpięcie się do termistora powinno się odbyć po odłączeniu jego kabelka od płyty sterującej.
    piotrku napisał:
    Pomyślałem, że może grzałka defrost pracuje przez dłuższy okres czasu.

A ja mogę podejrzewać że jest dokładnie odwrotnie. Czyli nie pracuje w ogóle, co jest dużo częstszym przypadkiem.
    Trzeba sprawdzić. Szczególnie jak był lód w odpływie wody z defrostu.
  • Pomocny post
    #5 21427246
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    jack63 napisał:
    Nie wiadomo co było powodem zamrożenia odpływu wody po odszranianiu?

Starsze modele posiadały tą wadę, że przy złych warunkach, częste otwieranie/nie domknięcie/nie szczelne zbierało się za dużo lodu z wilgoci i potrafił odpływ zamarznąć czego grzałka już nie mogła rozmrozić, w nowych "kawałek" grzałki jest wsadzony w odpływ, ale dalej potrafi zamarznąć jak w.w.
    I tyle w temacie.
  • #6 21427483
    piotrku
    Poziom 16  
    >>21427215

Dzięki za feedback.

Otóż sytuacja wygląda następująco:

Póki co wczoraj nastawiłem 7 stopni dla chłodziarki i -15 dla zamrażalnika.

W chłodziarce umieściłem plastikowe naczynie z zawartościa szklanki wody i zanużoną w niej sondą termometru.
    Wyświetlacz termometru znajduje się na zewnątrz i pozwala śledzić temperaturę w chłodziarce bez otwierania drzwi.
    Aktualnie w chłodziarce panuje okolo 5,9 st, , co przy zadanym nastawie 7 st każe mi przypuszczać ze przepustnica jest otwarta.
    Temperatura w chłodziarce w ciągu ostatnich 24 godzin wahała sie między okolo 8,9 a 5,9 st.
    Kompresor działa właściwie bez przerwy, tzn w ciągu dnia z raz się wyłączył na jakies 30 - 40 minut.
    Odprowadzenie skroplin działa OK - do otworu odprowadzającego skropliny wstawiłem kawałek miedzianego drutu nawiniętego na grzałkę, dodatkowo w pojemniku na skropliny w ciagu około doby zebrało się z 400 ml wody.

Z powyższego wnoszę iż odszraniania działa prawidłowo, przynajmniej w zakresie roztapiania szronu / lodu znajdującego się wewnątrz zamrażalnika w okolicy parownika.

Sprawdzałem czy sterownik lodówki nie mruga dioda sygnalizujac alarm, ale jedna dioda (na PSU) świeci caly czas - kompresor działa. druga na PCB sterownika nie świeci wcale.

Przyczyną pierwotnego zamrożenia wody w odszranianiu było nieodwrócenie uszczelki drzwi zamrażalnika (tak sądzę) i słabe jej przyleganie - to zauważyłem przed dokonanym kilka dni temu odwróceniem prawidłowo uszczelki.
    Zamontowałem po odwróceniu uszczelkę tak, aby nie występowała szpara między uszczelką i korpusem zamrażalnika.

Multimetrem dysponuję i sprawdzenie rezystancji termistora w chłodziarce przeprowadzę dziś.
    Czy dobrze rozumiem, że dostanę się do niego demontując maskownicę zasłaniająca środkową część tylnej ściany chłodziarki?

Ciekawa rzecz: przyglądając się z bliska lodówce dziś usłyszałem dźwięk jakby bulgotania, dochodzący po prawej stronie lodówki - nagranie audio dostępne po kliknięciu linku poniżej.

https://drive.google.com/file/d/1cT7TV2Nq8K2w4t2YKc4GTRqyt0yy8Skz/view?usp=sharing

Dodatkowo na nagraniu słychać jakby metaliczne szuranie, np łopatek śmigla wentylatora, choć w rzeczywistości jest to niesłyszalne.

Postaram się zmienić nastawy na maksymalne czyli 3 st lodówka i -21 st zamrażalnik dziś później po południu i dam znać.
  • REKLAMA
  • #7 21433406
    piotrku
    Poziom 16  
    >>21427483

Z bardziej agresywnymi ustawieniami temperatury chłodzenie i mrożenie zdaje się działać OK.
    Zauważyłem ponadto, że pojemnik na skropliny napełnia się co kilka dni. podczas gdy lodówka nie jest "wietrzona" jakoś specjalnie intensywnie.
    Komporesor działa prawie zawsze.
  • Pomocny post
    #8 21433466
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2794
    piotrku napisał:
    Komporesor działa prawie zawsze.

Jesteś pewien, że pracuje non stop?
    Jeżeli tak to jest źle. Nawet invertery się wyłączają. W przeciwnym razie zużycie energii było by b. duże.
  • #9 21433527
    piotrku
    Poziom 16  
    >>21433466 >>21433466
    Tak, w ciągu dnia może z pół godziny przerwy jest.

Dodatkowo córka zauważyła, że w butelce wody wstawionej do chłodziarki dzisiaj rano pojawił się lód - pomiar temperatury termometrem zanurzonym w plastikowym kubku umieszczonym w chłodziarce pokazuje minimum 5 °C (w chłodziarce), a czasami 6,8 °C.

Z jednej strony wygląda, jakby chłodziarka chłodziła zbyt intensywnie (momentami), jednak średnia temperatura zdaje się być ok.

Dodano po 6 [godziny] 40 [minuty]:

jack63 napisał:

Aby sprawdzić działanie lodówki trzeba ustanowić nastawy w pobliże ich maksimum, a nie minimum, jak to zrobiłeś oraz zaopatrzyć się w termometr z sondą na kabelku.

Trochę po niewczasie, ale dopiero dzisiaj miałem możliwość zmienić nastawy chłodziarki na 1 °C, zamrażalnika na -21 °C.

Po kilku godzinach pracy lodówki z powyższymi nastawami mój termometr mierzący temperaturę wody w kubku umieszczonym w chłodziarce nadal pokazuje 7 °C. Lodówka zmianą nastaw nie przejęła się wcale.

Czy powyższe oznacza awarię termistora mierzącego temperaturę w komorze chłodziarki, czy raczej kłopot z brakiem czynnika chłodzącego / zapchanie filtru?
  • #10 21484337
    piotrku
    Poziom 16  
    Dzikuję za pomoc i szystkie podpowiedzi.

Badając pacjenta starałem się sprawdzić i wykluczyć wszelkie usterki, do zdiagnozowania których wystarczy miernik uniwersalny.
    Ponieważ nie znalazłem niczego, co mogłoby zostać uznane za przyczynę defektu objaiającego się nadmiernym korzystaniem przez lodówke z agregatu, koniec końców zacząłem mierzyć dzienne zużycie energii.
    Na podstaie pmiarów ustaliłem, iż dziennie mój Samsung RB33J3030SA pobiera około 1,22 kWh, co metodą aproksymacji liniowej ( :-) ) pozwala oszacować zużycie energii w skali roku na około 453 kWh. Producent dla tego modelu podaje 317 kWh.

Wychodzi więc na to, iż problem nadmiernego zużycia energii przez chłodziarkę nawet jeśli faktycznie występuje, to na znacznie mniejszą skalę niż pierwotnie mi się wydawało.

To by było na tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Samsung RB33J3030SA wykazuje problem z ciągłą pracą agregatu oraz szybkim wzrostem temperatury wewnątrz po odłączeniu zasilania. Po zmianie kierunku otwierania drzwi nie odwrócono uszczelek, co doprowadziło do okresowego wycieku wody. Po udrożnieniu odpływu skroplin i poprawnym dopasowaniu uszczelek problem częściowo ustąpił, jednak kompresor nadal pracuje niemal bez przerwy, co budzi wątpliwości co do prawidłowości działania układu chłodzenia. Pomiar temperatury w chłodziarce wykonano termometrem zanurzonym w wodzie, co dało stabilniejsze wyniki niż pomiar powietrza. Temperatura w chłodziarce waha się między 5,9 a 8,9°C przy ustawieniu 7°C, a w zamrażalniku -15°C. Odpływ skroplin działa prawidłowo, a odszranianie wydaje się skuteczne, co potwierdza obecność grzałki w odpływie. Kompresor pracuje z krótkimi przerwami, co może być normalne przy falowniku sterującym jego pracą do 80% czasu. Jednak pojawienie się lodu w butelce w chłodziarce przy temperaturze powyżej 5°C sugeruje możliwą awarię termistora lub problem z czynnikiem chłodniczym. Pomiar zużycia energii wykazał 1,22 kWh dziennie, co jest wyższe niż podane przez producenta 317 kWh rocznie, ale nie wskazuje na drastyczną awarię. Zalecane jest dalsze monitorowanie pracy kompresora, sprawdzenie rezystancji termistora oraz kontrola szczelności układu chłodniczego i ewentualnych zatorów filtra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA