logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja przekroju w rozdzielnicy + kilka pytań dotyczących modernizacji instalacji

SP9DEV 05 Lut 2025 23:07 717 17
REKLAMA
  • #1 21426759
    SP9DEV
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Planuję w nieodległej przyszłości remont, a więc idąc za ciosem, rozważam potencjalne modyfikacje instalacji elektrycznej, skoro i tak "będzie malowane" w całym mieszkaniu.

Wnętrze aktualnej rozdzielnicy wygląda następująco:
    Wnętrze rozdzielnicy elektrycznej z sześcioma wyłącznikami nadmiarowo-prądowymi i przewodami.

Bezpiecznik na klatce to 3x C20.

Zabezpieczenia następująco (od lewej do prawej):
    3 fazy B16 - płyta elektryczna w kuchni (nie indukcyjna)
    Kolejny B16 - gniazdo w kuchni za meblami (na zmywarkę / piekarnik)
    Kolejny B16 - pozostałe gniazda w kuchni (2 gniazda podwójne, gniazdo dla lodówki), gniazdo podwójne w przedpokoju
    Kolejny B16 - dwa gniazda podwójne w łazience
    B10 - salon (2 gniazda podwójne), sypialnia (3 gniazda podwójne)
    Ostatni B10 - oświetlenie

Co ciekawe, salon i sypialnia znajdują się po przeciwnych stronach mieszkania, dzieli je kuchnia, a rozdzielnica znajduje się w przedpokoju nad drzwiami wejściowymi - salon odchodzi w lewo, sypialnia w prawo. Co skłoniło kogoś do zasilenia wszystkich gniazd w dwóch pokojach znajdujących się w dwóch przeciwnych kierunkach od rozdzielnicy z pojedynczego bezpiecznika, a na dodatek 10A? Czy ktoś ma jakieś racjonalne wytłumaczenie?

Moje pytania są następujące:
    1. Patrząc po zdjęciu, przewody wychodzące na pomieszczenia wydają się mieć przekrój 2,5 mm² czy raczej 1,5 mm²?
    2. Wiem, że nikt tego nie wywróży, ale czy jest szansa, że do salonu i sypialni idą osobne przewody, a łączą się w jeden gdzieś w pobliżu rozdzielnicy przed wejściem do niej? Czy raczej czeka mnie robota "odkrywkowa" i dłubanie ściany, aż znajdę magiczny punkt łączenia?
    3. Jak to najsensowniej podzielić? I tak planuję wymianę RCD na typ A, dołożenie SPD Typ 1 2 przed RCD. Korzystając z okazji, chętnie odseparowałbym salon od sypialni, bo w sypialni znajdzie się szafa RACK z osprzętem serwerowym o dużym poborze mocy, to też wolałbym sypialnię mieć na osobnym zabezpieczeniu.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady.
  • REKLAMA
  • #2 21426894
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1494
    Według mnie wszystkie przewody które są podłączone do jednofazowych bezpieczników są o przekroju 1,5mm2. Najlepiej to widać na listwie neutralnej. Jeśli była by to prawda, to czeka cię wymiana całości obwodów gniazdowych. Oczywiście spodziewam się że odpowiesz, że przecież działa od X lat I nic się nie dzieje. Oczywiście możesz zastosować na tych obwodach B10 i nie wymieniać przewodów. Nie będzie to komfortowe. Zaopatrz się w kawałek przewodu 2,5mm2 by sobie porównać i uzyskać pewność.
  • #3 21426942
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    >>21426759

Najwyraźniej poprzednik taki miał kaprys i nie zamierzał włączać do linii nie wiadomo jakich obciążeń. W starym budownictwie też tak robiono z wkładkami topikowymi.
    Co do przekrojów, zgodzę się z przedmówcą, widać gołym okiem, że przewody wychodzące są znacznie cieńsze od tych wchodzących. Warto również zaopatrzyć się w suwmiarkę do tego typu pomiarów.
  • #4 21426994
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    SP9DEV napisał:

Bezpiecznik na klatce to 3x C20.
    I tak planuję wymianę RCD na typ A, dołożenie SPD Typ 1 2 przed RCD.
    To SP chroni tylko i wyłącznie przed przepieciami od pioruna.
    SPD są rozdzielnicy głównej w budynku.
    W lokalu nie są potrzebne.
    SP9DEV napisał:
    Co skłoniło kogoś do zasilenia wszystkich gniazd w dwóch pokojach znajdujących się w dwóch przeciwnych kierunkach od rozdzielnicy z pojedynczego bezpiecznika, a na dodatek 10A?
    Tam nie ma odbiorników o dużej mocy.
    Odbiorniki dużej mocy są w kuchni.
    Tam należy dołożyć obwody.
    Brak bezpiecznika na oświetlenie.

Napewno wydzielony obwód na lodówkę - tak aby lodówka miła swój bezpiecznik i swoje RCD.

Rozdzielnica powinna być 2x większa.
  • REKLAMA
  • #5 21427036
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    SP9DEV napisał:

Moje pytania są następujące:

1. Patrząc po zdjęciu, przewody wychodzące na pomieszczenia wydają się mieć przekrój 2,5 mm² czy raczej 1,5 mm²?
    2. Wiem, że nikt tego nie wywróży, ale czy jest szansa, że do salonu i sypialni idą osobne przewody, a łączą się w jeden gdzieś w pobliżu rozdzielnicy przed wejściem do niej? Czy raczej czeka mnie robota "odkrywkowa" i dłubanie ściany, aż znajdę magiczny punkt łączenia?
    3. Jak to najsensowniej podzielić? I tak planuję wymianę RCD na typ A, dołożenie SPD Typ 1 2 przed RCD. Korzystając z okazji, chętnie odseparowałbym salon od sypialni, bo w sypialni znajdzie się szafa RACK z osprzętem serwerowym o dużym poborze mocy, to też wolałbym sypialnię mieć na osobnym zabezpieczeniu.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady.

1. Nikt nie potwierdzi Ci w 100% poprzez zdjęcie. Możesz to jedynie sprawdzić fizycznie będąc przy rozdzielnicy.
    2. Skoro instalacja wygląda jak wygląda wszystko jest możliwe. Może jest gdzieś puszka podtynkowa poza rozdzielnicą, w której rozdzielono na złączkach przewód na 2 przewody - na sypialnię i salon.
    3. Nikt Ci nie zaprojektuje tutaj nowej rozdzielnicy. Najlepiej zapłacić specjaliście, który po wizji na obiekcie i ustaleniach z Tobą, przebuduje Ci tę instalację zgodnie z przepisami i sztuką. Możesz też zlecić projekt przebudowy tej instalacji uprawnionemu projektantowi i następnie zatrudnić elektryka, który to wykona zgodnie z projektem. Jeżeli szukasz porad, pomijając, że nie podałeś nawet układu sieci - to dla takich przypadków jak Twój, tak na szybko, warto:
    - odbiorniki dużych mocy (obligo powyżej 2kW) zasilić z osobnych obwodów - niemniej jednak przykładowo, gdy zmywarka będzie miała 1,2 kW, to również wrzuciłbym ją do tego myślnika i traktował jako odbiornik dużej mocy,
    - nie stosować wyłączników różnicowoprądowych 4 biegunowych do obwodów 1-fazowych,
    - stosować wyłączniki różnicowoprądowe typu A,
    - jeżeli chcesz zastosować ogranicznik przepięć, to warto sprawdzić co jest zamontowane w RG, żeby zapewnić koordynację ograniczników w obrębie obiektu,
    - pozostawić odpowiednią rezerwę miejsca w rozdzielnicy (standardowo przyjmuję 25/30%),
    - szafę Rack zasilić z osobnego obwodu i zabezpieczyć wyłącznikiem różnicowoprądowym (optymalnie aczkolwiek mało ekonomicznie w przypadku prywatnych Inwestorów- zastosowanie RCBO - człon nadmiarowoprądowy i różnicowy),
    - zamontować rozłącznik izolacyjny stanowiący rozłącznik główny instalacji odbiorczej,

Oczywiście dobór przekroju przewodów i typów zabezpieczeń - to już inna kwestia.

Pozdrawiam serdecznie
  • #6 21427104
    SP9DEV
    Poziom 2  
    xury napisał:
    Oczywiście spodziewam się, że odpowiesz, że przecież działa od X lat i nic się nie dzieje. Oczywiście możesz zastosować na tych obwodach B10 i nie wymieniać przewodów.

Właśnie po to zadaję pytanie, by uzyskać wartościowe rady, nie miałoby to sensu, gdybym pytał tylko po to, żeby się uprzeć przy stanowisku "działało to w czym problem?" :P

David_Serum napisał:
    Najwyraźniej poprzednik taki miał kaprys i nie zamierzał włączać do linii nie wiadomo jakich obciążeń. W starym budownictwie też tak robiono z wkładkami topikowymi.

Rozumiem jeszcze kwestię wsadzania 1.5mm2 na gniazda, no bo wiadomo, miedź tania nie jest, a deweloper jak to deweloper - tnie koszty. Natomiast nie mogę wyjść z podziwu, jak ktoś mógł uznać, że bardziej opłaci się ciągnąć jeden przewód 3x1.5mm2 jakąś dziwną pętlą do dwóch pomieszczeń po przeciwnych stronach mieszkania, zamiast dołożyć jeden bezpiecznik. Mam nadzieję, że tam jest jakaś gwiazda zrobiona i uda się to rozdzielić, bo nie potrafię objąć wyobraźnią, w jaki sposób komuś się w ogóle udało ten przewód poprowadzić fizycznie, jeśli jest jeden.

CYRUS2 napisał:

Czy są jakieś przeciwwskazania, poza estetyką, żeby zamiast kuć i powiększać podtynkową, po prostu zostawić ją jak jest, a zakryć dziurę w ścianie większą rozdzielnicą natynkową?

cz4rnypan napisał:
    pomijając, że nie podałeś nawet układu sieci

Fakt, mój błąd - do mieszkania wchodzi przewód 5x?mm2 (nie znam przekroju, zmierzę przy pierwszej okazji), także patrząc z punktu widzenia rozdzielnicy jest to TN-S.
  • #7 21427122
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    SP9DEV napisał:

cz4rnypan napisał:
    pomijając, że nie podałeś nawet układu sieci

Fakt, mój błąd - do mieszkania wchodzi przewód 5x?mm2 (nie znam przekroju, zmierzę przy pierwszej okazji), także patrząc z punktu widzenia rozdzielnicy jest to TN-S.

Ilość przewodów może sugerować, ale nie może być podstawą do stwierdzenia, że układ sieci to TN. To można jedynie stwierdzić po warunkach przyłączenia bądź dogłębnych oględzinach lub pomiarach.
  • REKLAMA
  • #8 21427125
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    >>21427104

A powiedz mi, odczytywales moze te oznaczenia na tych tasiemkach ? Jest to jeszcze w miare czytelne ?
  • REKLAMA
  • #9 21427146
    SP9DEV
    Poziom 2  
    cz4rnypan napisał:
    Ilość przewodów może sugerować, ale nie może być podstawą do stwierdzenia, że układ sieci to TN. To można jedynie stwierdzić po warunkach przyłączenia bądź dogłębnych oględzinach lub pomiarach.

W rozdzielnicy nie ma podziału, więc TN-C-S to nie jest, wszystkie obwody "wychodzące" są puszczone na 3-żyłowych przewodach, każde gniazdko ma swój przewód ochronny. Jeśli dobrze rozumiem, a mogę się oczywiście mylić, to raczej nie jest TT, chyba że PE wchodzący do mieszkania gdzieś na klatce idzie do jakiejś bednarki, a przyłącze jest czterożyłowe - czy się mylę?

David_Serum napisał:
    A powiedz mi, odczytywałeś może te oznaczenia na tych tasiemkach? Jest to jeszcze w miarę czytelne?

Niestety w większości wytarte / wyblaknięte, a tam, gdzie coś widać, to ciężko to jakkolwiek rozczytać :(
  • Pomocny post
    #10 21427155
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    SP9DEV napisał:
    cz4rnypan napisał:

W rozdzielnicy nie ma podziału, więc TN-C-S to nie jest, wszystkie obwody "wychodzące" są puszczone na 3-żyłowych przewodach, każde gniazdko ma swój przewód ochronny. Jeśli dobrze rozumiem, a mogę się oczywiście mylić, to raczej nie jest TT, chyba że PE wchodzący do mieszkania gdzieś na klatce idzie do jakiejś bednarki, a przyłącze jest czterożyłowe - czy się mylę?

W rozdzielnicy nie ma podziału - jeżeli tak jest, to układ nadal może być TN-C-S.
    Układ sieci zaczyna się od stacji transformatorowej, a więc globalnie może być to TN-C-S. Projektanci czy wykonawcy posługują się również nomenklaturą i podziałem w takiej sytuacji układu sieci TN-C-S na TN-C w obrębie sieci rozdzielczej, TN-S w obrębie instalacji odbiorczej. Niemniej jednak, nadal jest to układ sieci TN-C-S, ewentualnie od strony odbiorcy można go nazwać TN-S. W każdym bądź razie jest to układ TN.

Natomiast może być to też układ TT jak najbardziej, i to powinieneś potwierdzić, a nie dywagować i się domyślać, bo to podstawa, żeby cokolwiek zacząć modernizować.

Pozdrawiam serdecznie
  • #11 21427196
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    CYRUS2 napisał:
    SP9DEV napisał:

Czy są jakieś przeciwwskazania, poza estetyką..........
    Są.
    W rozdzielnicy powinno być znacznie więcej aparatów.
  • #12 21427199
    SP9DEV
    Poziom 2  
    cz4rnypan napisał:
    Natomiast może być to też układ TT jak najbardziej, i to powinieneś potwierdzić, a nie dywagować i się domyślać, bo to podstawa, żeby cokolwiek zacząć modernizować.

W jaki sposób najszybciej to zweryfikować? Będzie to gdzieś na papierach od Tauronu, czy telefon do wspólnoty / administracji i zapytać?

CYRUS2 napisał:
    Są.
    W rozdzielnicy powinno być znacznie więcej aparatów.

A jakie? Nie wiem, czy się zrozumieliśmy, nie pytam, czy są przeciwwskazania, żeby zostawić konfigurację taką, jaka jest. Chodzi mi o to, czy mogę rozpruć aktualną rozdzielnicę, ale nie kuć większej dziury na wstawienie np. 2x18, tylko zakryć dziurę po aktualnej rozdzielnicy natynkową o większych rozmiarach.
  • Pomocny post
    #13 21427209
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    SP9DEV napisał:
    cz4rnypan napisał:

W jaki sposób najszybciej to zweryfikować? Będzie to gdzieś na papierach od Tauronu, czy telefon do wspólnoty/administracji i zapytać?

Typ układu sieci podany jest w warunkach przyłączenia/umowie przyłączeniowej.
    Zadzwoń do administracji/wspólnoty i zapytaj, czy są w posiadaniu jednego z tych dokumentów.
    Jeżeli tam będzie problem, dzwoń do rejonu/oddziału TAURON i tam się dowiedz bezpośrednio.

Pozdrawiam serdecznie
  • #14 21427245
    SP9DEV
    Poziom 2  
    cz4rnypan napisał:
    Typ układu sieci podany jest w warunkach przyłączenia/umowie przyłączeniowej.
    Zadzwoń do administracji/wspólnoty i zapytaj, czy są w posiadaniu jednego z tych dokumentów.
    Jeżeli tam będzie problem, dzwoń do rejonu/oddziału TAURON i tam się dowiedz bezpośrednio.

Dzięki.

Co do przewodów - byłem, zmierzyłem - na szczęście są to 2,5 mm2. Wciąż jest dla mnie enigmą, jak ten przewód do sypialni i salonu idzie.

Dla zobrazowania:

Umieszczenie rozdzielnicy:
    Widok na ścianę z drzwiami i rozdzielnicą elektryczną nad nimi.

Umieszczenie sypialni (pokój za drzwiami po prawej stronie obrazka)
    Widok na ścianę z rozdzielnicą i wisząca lampa w korytarzu.

Umieszczenie salonu:
    Przedpokój z drzwiami i otwartą rozdzielnicą elektryczną nad drzwiami.

Edit:
    W umowie z TAURON-em mam moc umowną 12 kW, a na klatce zabezpieczenia 20 A - co w tej sytuacji zrobić?
  • #16 21427298
    SP9DEV
    Poziom 2  
    Ktoś_tam napisał:
    A ile powinno być wg ciebie?

Przepraszam, zaćmiło mnie na moment, zapomniałem, że to przecież 3 fazy, nie było pytania.
  • #17 21436243
    SP9DEV
    Poziom 2  
    >>21427155
    cz4rnypan napisał:
    Natomiast może być to też układ TT, jak najbardziej, i to powinieneś potwierdzić, a nie dywagować i się domyślać, bo to podstawa, żeby cokolwiek zacząć modernizować.

Otrzymałem odpowiedź z Tauronu
    "W odpowiedzi na nadesłane pytanie uprzejmie informuję, że cała sieć elektroenergetyczna nN-0,4 kV pracuje w układzie TN-C ze wspólnym przewodem PEN. W Pana przypadku układ TN-C obejmuje linię kablową nN doprowadzoną do złącza kablowego nr [...], zlokalizowaną obok budynku przy ul. [...] w Krakowie oraz odcinek kabla do tablicy licznika energii elektrycznej. Instalacja WLZ tj. Wewnętrzna Linia Zasilająca w budynku może być wykonana w dowolnym układzie np. TN-C lub TN-S, na co TAURON Dystrybucja nie ma wpływu (instalacja elektryczna WLZ w zakresie pionu zasilającego należy do Zarządcy Nieruchomości, a w lokalu nr [...] do Pana)."
  • #18 21436251
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    SP9DEV napisał:
    >>21427155
    cz4rnypan napisał:

Otrzymałem odpowiedź z Tauronu
    "W odpowiedzi na nadesłane pytanie uprzejmie informuję, że cała sieć elektroenergetyczna nN-0,4kV pracuje w układzie TN-C ze wspólnym przewodem PEN. W Pana przypadku układ TN-C obejmuje linię kablową nN doprowadzoną do złącza kablowego nr [...], zlokalizowaną obok budynku przy ul. [...] w Krakowie oraz odcinek kabla do tablicy licznika energii elektrycznej. Instalacja WLZ tj. Wewnętrzna Linia Zasilająca w budynku może być wykonana w dowolnym układzie np. TN-C lub TN-S, na co TAURON Dystrybucja nie ma wpływu (instalacja elektryczna WLZ w zakresie pionu zasilającego należy do Zarządcy Nieruchomości, a w lokalu nr [...] do Pana). "

No i okej.
    Wiesz, że masz do czynienia z układem sieci TN, czego nie byłeś pewien wcześniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację instalacji elektrycznej w mieszkaniu, zwracając uwagę na rozdzielnicę i jej aktualny układ. W rozdzielnicy znajdują się bezpieczniki B16 i B10, a przewody podłączone do gniazd są prawdopodobnie o przekroju 1,5 mm². Uczestnicy dyskusji sugerują, że konieczna może być wymiana obwodów gniazdowych na 2,5 mm² oraz dodanie osobnych obwodów dla urządzeń o dużej mocy, takich jak lodówka i zmywarka. Wskazano również na potrzebę weryfikacji układu sieci (TN-C lub TT) oraz na możliwość zastosowania większej rozdzielnicy natynkowej bez konieczności kucia ścian. Użytkownik uzyskał informację od Tauronu, że jego sieć pracuje w układzie TN-C.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA