logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 50FQ8EG 50 QLED 4K 144Hz - zacinający się obraz UHD/Full HD, słaby sygnał WiFi?

pawellorek1 18 Lut 2025 23:26 723 16
REKLAMA
  • #1 21445994
    pawellorek1
    Poziom 6  
    Błagam użytkownicy, pomocy. Kupiłem nowy TV Sharp 50FQ8EG 50" QLED 4K 144 Hz Google TV Dolby Vision Dolby Atmos, bo chciałem sobie w dobrej jakości pooglądać sport. Dzisiaj przyszedł i od rana męczę się z nim, otóż cały czas w aplikacjach, gdzie jest generowany dobry obraz, czyli UHD, ale nawet Full HD obraz mi się bardzo zacina. Nie można praktycznie oglądać, bo aż oczy bolą od tnącego obrazu. Niestety jestem w tym zielony i nie wiem, co może być przyczyną. Aplikacje oglądam bezpośrednio z Google TV wbudowanego w TV, nie korzystam z dekodera, więc odrzucam kwestię złego połączenia HDMI. Sprawdzałem też różnych opcji na upłynnienie obrazu, ale też nic się nie zmienia. Jedyne, co mnie zastanawia, to fakt, że owszem, wg pomiarów mam na TV prędkość internetu Play Światłowód 5G 231 Mbps, Upload 41 Mbps, ping 17 ms. Jednak jak patrzę na połączenie WiFi, to tak jakby siła sygnału była mniej więcej w połowie, czy to może być problemem? Router od internetu znajduje się u mnie w drugim pokoju, czy może być tak, że prędkość internetu jest ok, ale przez to, że siła sygnału jest słaba, to dlatego tak się dzieje?

Jakich pomiarów mógłbym dokonać, aby sprawdzić, czy to jest powodem? Zainstalowałem sobie program do analizy WiFi, ale kompletnie się na tym nie znam. Napisałem też do Playa, co może być przyczyną, ale za żadne skarby nie chcą mi pomóc, ani wysłać techników, aby sprawdzili, co jest przyczyną słabego sygnału, wszak router znajduje się praktycznie za ścianą drugiego pokoju. Jedyne, co mi zaproponowali, to restart routera, co oczywiście nie pomogło.

Czy faktycznie problemem może być internet? Czy raczej coś innego? Ktoś miał podobnie? Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
    AI: Czy możesz opisać, jakie przeszkody znajdują się między routerem a telewizorem oraz jaka jest odległość między nimi?
    to są 2 ściany, lecz w dzień drzwi są otwarte od pokoju i odległość to mniej więcej 10 metrów
    AI: Czy próbowałeś podłączyć telewizor do internetu za pomocą kabla Ethernet, aby sprawdzić, czy problem zacinającego się obrazu nadal występuje?
    Niestety nie próbowałem, bo router mam w innym pokoju, a TV jest przymocowany do ściany i nie chciałbym go zdejmować. Czy są tak długie kable Ethernet, abym mógł je przeciągnąć od routera do TV?
  • REKLAMA
  • #2 21445997
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Wyłącz WiFi w telefonie, uruchom hotspot, połącz się z nim i sprawdź.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21446020
    pawellorek1
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Wyłącz WiFi w telefonie, uruchom hotspot, połącz się z nim i sprawdź.

Nie czaję za bardzo. Mój telefon ma inny internet (T-Mobile) i jest dość słaby, a domowy jest na routerze sieć 5G Play. Jak miałbym to zrobić?

Dodano po 16 [minuty]:

Ew. czy mógłby mi ktoś doradzić, jaki najlepiej kupić długi kabel do wejścia LAN (10-15 metrów), jakiś dobry, który na pewno prześle odpowiednio neta do TV? Pojechałbym w ciągu dnia kupić i spróbować.

Dodano po 14 [minuty]:

edit: taki test jest trochę bez sensu. Zrobiłem teraz hotspot na moim lapku i prędkość neta to 26 Mbps, to przy tej prędkości na pewno nie pójdą mi filmy w jakości 4K.
  • #4 21447518
    pawellorek1
    Poziom 6  
    Sprawdziłem dzisiaj połączenie internetowe i okazuje się, że obok stoi dekoder i on odbiera mojego neta 400 Mb/s, a TV tylko 200 Mb/s. Próbowałem też oczywiście z wyłączonym dekoderem. To musi być chyba coś z TV, czy nawet prędkość 200 Mb/s nie jest wystarczająca do oglądania 4K?
  • #5 21447828
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    Witam,
    parametry internetu po sieci Wi-Fi właśnie dobrze ogranicza ściana między pomieszczeniami oraz dużo innych sieci w okolicy, zwłaszcza te działające na tych samych kanałach, co twoja sieć - tu już wchodzą w grę zakłócenia sygnału.
    Jedynym, a właściwie drugim rozwiązaniem jest połączenie TV z routerem kablem sieciowym, pierwszym jest przeniesienie routera do pomieszczenia, gdzie stoi TV (o ile to realne technicznie).

Pozdrawiam
  • #6 21447857
    sosarek

Poziom 43  
    pawellorek1 napisał:
    taki test jest trochę bez sensu. Zrobiłem teraz hotspot na moim lapku i prędkość neta to 26 Mbps, to przy tej prędkości na pewno nie pójdą mi filmy w jakości 4K.

Masz zrobić hotspot z telefonu i wystarczy prędkość.
    Chodzi o to by zweryfikować czy problemem jest internet który dociera do telewizora czy sam telewizor.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21447910
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Ja mam takie.
    Download Mbps 308.08 Upload Mbps 62.21
    Ping ms 2
    Twoje wyglądają słabo. Mam przewodem.
  • #8 21447929
    pawellorek1
    Poziom 6  
    LeDy napisał:
    Ja mam takie.
    Download Mbps 308.08 Upload Mbps 62.21
    Ping ms 2
    Twoje wyglądają słabo. Mam przewodem.

Właśnie jadę dzisiaj kupić przewód i dam znać czy coś pomogło i jaka jest prędkość.

Dodano po 9 [godziny] 4 [minuty]:

Kompletnie już nie wiem o co chodzi. Kupiłem kabel Silver Monkey Kabel RJ-45 - RJ-45 S-FTP kat.7 20m z przepustowością do 10Gb/s i wg pomiaru prędkości neta zarówno na dekoderze, jak i tv mam prędkość 100Mb/s, gdzie przy Wi-Fi to na dekoderze 400Mb/s, a na tv 200Mb/s. Ktoś wie o co może chodzić? Dostawca Play nie chce mi wgl pomóc, jak piszę na ich czacie to ciągle rozłączają mój czat bo restartują mi zdalnie internet. Nawet gdy proszę ich aby nie restartowali bo to nie pomaga, to za każdym razem to robią. Pomóżcie.

Ja już sam nie wiem, czy to wobec tego problem z internetem? Kupiłem zły kabel?
  • REKLAMA
  • #9 21448817
    sosarek

Poziom 43  
    pawellorek1 napisał:

Na pewno za niego przepłaciłeś.
    Jakie porty ethernetowe są w routerze i dekoderze?
    Niemniej taka prędkość jest kilka razy ponadto co potrzebujesz.
    Prócz testu szybkości skupiłeś się na tym czy obraz "tnie"? Czy uznałeś to za zbyteczne?
    Kolejna kwestia - te materiały to skąd są?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21448832
    pawellorek1
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    pawellorek1 napisał:

Na pewno za niego przepłaciłeś.
    Jakie porty ethernetowe są w routerze i dekoderze?
    Niemniej taka prędkość jest kilka razy ponadto co potrzebujesz.
    Prócz testu szybkości skupiłeś się na tym czy obraz "tnie"? Czy uznałeś to za zbyteczne?
    Kolejna kwestia - te materiały to skąd są?

Mam 4 porty Lan i 1 Lan 2.5 Gbit w routerze, w tv też jest Ethernet RJ 45 (LAN).

Tak, oczywiście sprawdziłem obraz. Przy tej prędkości tnie jeszcze bardziej niż przy 200Mb/s, albo takie tylko odniosłem wrażenie, ale nie idzie oglądać.

O jakie materiały pytasz?
  • #11 21448838
    sosarek

Poziom 43  
    Jest niemożliwe by było gorzej.
    Co oglądasz w tym internecie - jakaś tv, YT czy co ale dokładnie opisz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 21448863
    pawellorek1
    Poziom 6  
    Tak, oglądam np. Netflixa, oglądam aplikację NBA i także tv internetową IPTV. W każdej aplikacji obraz bardzo zacina. Najmniej jest to widoczne na YouTube, aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że jest płynny, bo także czasami przytnie.

Dodano po 4 [minuty]:

Czyli ten kabel RJ-45 jest zły? Chciałem chociaż sprawdzić działanie tv na szybszym internecie. Jak to możliwe, że z Wifi mam 200, a przez kabel 100?
  • #13 21448877
    sosarek

Poziom 43  
    Niech w końcu do Ciebie dotrze że internet nie ma nic do rzeczy - kilkukrotnie przewyższa prędkość łącza która jest wymagana do płynnego odtwarzania 4K czyli 25Mb/s.
    W tv wyłącz wszystkie dynamiczne kontrasty, tryby obrazu i wszystkie inne ulepszacze.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21448885
    pawellorek1
    Poziom 6  
    Przecież 2 osoby w tym wątku same napisały, że to może być problem z internetem, bo mam router za ścianą i moje parametry wyglądają słabo. Pisałem też do serwisantów w moim mieście i także radzili mi, że mam spróbować połączyć TV z internetem przez kabel. Skąd więc mogłem wiedzieć, że to nie jest przyczyną?
  • #15 21448893
    sosarek

Poziom 43  
    Skup się na
    sosarek napisał:
    wyłącz wszystkie dynamiczne kontrasty, tryby obrazu i wszystkie inne ulepszacze.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21448958
    pawellorek1
    Poziom 6  
    Też nie działa, jest tak samo jak z "ulepszaczami". No nic, wygląda na to, że będę musiał zwrócić ten telewizor. Nie mam już na niego siły.
  • #17 21448960
    sosarek

Poziom 43  
    CO nie działa, co zmieniłeś?
    Wstaw zdjęcia z ustawieniami.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sharp 50FQ8EG, który zacina obraz podczas oglądania treści w UHD i Full HD. Pomimo posiadania szybkiego internetu (231 Mbps), sygnał WiFi wydaje się słaby, co może wpływać na jakość obrazu. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym upłynnienia obrazu, oraz rozważał użycie kabla LAN, aby poprawić połączenie. Po zakupie kabla RJ-45 kat. 7, prędkość internetu na telewizorze wynosiła 100 Mbps, co jest niższe niż oczekiwano. Użytkownicy forum sugerują, że problem może leżeć w ustawieniach telewizora, a nie w prędkości internetu, która jest wystarczająca do odtwarzania 4K. Zalecają wyłączenie dynamicznych kontrastów i ulepszaczy obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA