logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przełączanie paneli między inwerterami - jaki przełącznik?

tomeki1 03 Lis 2020 21:02 5340 20
  • #1 19019322
    tomeki1
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Chciałbym przełączać string paneli o mocy 3 kWp między dwoma inwerterami. Jeden inwerter to on grid, który nie działa bez napięcia z sieci, a drugi to off grid z możliwością pracy na akumulatorze w przypadku braku zasilania zarówno z sieci, jak i paneli solarnych. Chodzi głównie o możliwość korzystania z prądu z paneli PV w dzień, kiedy PGE wyłaczy mi prąd. Nie musiałbym wtedy uruchamiać agregatu, ktory smrodzi i hałasuje. Przełączanie stringu PV między inwerterami pewnie kilkanaście razy w roku i zawsze bez obciążenia, więc łuku nie powinno być. Czy taki przełącznik się nada:

https://allegro.pl/oferta/przelacznik-wyboru-zasilania-siec-agregat-63a-4p-9089835730
    PRZEŁĄCZNIK 4P 63A SIEĆ AGREGAT SVK4-63

Wiem, że to przełacznik AC, ale ma aż max obciązenie aż 63A. Nie podają parametrów pod DC. Czy to znaczy, że pod DC w ogóle nie można go stosować? Nie znalazłem nigdzie przełączników dedykowanych do instalacji PV. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #2 19019615
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    Ten przełącznik nie podziała zbyt długo przy DC. Gdyby jednak zapewnić przełączanie poprzedzone wyzerowaniem prądu to taką funkcję obsłuży przekaźnik energetyczny (przemysłowy). Relpol ma takie w swojej ofercie.
  • #3 19019773
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1720
    Ja nie spotkałem się z takimi przełącznikami. Są np: Hager HIM304 Modułowe przełączniki zasilania z napędem obrotowym, ale wszystko na AC. Pewnie jak kolega radzi zrobiłbym to na przekaźnikach lub dwóch oddzielnych rozłącznikach do PV albo jeszcze wyłącznikach nadprądowych prądu stałego.
  • #5 19020015
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 842
    witekem napisał:
    Muszą być rozłączniki DC z magnesami i wieloma obwodami rozłączającymi.
    Np. takie.
    http://elektronix.pl/zabezpieczenia.htm

Elektronix to januszowy sprzedawca i trochę koloryzuje, te rozłączniki mają dopuszczalne napięcie łączeniowe 500VDC (przy 4 torach w szeregu).
    Załączniki:
    • SPAMEL_PL_Rozlacznik_dla_fotowoltaiki_RSI_F_4_torowy.pdf (241.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19020031
    tomeki1
    Poziom 13  
    Potrzebuję przełącznika, a nie rozłącznika. Ma przełączać panele między dwoma inwerterami. Naprawdę tamten przełącznik do agregatu na 63 A nie da rady? Przełączanie będzie wykonywane tylko jak w obwodzie nie będzie płynął prąd, bez żadnego obciążenia.
  • #7 19020240
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1039
    Ja bym to zrobił za pomocą przekaźnika o odpowiedniej wytrzymałości styków na DC, przekaźnik w stanie spoczynku obsługiwał by OnGrid, po podaniu mu napięcia styki przełączyły by OnGrid na OffGrid.

Przekaźnik w zależności od wersji może być zasilany AC lub DC.
  • #8 19020377
    tomeki1
    Poziom 13  
    Patrzyłem na te przekaźniki Relpolu i te z odpowiednia obciązalnością styków DC maja cewkę tylko na DC. Co do przełączania na off grid po podaniu napięcia na cewkę, to tak sie nie da. Na off grid ma być przełaczenie jak nie bedzie prądu z sieci, więc w takiej sytuacji nie byłoby czym zasilić cewki.

Czy ktoś może polecić model przekaźnika z cewką 230 V AC i obciążalnością styków co najmniej 15 A DC?
  • #9 19020391
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1039
    tomeki1 napisał:
    Na off grid ma być przełaczenie jak nie bedzie prądu z sieci, więc w takiej sytuacji nie byłoby czym zasilić cewki.

I na to jest sposób, OnGrid przy zasilanym przekaźniku, OffGrid po zaniku napięcia, dodatkowa korzyść to działanie z automatu.
  • #10 19022242
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    tomeki1 napisał:
    Chciałbym przełączać string paneli o mocy 3 kWp między dwoma inwerterami. Jeden inwerter to on grid, który nie działa bez napięcia z sieci, a drugi to off grid

A mógłbym zapytać o modele tych falowników?
    Z tego co wiem to ongrid pracuje przy napięciu kilkuset woltów, a off-grid kilkudziesięciu. Więc układ połączeń paneli trzeba by było zmieniać.
  • #11 19022246
    tomeki1
    Poziom 13  
    Są takie małe off grid, ale ja mam pomysł na 3.2 kW, napięcie znamionowe 450 V DC. Z mojej instalacji ma płynąc 350 V DC z jednego stringa. Po prostu przełączamy jednego stringa w całości. Wszystkie te przekaźniki z dużą obciążalnością DC nie dosyć, że mają cewki na 24 V DC, to jeszcze mają styki zwierne albo rozwierne, a nie przełaczne. Sprzet, ktory chcę kupić:
    https://www.aliexpress.com/item/33006214769.html?spm=a2g0o.cart.0.0.14223c00DUHjeZ&mp=1
  • #12 19022250
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Nie wiedziałem, że są takie inwertery, zazwyczaj większość offgridów jest na napięcie do ok 100V.

A może podejść do zagadnienia od drugiej strony, panele podłączyć na stałe do obu inwerterów. A sterować obwodem AC offgrida? Co prawda inwerter offgrid będzie cały czas załączony, ale dzięki temu bateria będzie cały czas na ładowana.
  • #13 19022661
    madamsz1
    Poziom 42  
    kosmos99 napisał:
    panele podłączyć na stałe do obu inwerterów

Nie wiem czy to jest możliwe, przecież inverter nie tylko odbiera napięcie/prąd z paneli ale również sprawdza kilka wartości.
    Czasami falowniki mają przełączniki DC do włączenia to można by tak zrobić, ale co w przypadku własnie pracy dwu w tym samym czasie - no raczej nie.
  • #14 19022811
    tomeki1
    Poziom 13  
    madamsz1 napisał:
    kosmos99 napisał:
    panele podłączyć na stałe do obu inwerterów

Nie wiem czy to jest możliwe, przecież inverter nie tylko odbiera napięcie/prąd z paneli ale również sprawdza kilka wartości.
    Czasami falowniki mają przełączniki DC do włączenia to można by tak zrobić, ale co w przypadku własnie pracy dwu w tym samym czasie - no raczej nie.

Wołałbym nie podłączać równolegle, tylko całkowicie rozłączyć obwody i je odseparować. Off grid ma wyłącznik i po prostu nie bedzie pracował dopóki go nie włączę. Napięcie z niego pójdzie do wydzielonej sieci, która będzie fizycznie odłaczona od sieci z inwerterem on grid.
    Teoretycznie można podłączyć równoległe przewody z paneli i do off grid podłączyć przez rozłącznik DC. To na pewno zadziała.
    Idealnie byłoby to zrobić na przekaźniku ze stykami o duzej obciążalności DC i cewką na 230V i dwoma stykami przełącznymi. Problem polega na tym, że nie znalazłem nigdzie przekaźnika o takich parametrach.
    Drugi sposób to przez ten przełacznik agregat siec, ale koledzy twierdzą, że nie wytrzyma.
  • Pomocny post
    #15 19022832
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Zamiast przełącznika zastosuj na każdy inwerter rozłącznik DC.
  • #16 19022838
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    tomeki1 napisał:
    https://www.aliexpress.com/item/33006214769.html?spm=a2g0o.cart.0.0.14223c00DUHjeZ&mp=1

Całkiem fajny inwerter tylko ta przesyłka 400 PLN a jak kurierem to i na cło pewnie wpadnie i zakup staje się nie opłacalny.
  • Pomocny post
    #17 19023225
    madamsz1
    Poziom 42  
    Edek45 napisał:
    zastosuj na każdy inwerter rozłącznik

Proponowałem oddzielne rozłączniki na początku, ale chyba auto chce na zasadzie przełącznik - albo przełącznego przekaźnika.

tomeki1 napisał:
    Problem polega na tym, że nie znalazłem nigdzie przekaźnika o takich parametrach.

Są przekaźniki na napięcie cewki 230VAC i przełączany styk 30A ale napięcia wychodzą marne
  • #19 19025743
    tomeki1
    Poziom 13  
    Dzieki, Rozłaczniki już mam, więc pewnie podłącze równolegle od strony paneli do rozłącznika i jak wyłącza prąd, to rozłącznikiem rozłączę i będzie zasilanie w domu, jak będzie świeciło słońce. Będzie czysto, cicho i ekologicznie. Agregat będzie w uzyciu tylko jak panele juz nie beda w stanie dać z siebie prądu.
  • #20 19026393
    r65
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    marcinbbb napisał:
    tomeki1 napisał:

Całkiem fajny inwerter tylko ta przesyłka 400 PLN a jak kurierem to i na cło pewnie wpadnie i zakup staje się nie opłacalny.

Każdy patrzy co mu bardziej pasuje. Ja tam widzę przesyłkę darmową i z Niemiec. Kupowałem w ten sposób, inwerter był po tygodniu i oczywiście bez cła.
  • #21 19127912
    tomeki1
    Poziom 13  
    można zamknąć, zamontowałem dwa rozłączniki DC i działa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał rozwiązania do przełączania stringów paneli PV o mocy 3 kWp między dwoma inwerterami: on-grid i off-grid. Zasugerowano, że przełącznik AC o obciążeniu 63A nie będzie odpowiedni do zastosowań DC, a zamiast tego zalecano użycie przekaźników o odpowiedniej wytrzymałości styków na DC lub rozłączników DC. Wskazano na modele przekaźników Relpol oraz inne rozwiązania, takie jak rozłączniki krzywkowe. Użytkownik zdecydował się na montaż dwóch rozłączników DC, co okazało się skuteczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA