logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana uszczelnień wałków w skrzyni C-328 - jak to zrobić bez rozbierania?

Kamis47 15 Lut 2025 13:21 888 4
REKLAMA
  • #1 21440474
    Kamis47
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam. Rozebrałem obudowę wałków skrzyni, żeby wymienić uszczelnienia. Uszczelniacz w obudowie był ekstremalnie twardy. Jak wygląda uszczelnienie między tymi dwoma wałkami z wielowypustami? Jak je wymienić? Czy mogę wyciągnąć ten cały wałek z łożyskiem bez rozbierania skrzyni? Nic tam w środku się nie rozsypie? Jest to skrzynia od C-328.

Wnętrze obudowy skrzyni biegów z widocznym wałkiem i łożyskiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21443230
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 451
    W c 330 srodkowy wałek ma na końcu łożysko wałeczkowe, które sie rozleci jak go pociągniesz do przodu . Ten zewnętrzny trzeba by sciągaczem wyciągnąć, opierając sciągacz o ten środkowy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21443553
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    stasiekb100 napisał:
    ma na końcu łożysko wałeczkowe, które sie rozleci jak go pociągniesz do przodu . Ten zewnętrzny trzeba by sciągaczem wyciągnąć, opierając sciągacz o ten środkowy.

Istotnie trzeba posiadać umiejętność montowania tego wałka ze względu na igły ale nie jest to nadzwyczajnie trudne. Warto natomiast zadbac aby igły nie wysypały się. Natomiast łożysko wałka z pewnością ma duże luzy i warto je przy takiej okazji wymienić Wymiana uszczelniacza w wałku napędu WOM to też swego rodzaju wyzwanie ze względu na małą powierzchnię osadzenia. Lecz sześćdziesięcioletni sprzęt wymaga troski.
  • #5 21443896
    Kamis47
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Ok udało się wyciągnąć młotkiem bezwładnościowym. Na końcu jest jedynie koło zębate, nic nie wypadło.

Widok wnętrza obudowy maszyny z widocznym kołem zębatym.
REKLAMA