logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie przełączać panele 4800 W między inwerterami on-grid i off-grid?

jackantenna 09 Lut 2025 14:09 1416 46
Najlepsze odpowiedzi

Jak zdalnie i bezpiecznie przełączać jeden string paneli PV 480 V / 12 A między falownikiem on-grid i off-grid?

Nie warto przełączać takiego stringu zwykłym SSR/przekaźnikiem z Ali pod obciążeniem — dla DC trzeba użyć elementu łączeniowego z jednoznaczną klasą dla napięcia/prądu stałego, a przełączenie zrobić dopiero wtedy, gdy przez panele nie płynie prąd, bo inaczej łuk może się utrzymywać i uszkodzić aparat [#21434170][#21434257] Jeśli chcesz to robić automatycznie, najbezpieczniejsza droga z dyskusji to nie przełączać PV „na żywo”, tylko sterować falownikami: on-grid odłączyć po stronie AC lub przez panel/Modbus, a off-grid zmusić do wyłączenia ładowania/MPPT, żeby nie obciążał stringu [#21435129][#21432923] Padła też uwaga, że dla takich napięć nie ma prostych, gotowych i pewnych układów wykonawczych dla zwykłego użytkownika, więc bez doświadczenia lepiej ten pomysł porzucić [#21432625] Alternatywa, jeśli układ ma być rozbudowywany, to rozdzielić panele na niższe-napięciowe stringi i równolegle dobrać rozwiązanie przełączania, bo 500 V DC znacznie zawęża wybór aparatury [#21432502][#21433516]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • Pomocny post
    #31 21434270
    Femen
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    >>21434267 Musisz doprowadzić do takiego stanu, aby przez panele PV nie płynął prąd. Obciążenie domowe to jedno, ale generacja na sieć to drugie.
  • REKLAMA
  • #32 21434289
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    OK, czyli na chwilę odłączyć obciążenie domowe i jedną fazę inwertera on-grid - inwerter się wyłączy, wtedy przełączyć panele na inwerter off-grid i włączyć obciążenie domowe, a inwerter on-grid i tak się zawiesi, jak straci zasilanie z paneli? Czy dobrze rozumuję?
  • #34 21434663
    jackantenna
    Poziom 16  
    On-Grid Deye 3P - 10kW i 1P ESB 10kW/48 na on-grid z wynośnym panelem sterującym.

Dodano po 2 [minuty]:

Sorry ESB jest off-grid jednofazowy z baterią akumulatorów 50V/200A
  • Pomocny post
    #35 21435129
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    On-grid'owemu odłączasz AC i przestanie praktycznie brać prąd z paneli, gorzej z off-grid'owymym trzeba go zmusić żeby wyłączył ładowanie akumulatorów. Niektóre dają się sterować modbusem (rs'em) itp.
  • REKLAMA
  • #36 21435236
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    jackantenna napisał:
    On-Grid Deye 3P - 10kW i 1P ESB 10kW/48 na on-grid z wynośnym panelem sterującym.

Dodano po 2 [minuty]:

Sorry ESB jest off-grid jednofazowy z baterią akumulatorów 50V/200A

Jeśli zdalnie chcesz to przełączać, nie widząc fizycznie obciążenia paneli to moim zdaniem o czym już ktoś tu napisał, DC podłączyć równolegle do obydwu falowników a sterować odłączeniem/podłączeniem napięcia AC w przypadku falownika on-grid. W przypadku off-grid nic bym nie przełączał, jak nie będzie obciążenia na jego wyjściu i bateria będzie naładowana to praktycznie żadnego obciążenia na wejściu DC nie będzie więc i nie będzie zakłócał mppt

Dodano po 10 [minuty]:

Oczywiście zwrócić uwagę na napięcie DC tego stringu aby po przeliczeniu nie przekraczało możliwości falownika off-grid
  • #37 21435387
    jackantenna
    Poziom 16  
    Idąc Twoim rozumowaniem jeżeli ba inwertery mają napiecie z PV, on-grid z sieci, a off-grid z akumulatorów, to oba będą pracować! Jak rozłoży się moc , już widzę zakłócenia w odbiorze i przesyłaniu energii do sieci i zasilania domu...... złe rozwiązanie!
  • #38 21435533
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #39 21435725
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ale to wszystko "ręczna robota" bez automatyki i sterowania..... Problemem jest nieciągłe przenoszenie mocy przez przekaźniki, lecz moment włączania i wyłączania pod obciążeniem PV lub akumulatorów w stosunku do obciążenia domowego.,....
  • REKLAMA
  • #40 21438227
    jackantenna
    Poziom 16  
    Dziękuje koledzy, bardzo pomogliście. Dzięki temu urodziła sie inna koncepcja , która ma na celu bronienie się przed złodziejską umową z energetyką. Mam z nimi umowę z kwietnia 2022 gdzie za moje kW płacą mi zaniżana cenę w PLN. Najpierw obciążają mnie energią pobrana wraz z opłatami przesyłowymi i stałymi , a potem "odliczaja" energię wprowadzona i to nie całą jaka wyprodukowałem....rozbój w biały dzień!
    Mając dotychczasowy sprzęt chciałbym wykonać inną instalację w oparciu o dwa inwertery off i on grid. Załączam rysunek, a do niego opis.
    Dwa stringi paneli - 4800W do inwertera jednofazowego off-grid, działającego wg. oprogramowania - najpierw panele, potem akumulatory, na końcu sieć. Ładowanie akumulatorów - najpierw panele, potem sieć. Do inwertera trójfazowego on-grid 3960W. Energia wyprodukowana przez off-grid od kwietnia do października zasila dom, ładuje akumulatory bez wspomagania sieci. W tym samym czasie on-grid produkuje energię i wrzuca ją "do depozytu" , przy kiepskiej pogodzie delikatnie wspomaga off-grid. Ale przez te 6-7 miesięcy energetyka nie obciąża mnie kosztowną opłatą przesyłową za pobór energii...W listopadzie wyłączam inwerter off-grid, dołączam panele off-gridowe do on-gridowych i "jadę z sumy 7780W paneli , " z depozytu i z sieci. Inwertery mają zapas mocy więc dadzą radę po dodaniu dodatkowych paneli -10kW.
    Dodatkowo zamontowałem automatyczny przełącznik na agregat prądotwórczy w przypadku zaniku napięcia....
    PROSZĘ O KOMENTARZE I SUGESTIE , czy moje rozumowanie jest poprawne i uzasadnione ekonomicznie!
    Schemat instalacji fotowoltaicznej off/on grid z panelami, inwerterami i generatorem.
  • REKLAMA
  • #41 21438343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #42 21438382
    jackantenna
    Poziom 16  
    Maveric, nie rozumiem ostatniego zdania ze skrótowcami...... Fakt, kable od jednego kompletu paneli mam pod ziemią, ale przeniosę inwertery do pomieszczenia gospodarczego przy panelach. Dokupię 6 paneli 660W i podłączę do on-grud. Pomieszczenie gospodarcze posiada zasilanie 3F, a dwa przewody solarne wykorzystam jako 1F napięcie do zasilania domu. Brak napięcia z sieci spowoduje przełączenie na generator prądotwórczy, który trzeba załączyć ręcznie.....OK?
  • #43 21438395
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #44 21438413
    jackantenna
    Poziom 16  
    OK, rozumiem Cię, ale ja nie mam ciśnienia, żeby w ogóle w sezonie wyeliminować ENERGĘ... bo jak przez tydzień w lipcu będzie padać to nie bedę odpalał generatora.... chodzi w tej instalacji o zminimalizowanie złodziejskich praktyk ENERGII..... Staram się wymyśleć coś na to co mam a nie kupować dodatkowy inwerter hybrydowy za 8000zł...
    Myślę, że takie rozwiązanie obniży moje koszty , a dodatkowe 6 paneli to 2500zł netto.....
  • #45 21438551
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 888
    Obniżyć może i obniży trochę ale zwrot takiej instalacji to zwykle kilka lat, tak średnio 6-8 przy małych mocach a ok 10 lat przy dużej mocy i duzym magazynie.

Podwyższyło by na spokojnie jak by dało się podłączyć off-grid do sieci z on-grid i dodatkowo wysyłać, w sumie opcją jest też inwerter z grid-tie oddający do sieci z regulacją natężenia prądu. :)

Nigdzie nie piszesz jaki planujesz ten inwerter i magazyn kupić.
  • #46 21438605
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ja już mam cały sprzęt..... tylko zakup 6 paneli, reszta jest, a i miejsce zrobię w garażu, przesuwajac inwertery, akumulatory i generator do pomieszczenia gospodarczego....
  • #47 21438660
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 888
    Ok, już widzę. Było podane w innym poście.

Trochę przewymiarowałeś bo max ciągła z inwertera to tylko 5 000 W która będzie tylko z paneli i magazynu , 10 000 W jest tyko chwilowa przy podpięciu sieci działa jako układ buforowy czyli uzupełnienie.
    Tak samo z panelami za dużo planujesz bo max dla inwertera to 5 kWp i pasuje tyle zapewnić z paneli w zakresie do 500V jest wtedy maksymalnie wykorzystany.
    Tak faktycznie to tylko inwerter w pełnym off-grid 5kW a po podpięciu sieci dopiero jest 10kW przez jakiś tylko czas.

Lepszym wyborem był by inwerter off-grid 8-10 kW z grid-tie, można było by oddawać dodatkowo do sieci i pewnie podłączyć panele do dwóch wejść 2xMPPT.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zdalne przełączanie paneli słonecznych o mocy 4800 W pomiędzy inwerterami on-grid i off-grid. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zastosowania przekaźników elektronicznych oraz styczników, zwracając uwagę na ich parametry robocze, szczególnie w kontekście prądów stałych (DC) i wysokich napięć (do 500V). Uczestnicy forum podkreślają, że przełączanie pod obciążeniem może być niebezpieczne i zalecają, aby przed przełączeniem odłączyć panele, aby uniknąć uszkodzeń inwerterów. Wskazano również na możliwość podziału paneli na mniejsze stringi oraz na konieczność użycia dedykowanych elementów łączeniowych. Użytkownik planuje wykorzystać dwa inwertery (on-grid i off-grid) oraz zautomatyzować proces przełączania, aby zminimalizować straty energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA