logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość internetu mobilnego T-Mobile na ZTE MF258k w trudnej lokalizacji

jakubszulawa 19 Lut 2025 21:58 366 2
REKLAMA
  • #1 21447439
    jakubszulawa
    Poziom 2  
    Witam. Ostatnio zamówiłem internet mobilny od T-Mobile do 60 Mbps z sprzętem ZTE MF258K. Po zamontowaniu okazuje się, że maksymalne, co mogę uzyskać, to 6, czasami 12 Mbps DL i stabilne 16 Mbps UP. Co do położenia, jest to 51,66022° N, 18,12880° E.
    Tak wyglądają parametry z field test oraz parametry na routerze:

Zrzut ekranu z parametrami LTE pokazującymi dane techniczne połączenia.

Zrzut ekranu ustawień LTE z parametrami połączenia urządzenia ZTE MF258K.

Sama wioska znajduje się w dołku i jest ogrodzona drzewami.
    Jestem zielony w tematach łączności mobilnej, więc pytanie brzmi, czy w tej lokalizacji i na tym sprzęcie jestem w stanie coś ugrać, czy raczej zapakować i zwrócić?

Pani z T-Mobile dziś przekazała, że są prace nad pasmem 900 MHz, nie wiem, czy to ma jakiś wpływ.
  • REKLAMA
  • #2 21447513
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5777
    Twój podstawowy bład to to ze słuchasz Pani z T-mobile, bo to ona zapewne dobrała ci tez ten sprzet do tego internetu. Takie Panie nie mają zielonego pojęcia o internecie mobilnym, własnej sieci nie wspominajac o sprzecie.
    Spakój jutro to wszystko, idź do salonu oddaj i złóż wypowiedzenie umowy z T-mobile, to nie jest operator na twoja lokalizację.
    Nie posiada w okolicy infrastruktury do prawidłówego świadczenia usług na przyzwoitym poziomie i nie jest to tylko kwestia tego sprzetu a LTE900 juz na BTS-ie Godziesze W. dziala dla T-mobile ale to nic nie zmieni bo to jest pasmo zasiegowe o szerokości 5MHz, z załozenia więc wolne i mocno obciązone.
    Zastąpi 3G UMTS900 wiec klienci którzy teraz loguja się na 3G przejdą na LTE. 4 sektor jest na azymut 340 czyli na Stobno Siódme.
    W agregacji LTE1800+800 korzystasz parametry sygnału są poprawne ale pasma są przeciązone nadmiarem klientów. Lokalizacja jest trudna bo jest ten las po drodze do BTS-a, sprawdzałeś z MF258 na Chełmiec?
    Trzeba zrobić testy Play i Plusa .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21449623
    jakubszulawa
    Poziom 2  
    >>21447513 Dziś będę się ustawiał na nią i przetestuję. W ciągu rana-nocy prędkość na tym BTs osiąga w okolicach 50 Mbps dl, więc raczej to przeciążenie. A czy jest sens w tym BTS 51,615278,18,075833, czy to jest już za duża odległość?
REKLAMA