logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wzmacniacz na BD911/BD912 - Problem z przedwzmacniaczem

Gobbo 18 Lut 2025 14:19 4365 323
Najlepsze odpowiedzi

Jak dobrać transformator, zasilanie i przedwzmacniacz do końcówki mocy na BD911/BD912, żeby uniknąć przegrzewania i wzbudzeń?

Bezpieczniej użyć transformatora 2x23 V niż 2x24 V, bo po wyprostowaniu i przy wyższym napięciu sieci napięcie jałowe może wyjść za wysoko, a 7824/7818 mają zbyt mały zapas napięcia wejściowego [#21445122][#21446367][#21446531] Przy wersji 70 W/4 Ω trzeba też uważać na SOA BD911, bo dla takiego obciążenia prąd i napięcie kolektor-emiter są już na granicy bezpiecznej pracy [#21445122] Jeśli wzmacniacz po włączeniu z podłączonym głośnikiem zachowuje się jakby robił zwarcie, sam softstart nie wystarczy — potrzebne jest opóźnione załączanie głośników przekaźnikiem [#21451563] Problemy z przedwzmacniaczem wynikały głównie z za dużego wzmocnienia i niestabilności w stopniu wysokich tonów; pomagają zmiany typu zwiększenie C3/C4, korekta R12 do 10 kΩ i obniżenie wzmocnienia ostatniego stopnia [#21480449][#21480451][#21481475][#21486119] W układzie z NE5532 pojawiały się też kłopoty na pierwszym stopniu, a TL072 działał stabilniej; finalnie autor zostawił TL072 i poprawił też błąd z polaryzacją LED w źródle prądowym/biasie, po czym końcówka zaczęła pracować poprawnie [#21480372][#21486887][#21495068][#21450176][#21453384]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #271 21486928
    Gobbo
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    SlawekKedra napisał:
    Spróbuj kupić je gdzieś indziej, może te które masz są jakieś podrabiane.

Kupowałem w TME, więc wątpię.

Dodano po 7 [minuty]:

Nie wiem, czy to pomoże w czymkolwiek, ale mam NE5532AP, na TME jeszcze mają tańsze NE5532P. Nie wiem czym się różnią.
  • #272 21486979
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6028
    Proponowałem żeby użyć karty dźwiękowej (takiej co ma wejście i wyjście liniowe) do testowania i programu w rodzaju RMAA, jeśli układ działa źle, to takim przyrządem można zmierzyć zarówno charakterystykę przenoszenia (nie trzeba robić punkt po punkcie program sam narysuje) jak i zniekształcenia i szumy (wadliwe półprzewodniki wykryjesz na podstawie THD)
  • #273 21486983
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1927
    Gobbo napisał:
    Nie wiem czym się różnią.

Tez nie wiem czym się różnią i czy to coś zmieni.
    Jak nie masz co robić to możesz sprawdzić oscyloskopem co się dzieje na szynie zasilajacej, tej która znika.

Dodano po 1 [minuty]:

Może problem jest bardziej po stronie stabilizatora. Te też są podrabiane masowo. Dużo jest znaków zapytania w takich dziwnych przypadkach.
  • #274 21487000
    Gobbo
    Poziom 11  
    SlawekKedra napisał:
    oże problem jest bardziej po stronie stabilizatora. Te też są podrabiane masowo.

I tutaj się zgodzę. Był kupowany w BNS, mam blisko do tego sklepu. Lecz też wątpię, tranzystory mają dobre. TL072 też mam z tego sklepu i jest ok. Tylko by działał na jednym, a na drugim już nie?
  • #275 21487008
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Gobbo napisał:
    TL072 też mam z tego sklepu i jest ok.

Nie można osądzać jednego elementu na podstawie innego, to tak jakby powiedzieć że skoro z jakiegoś sklepu kiełbasa jest dobra to i mortadela też musi być dobra.
    Gobbo napisał:
    Tylko by działał na jednym, a na drugim już nie?

Tak, to jest możliwe. Te interakcje pomiędzy elementami sa dość skomplikowane jeśli zajrzeć trochę pod powierzchnię elementów.
  • #276 21487032
    Gobbo
    Poziom 11  
    SlawekKedra napisał:
    Nie można osądzać jednego elementu na podstawie innego, to tak jakby powiedzieć że skoro z jakiegoś sklepu kiełbasa jest dobra to i mortadela też musi być dobra.

Tylko ja napisałem o tym, że w tym sklepie jeszcze nie trafiłem na nic kiepskiego, a dużo kupowałem. Dlatego mam prawo się zdziwić.
    SlawekKedra napisał:
    Tak, to jest możliwe. Te interakcje pomiędzy elementami sa dość skomplikowane jeśli zajrzeć trochę pod powierzchnię elementów.

Spróbuję kupić inny 78L15 i LM7815 jak będzie, popróbuję na różnych stabilizatorach.

Dodano po 30 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Proponowałem żeby użyć karty dźwiękowej (takiej co ma wejście i wyjście liniowe) do testowania i programu w rodzaju RMAA, jeśli układ działa źle, to takim przyrządem można zmierzyć zarówno charakterystykę przenoszenia (nie trzeba robić punkt po punkcie program sam narysuje) jak i zniekształcenia i szumy (wadliwe półprzewodniki wykryjesz na podstawie THD)

Może się pobawię tym programem. Muszę poczytać o tym, a z tego co widzę, jeden błąd może być niebezpieczny dla karty dźwiękowej.
  • Pomocny post
    #277 21487163
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3460
    Gobbo napisał:
    Teraz jest TL072CP. Wracając właśnie do tego wątku, to dalej jest to nie wyjaśnione, dlaczego NE5532 nie działał. Trochę to dziwne dla nie.
    Dla mnie to wskazuje na to, że coś jest źle - co zrobiłeś źle, nie wiadomo.
  • #278 21495068
    Gobbo
    Poziom 11  
    Ok, sprawdziłem. To nie wina regulatora napięcia. Zanika napięcie za 78l15 tylko kiedy jest NE5532 na pierwszym stopniu, lecz nie zawsze. Teraz jest tam TL072 i za każdym razem jest bezproblemowo. Przebadałem na innych regulatorach i jest tak samo.
    Czy prawidłowo jest kiedy słucham muzyki bardzo cicho i po godzinie radiator ma trzydzieści parę stopni? Jest wyraźnie ciepły. Prąd spoczynkowy regulowałem obliczając ze spadku napięcia na rezystorach emiterowych, około 20mA.
  • #279 21495089
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Jeśli płynie przez tranzystory jakiś prąd i wydziela się w nich jakaś moc w postaci ciepła, to czego oczekujesz od radiatora, żeby był zimny?
  • #280 21495124
    Gobbo
    Poziom 11  
    Ok, ale dosyć mocno według mnie, biorąc pod uwagę rozmiar radiatora. Nie wiem czy nie będzie problemu przy głośnym słuchaniu.
  • #281 21495143
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Jeśli radiator jest za mały to go wymień na większy albo dołóż wentylator.
  • #283 21495196
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Wszystko co jest związane z wymianą ciepła da się obliczyć i przewidzieć z dużą dokładnością. Wszystko, co się dzieje fizycznie na swiecie, jest oparte o ścisłe reguły zwane potocznie prawami fizyki. Radiator nigdy nie grzeje się ''za bardzo''. On grzeje się zgodnie z fizyczną koniecznością akurat tyle ile trzeba, w jakichś konkretnych warunkach.
  • #284 21495281
    Gobbo
    Poziom 11  
    Z obliczeń wynika, że w najgorszym wypadku - sprawność 55%, 35W dla kolumny 8Ohm, słuchając tak jak ja maksymalnie na 1/4 głośności, ten radiator nie powinien przekroczyć 30 stopni.
    Zakładam rezystancję termiczną radiatora 0,9K/W, taki sam radiator, tylko krótszy, 190,5cm i niższy, 50mm ma 0,95K/W. Temperatura otoczenia 25 stopni.
    45% z 35W wynosi około 16W.
    25% z 16W wynosi 4W
    4x0,9=3,6
    25+3,6=28,6

Wszystko zaokrąglone w górę.

EDIT - dobra, to ma być razy 2. Dwie końcówki mocy. Jednak jest znacznie cieplejszy niż 32,2. Chyba, że mam za zimne ręce.
  • #285 21495325
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Gobbo napisał:
    Jednak jest znacznie cieplejszy niż 32,2

Co to znaczy ''znacznie cieplejszy''?
    Pisałeś że ma
    Gobbo napisał:
    po godzinie radiator ma trzydzieści parę stopni?

Trzydzieści parę to ''znacznie cieplejszy niż 32,2?

Gobbo napisał:
    Zakładam rezystancję termiczną radiatora 0,9K/W,

Założenia zwykle są obarczone jakimś błędem, zwykle nieznanej wielkości.

Gobbo napisał:
    słuchając tak jak ja maksymalnie na 1/4 głośności,

Co to konkretnie oznacza 1/4 głośności? Chodzi o subiektywne poczucie czy o obiektywną wartość ciśnienia akustycznego? Czy moze jeszcze czegoś innego?

Gobbo napisał:
    45% z 35W wynosi około 16W.
    25% z 16W wynosi 4W
    4x0,9=3,6
    25+3,6=28,6

Co to za procenty? Czego to dotyczy?
  • #286 21495342
    Gobbo
    Poziom 11  
    SlawekKedra napisał:
    Co to znaczy ''znacznie cieplejszy''?

Znacznie czyli o parę stopni.
    SlawekKedra napisał:
    Trzydzieści parę to ''znacznie cieplejszy niż 32,2?

Powyżej 35 stopni.
    SlawekKedra napisał:
    Co to konkretnie oznacza 1/4 głośności? Chodzi o subiektywne poczucie czy o obiektywną wartość ciśnienia akustycznego? Czy moze jeszcze czegoś innego?

Niecałe 1/4 potencjometru głośności. Liniowy.
    SlawekKedra napisał:
    Co to za procenty? Czego to dotyczy?

45% z 35W. Tyle się wydziela w postaci ciepła zakładając sprawność 55%. 25% czyli 1/4 głośności.

Przecież napisałem, że wszystko to obliczenia w bardzo dużym uproszczeniu i przybliżeniu.
  • #287 21495356
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Gobbo napisał:
    Niecałe 1/4 potencjometru głośności. Liniowy.

To nie jest wogóle żadna fizyczna wielkość którą dałoby się użyć podstawiając do jakiegokolwiek wzoru.
    Gobbo napisał:
    45% z 35W. Tyle się wydziela w postaci ciepła zakładając sprawność 55%. 25% czyli 1/4 głośności.

Tutaj to coś Ci się chyba pomyliło. W jaki to sposób ''1/4 głośności'' jest równoznaczna z 1/4 mocy wydzielanej w tranzystorach? O jaką moc tutaj chodzi? O moc skuteczną? Szczytową? Czy może jeszcze jakąś inną?
  • #288 21495386
    Gobbo
    Poziom 11  
    No to nie wiem jak to obliczyć. Chciałem w bardzo dużym uproszczeniu oszacować, nie obliczać w sposób dokładny.
  • #289 21495407
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Gobbo napisał:
    nie obliczać w sposób dokładny.

A masz jakieś pojęcie o co Tobie wogóle chodzi? Nie chcesz obliczać dokładnie a marudzisz jak z obliczeń wychodzi Ci kilka stopni różnicy. O co tu chodzi?
    Jaki jest sens obliczać coś niedokładnie?. Po co obliczać niedokładnie temperaturę radiatora kiedy wystarczy tą temperaturę zmierzyć i jest wtedy dokładna temperatura.
  • #290 21495409
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Rezystancja termiczna zależy od temperatury, im cieplejszy radiator tym lepsza konwekcja. I odwrotnie przy małej mocy radiator słabo rozprasza więc pozostaje ciepły.

Charakterystyka strat mocy w funkcji mocy wyjściowej dla klasy AB wygląda tak

Wykres strat mocy w funkcji mocy wyjściowej dla wzmacniacza klasy AB przy różnych zasilaniach.
    Przykład z dokumentacji TDA7294, przy 40V wzmacniacz osiąga maksimum 100W ale maks mocy strat występuje przy niższej mocy
  • #291 21495412
    Gobbo
    Poziom 11  
    Nie mam czym zmierzyć. Poprostu obawiam się przegrzania. Wstawię jakoś wentylator, chociaż słabo z miejscem.

Dodano po 4 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Rezystancja termiczna zależy od temperatury, im cieplejszy radiator tym lepsza konwekcja. I odwrotnie przy małej mocy radiator słabo rozprasza więc pozostaje ciepły

W sumie o to mi chodziło. Wychodzi na to, że radiator "się dusi" w obudowie i potrzeba mu wymuszonego obiegu powietrza.
  • #292 21495420
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Gobbo napisał:
    W sumie o to mi chodziło. Wychodzi na to, że radiator "się dusi" w obudowie i potrzeba mu wymuszonego obiegu powietrza.
    Jak nie przetestowałeś z dużym obciążeniem to nie wiadomo.
    Wentylator jeśli już to zatłaczany czujnikiem temperatury, nikt nie lubi szumiącego sprzętu audio
  • #293 21495424
    Gobbo
    Poziom 11  
    jarek_lnx napisał:
    Wentylator jeśli już to zatłaczany czujnikiem temperatury, nikt nie lubi szumiącego sprzętu audio

Zrobiłem kiedyś taki włącznik na termistorze, ale strasznie ciężko wyregulować określoną temperaturę załączania. Jeśli będzie zasilany 5V wentylator komputerowy 80mm 12V, to go nie słychać zbytnio, więc tak zrobię.
  • #294 21495595
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Gobbo napisał:
    Zrobiłem kiedyś taki włącznik na termistorze, ale strasznie ciężko wyregulować określoną temperaturę załączania
    Sam termistor słabo się nadaje, trzeba kawałka elektroniki, wtedy już łatwiej regulować
  • #295 21495601
    Gobbo
    Poziom 11  
    jarek_lnx napisał:
    Sam termistor słabo się nadaje, trzeba kawałka elektroniki, wtedy już łatwiej regulować

Masz jakiś konkretny na myśli?
  • #296 21495615
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Budowałem podobny do tego
    Schemat obwodu kontrolera wentylatora PC z komponentami: R1 KTY10, T1 i T2 BC547B, T3 BD140, kondensator 470uF, oraz rezystory R2, R3, R4, R7.
    Takiego nie testowałem ale jest prostszy
    Schemat układu z termistorem NTC i tranzystorem MOSFET.
    Rezystorem można go wyregulować
  • #297 21495683
    Gobbo
    Poziom 11  
    Ja popełniłem kiedyś taki:

Schemat układu elektronicznego z regulacją temperatury aktywującą wentylator.

Ciężko strasznie wyregulować temperaturę włączania wentylatora, szczególnie, że dałem PR wieloobrotowy...
  • #298 21495730
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Gobbo napisał:
    Ja popełniłem kiedyś taki:
    Sensowny ale można by dodać histerezę. Albo odwrotnie, zmniejszyć wzmocnienie żeby działał proporcjonalnie

Gobbo napisał:
    Ciężko strasznie wyregulować temperaturę włączania wentylatora, szczególnie, że dałem PR wieloobrotowy...
    W takich układach to po prostu trzeba nagrzać termistor do zadanej temperatury przełączania i regulować aż przełączy. Wieloobrotowy z pewnością to utrudni.

Można też wyliczyć jakie powinno być napięcie dzielnika w zadanej temperaturze i według tego ustawić napięcie z potencjometru.
  • #299 21495752
    Gobbo
    Poziom 11  
    jarek_lnx napisał:
    Sensowny ale można by dodać histerezę. Albo odwrotnie, zmniejszyć wzmocnienie żeby działał proporcjonalnie

Mógłbyś opisać jak to zrobić? Prosiłbym z jakimś wytłumaczeniem jak to działa, żebym też się czegoś nauczył. Zrobię najwyżej jeszcze raz, tak żeby załączał się przy temperaturze 40 stopni na radiatorze.
  • Pomocny post
    #300 21495867
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3460
    Gobbo napisał:
    Nie mam czym zmierzyć. Poprostu obawiam się przegrzania.
    Do tego wystarczy wyłącznik termiczny.
    Nie wymaga elektroniki.
    Posiada histerezę.
    Dwa wyłączniki termiczne z oznaczeniami technicznymi.
    Są na różne temperatury.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza stereo z końcówkami mocy na tranzystorach BD911/BD912 oraz problemów z przedwzmacniaczem, zwłaszcza z regulacją tonów i stabilnością układu. Autor planuje zasilanie symetryczne z transformatorem 2x23V lub 2x24V 200VA, zasilacz z kitu AVT i softstart. Wskazano, że napięcie bez obciążenia transformatora może być wyższe niż nominalne, co wymaga uwzględnienia przy doborze bezpiecznika (1,6A sugerowane). Problemy z przedwzmacniaczem na LM1036N obejmowały szumy, które udało się zredukować przez zmianę stabilizatora na LM78L10 i dodanie kondensatora 470pF. Wzmacniacz miał zbyt duże wzmocnienie, co powodowało przesterowania i uszkodzenia końcówek mocy. Zmiana rezystorów w dzielniku sygnału (np. R5 z 15k na 9,1k lub 12k) pomogła ograniczyć czułość.

Występowały też problemy z polaryzacją diody LED w układzie, co powodowało przeciążenia i kopcenie rezystora R11. Po poprawnym wlutowaniu diody układ zaczął działać prawidłowo. Wzmacniacz po włączeniu z podłączonym głośnikiem powodował chwilowe zwarcie, co jest typowe i można rozwiązać przez zastosowanie układu opóźnionego załączania głośników.

Autor zbudował również przedwzmacniacz tranzystorowy według projektu Mirleya, który działał, ale z problemem słabego podbicia niskich tonów. Cewka i rezystor na wyjściu końcówek mocy pełnią funkcję zabezpieczenia przed obciążeniem pojemnościowym, a nie filtra niskich tonów. Pomiar charakterystyki częstotliwościowej wykazał, że spadek basu jest minimalny i nie powinien być słyszalny. Problemy z dźwiękiem mogą wynikać z błędów montażowych lub uszkodzeń elementów.

Brak oscyloskopu utrudnia diagnozę, dlatego zalecano zakup używanego oscyloskopu analogowego lub taniego cyfrowego (np. DSO-510). Dyskutowano o stabilności układu, możliwym wzbudzeniu na częstotliwościach ponadakustycznych oraz wpływie kondensatorów sprzęgających na margines fazy. Pomocne były pomiary napięć na wyjściach wzmacniaczy operacyjnych i analiza wzmocnienia w dB.

Podsumowując, kluczowe problemy to: dobór odpowiedniego transformatora i bezpiecznika, poprawna polaryzacja diody LED w układzie, ograniczenie czułości przedwzmacniacza, zastosowanie opóźnionego załączania głośników, oraz diagnostyka oscyloskopowa w celu wykrycia wzbudzeń i zniekształceń. Projekt wymaga dalszej optymalizacji i dokładnych pomiarów, zwłaszcza charakterystyki częstotliwościowej i stabilności układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA