logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji elektrycznej w zabytkowym domku - podział obwodów

Wacekpacek 15 Sty 2020 20:56 798 12
  • #1 18405563
    Wacekpacek
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam problem dotyczący zakładania nowych przewodów do skrzynki bezpiecznikowej. Zacznę od początku. Dom widział czasy wojny jest to bardzo stary domek wpisany na listę zabytków. Instalacje elektryczną robił starszy Pan na własną rękę. Rozpocząłem tam typowy remont, nowe ściany sufit itd. Lecz nagle ukazała mi się skrzynka, a w niej na ten mieszkanie w którym będę mieszkał(kuchnia,przedpokój, pokój, łazienka ogólnie 36m2) tylko jeden bezpiecznik b16! Z racji,że pojęcia trochę mam powiedziałem dziadkowi, że to nie powinno tak wyglądać i muszę rozdzielić to na kilka obwodów. Jednak zastanawiało mnie jeszcze, że w skrzynce były przewody ochronne do niczego nie podpięte.. w gniazdach były poprowadzone dwa przewody więc pierwsza myśl że jest to układ sieci TN-C, więc wystarczy się wpiąć w bolec a z bolca na neutralny. I teraz tak:
    Czy jeżeli poprowadzę do gniazd 3x2.5mm2 i podłącze ochronny do bolca, neutralny do neutralnego a w skrzynce tylko zepne ochronne z neutralnymi czy jednak trzeba zerować w standardowy sposób.
    I moja obawa zwiazana z tym, że może się okazać, że to sieć tn-s a ten dziadek tylko spartaczył bo nie wiedział co do czego podłączyć i ochronnego nie podłączył.
    Czy jeżeli zajrzę do skrzynki przedlicznikowej to mogę stwierdzić jaki to układ sieci i wtedy działać zgodnie z układem czy jednak trzeba dzwonić do Z.E.

(Z racji, że napisałem to dosyć chaotycznie to streszcze, że zależy mi na odpowiednim uziemieniu instalacji bo wiem jak sprawic żeby płynął prąd ale chcę to dobrze zabezpieczyc)

Z drugiej strony
    Czy według was będzie to dobre na takie mieszkanie żeby zrobić instalacje w następujący sposób.
    3x2.5mm2:
    1 obwód na piekarnik B16
    2 obwód na gniazda w pokoju i przedokoju( 5 gniazd) B16
    3obwod lodówka okap kuchenny B16
    1.5mm2:
    Całość oświetlenia B10
  • #2 18405587
    Speeed777
    Poziom 2  
    Oświetlenie B10 3x1.5mm
    Gniazdka 230v B16 3x2,5mm
  • Pomocny post
    #3 18407319
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 522
    Zacznij od ustalenia w ZE jakiego typu jest sieć zasilająca. I od tego zależy dalsza realizacja tego remontu. Typowego zerowania się już nie stosuje. Wszystkie obwody muszą być poprowadzone przewodami 3 żyłowymi. Wymień też przewód od zabezpieczenia przedlicznikowego do licznika i dalej do mieszkania minimum 4 mm2. Do lamp od wyłączników stosuj przewody 4x1,5 mm2 lub nawet 5x1,5 mm2. Podziel całość instalacji sensownie na obwody. Urządzenia o mocy powyżej 2 kW wymagają oddzielnego obwodu. Oświetlenie i gniazda w łazience koniecznie przez RCD drugie RCD na resztę. Możesz dać więcej zwiększy to funkcjonalność instalacji. Tablica zabezpieczeń przynajmniej 2x12 modułów. Aby zostało miejsce na przyszłość.

Dodano po 2 [minuty]:

Pamiętaj, że remont robi się na lata a elektryka raz dobrze zrobiona będzie bezawaryjnie działać. Wiem nie będzie tanio i wszystko będzie pochowane. Ale naprawdę na przyszłość zaprocentuje jak się do tego teraz przyłożysz...
  • #4 18407987
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Wacekpacek napisał:

Z drugiej strony
    Czy według was będzie to dobre na takie mieszkanie żeby zrobić instalacje w następujący sposób.
    3x2.5mm2:
    1 obwód na piekarnik B16
    2 obwód na gniazda w pokoju i przedokoju( 5 gniazd) B16
    3obwod lodówka okap kuchenny B16
    1.5mm2:
    Całość oświetlenia B10

Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, Dz.U. 2019 poz. 1065

...
    § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
    1) złącza instalacji elektrycznej budynku, umożliwiające odłączenie od sieci zasilającej i usytuowane w miejscu dostępnym dla dozoru i obsługi oraz zabezpieczone przed uszkodzeniami, wpływami atmosferycznymi, a także ingerencją osób niepowołanych;
    2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych;
    3) urządzenia ochronne różnicowoprądowe uzupełniające podstawową ochronę przeciwporażeniową i ochronę przed powstaniem pożaru, powodujące w warunkach uszkodzenia samoczynne wyłączenie zasilania;
    4) wyłączniki nadprądowe w obwodach odbiorczych;
    5) zasadę selektywności (wybiórczości) zabezpieczeń;
    6) przeciwpożarowe wyłączniki prądu;
    7) połączenia wyrównawcze główne i miejscowe, łączące przewody ochronne z częściami przewodzącymi innych instalacji
    i konstrukcji budynku;
    8) zasadę prowadzenia tras przewodów elektrycznych w liniach prostych, równoległych do krawędzi ścian i stropów;
    9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2;
    10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej.
    1a. Połączeniami wyrównawczymi, o których mowa w ust. 1 pkt 7, należy objąć:
    1) instalację wodociągową wykonaną z przewodów metalowych;
    2) metalowe elementy instalacji kanalizacyjnej;
    3) instalację ogrzewczą wodną wykonaną z przewodów metalowych;
    4) metalowe elementy instalacji gazowej;
    5) metalowe elementy szybów i maszynowni dźwigów;
    6) metalowe elementy przewodów i wkładów kominowych;
    7) metalowe elementy przewodów i urządzeń do wentylacji i klimatyzacji;
    8) metalowe elementy obudowy urządzeń instalacji telekomunikacyjnej.
    ...
    § 188.
    1. ...
    2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia.
  • #5 18408600
    Wacekpacek
    Poziom 2  
    Moje pytanie tylko brzmi.. jak to działało? Mieszkał tam facet kuchenka elektryczna lodówka pralka okap telewizor komputer i to wszystko zasilane na przewodzie 1.5mm2 plus gniazda i oswietlenie a to podłączone do jednego jedynego bezpiecznika b16. Do mieszkania idzie przewód o ile mnie oko nie myli 2.5 ale się aż tak nie przyglądałem więc zobaczę jaki jest i ewentualnie wymienię.. do mieszkania idzie jedna faza i to na niej wszystko siedziało więc nie powinno być problemu że nie włączę czajnika kiedy chodzi kuchenka. Zabezpieczenie w skrzynce to 20a. Pierwszy raz widzę takie czary.

Dodam że nie chce inwestować w mieszkanie bo będę tam góra 5-6 lat zależy mi zeby było dobrze uziemione i żeby nie wywalało jak będę chciał coś upiec w piekarniku.
    Czy wchodząc przewodem PEN do skrzynki mogę go podłączyć pod szynę PE i zrobić mostek na N ?
  • Pomocny post
    #6 18408614
    retrofood
    Wacekpacek napisał:
    Moje pytanie tylko brzmi.. jak to działało? Mieszkał tam facet kuchenka elektryczna lodówka pralka okap telewizor komputer i to wszystko zasilane na przewodzie 1.5mm2 plus gniazda i oswietlenie a to podłączone do jednego jedynego bezpiecznika b16.

Działało kiepsko. Bo kiedy instalacja była wykonywana to pewnie mało kto miał pralkę, telewizor i lodówkę... a okap czy komputer to była wręcz futurystyka. Dopóki więc ludzie nie zrozumieją, że liczą się nie tylko gładzie i kafelki, ale również to co jest pod nimi, to będą się czochrać z kaszaną na co dzień, no i tyle.
  • Pomocny post
    #7 18409327
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    Kiedyś może i działało, ale tendencja jest do zwiększania bezpieczeństwa, niezależnie od warunków.
  • #8 18409552
    Wacekpacek
    Poziom 2  
    I to jest dobre wyjaśnienie do tego co tu się stało. Zrobię tak powiedzcie czy tak zrobić czy może coś inaczej:

Zadzwonię do Z.E dowiem się jaki jest układ sieci, stawiam że TN-C i jeżeli tak będzie to w skrzynce z bezpiecznikami PENem wejdę na szynę PE z szyny PE zrobię mostek tej samej wielkości co przewód PEN na szynę neutralną i będzie zrobiony rozdział z PEN na PE i N.
    Obwody zrobię tak jak mówiłem.
    Jeżeli będzie TN-S to sprawa się komplikuje bo do budynku dochodzą dwa przewody wtedy muszę szukać czy gdzies nie ma PE. Dzięki za fajne odpowiedzi bo widziałem niektóre wątki to aż strach pomyśleć. Uprawnienia mam chociaż jestem młody i po prostu brakuje mi doświadczenia,chciałbym być pewien swojego myślenia.
  • #9 18409618
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Wacekpacek napisał:
    Zadzwonię do Z.E dowiem się jaki jest układ sieci...… Jeżeli będzie TN-S to sprawa się komplikuje bo do budynku dochodzą dwa przewody...
    Obawiam się, że ty sam sobie komplikujesz, bo zapewniam cię, że w tym kraju nie ma ani cala linii będącej własnością energetyki zawodowej która posiadałaby rozdzielone PE i N.
    Ponadto ową komplikację sam sobie wymyśliłeś, mimo iż nijak ma się ona do rzeczywistości.
  • #10 18409631
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    Wacekpacek napisał:
    Jeżeli będzie TN-S to sprawa się komplikuje
    TN-S w sieci rozdzielczej operatora? Widziałeś gdzieś taki układ? Bo ja nie.
  • #11 18409990
    Wacekpacek
    Poziom 2  
    Okej tego nie wiedzialem, warto zapamiętać :D dziękuję wszystkim za normalną pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam
  • #12 18410008
    retrofood
    Wacekpacek napisał:
    Okej tego nie wiedzialem,

Układ TN-C-S czy też TN-S zawsze jest tworzony już na odcinku odbiorcy energii. I trzeba mieć wiedzę o instalacjach by wiedzieć gdzie i jak to zrobić, aby było bezpiecznie.
  • #13 18410530
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Wacekpacek napisał:
    stawiam że TN-C

A co jeżeli okaże się TT?

Wacekpacek napisał:
    żeby nie wywalało jak będę chciał coś upiec w piekarniku

Błąd, ma nie zabić jak piekarnik ulegnie awarii

No i ten PEN którym tak szafujesz musi mieć przynajmniej 10mm przekroju dla miedzi. O ile wogóle go masz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem modernizacji instalacji elektrycznej w zabytkowym domku, który ma jedynie jeden bezpiecznik B16 dla całego mieszkania. Użytkownik planuje podział obwodów oraz wymianę przewodów, zastanawiając się nad układem sieci (TN-C lub TN-S) oraz odpowiednim podłączeniem przewodów ochronnych. Uczestnicy forum podkreślają znaczenie stosowania przewodów 3-żyłowych, wymiany przewodów do licznika na minimum 4 mm² oraz konieczność stosowania RCD dla obwodów w łazience i urządzeń o mocy powyżej 2 kW. Wskazano również na potrzebę przestrzegania przepisów dotyczących instalacji elektrycznych oraz na ryzyko związane z niewłaściwym podłączeniem przewodów PEN i N.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA