logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby zasięg karty SIM w telefonie - jak poprawić jakość sygnału?

pmachniopm 24 Lut 2025 15:57 1485 12
REKLAMA
  • #1 21454123
    pmachniopm
    Poziom 2  
    Czy ktos moze zinterpretowac pomiary sygnalu komorkowego? Mam 2 karty w 1 telefonie. Jedna ma duzo lepszy zasieg niz druga. Jak poprawic zasieg? Jakies ustawienie w telefonie? Obie karty w miare nowe. Kiedys nie bylo problemu z zasiegiem a dzis nie da sie rozmawiac.
    Zrzut ekranu z pomiarami sygnału komórkowego dla sieci Orange na Samsung Galaxy A53 5G.

AI: Jaki jest model i marka Twojego telefonu?
    Samsung galaxy A 53 5g
    AI: Gdzie się znajdujesz i kto jest Twoim dostawcą usług GSM?
    Orange
  • REKLAMA
  • #2 21454234
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1427
    Ja w mieście miewam okresy, że nie można się połączyć z internetem. Śmieje się, że oszczędzają na prądzie i nadajniki nie pracują pełną mocą.
  • #3 21454266
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 218
    Przełącz się na LTE bo 5G w Polsce to fikcja.
  • #4 21462111
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    >>21454123 Hallo,
    wszystko jest tam ważne, ale skup się na dwóch — RSSI oraz RSRP
    W sieci 2100 masz RSSI = -55dBm, a więc bardzo dobra jakość, a RSRP = -106 dBm, czyli szerokopasmowy i referencyjny pomiar jest beznadziejny. Prawdopodobnie jesteś blisko masztu, wiec masz silny sygnał, a poza tym — za dużo telefonów, za mało masztów czy kombinacja obu.
    W sieci 800 masz obie wartości do niczego i nie nadają się do komunikacji. Dla ciekawości mógłbyś sprawdzić w innej lokalizacji czy uzyskasz lepsze wyniki. I wyższa wartość tym lepiej, gdzieś tak od -80 dBm, a jeszcze lepiej od -70 dBm w górę.

I warto pamiętać, że to nie są wartości normowane, ta sama wartość u różnych operatorów nie musi oznaczać to samo, ale dla uproszczenia można przyjąć, że jest mniej więcej podobnie.
  • REKLAMA
  • #5 21462190
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 432
    staś pytalski napisał:
    Ja w mieście miewam okresy, że nie można się połączyć z internetem. Śmieje się, że oszczędzają na prądzie i nadajniki nie pracują pełną mocą.
    Oczywiście że pozmniejszali zasięg. Lata mam SIM Orange i działało to całkiem dobrze. Juz tak dobry rok, półtora coś zmienili i zasieg LTE jest znacznie ale to znacznie słabszy niż H+.
    Widać to szczególnie dobrze gdy podczas internetu ktoś zadzwoni, wtedy wskakuje H+ zamiast LTE i zasięg 3 kreski zamiast jednej jak na LTE.
    Telefon mimo że ma VoLTE nie pozwala na rozmowę po LTE.
    Kiedyś zasięg LTE/H+ był identyczny.
    A na dniach mają wyłączyć H+ w okolicy, nawet SMS wysłali. Może poprawią to LTE mam taką nadzieję.
  • #6 21462236
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Tego co wypisują poprzednicy nie idzie czytać, to połaczenie w agregacji 3 pasm LTE z BTS-a NetWorks Kadłub Turawski z 3 sektora, pierwsza karta loguje się do LTE2100 jako pasmo podstawowe plus LTE1800+800, na 2100MHz parametry sygnału bardzo słabe, szczególnie SINR.
    Druga karta to LTE800+2100+1800, na 800MHz parametry sygnału dostateczne a SINR poprawny, o tym jakie pasmo jest w agregacji pasmem podstawowym decyduje operator i stacja bazowa.
    BTS w Kadłubie to pozwolenie Orange, stacja ma LTE2100+1800+800/900 oraz pseudo 5G N1 w DSS z LTE2100, 3 sektor na azymut 320 stopni czyli na Ligotę Turawską.
    Na telefonie nic z tym nie zrobisz, telefon agreguje w Orange 3 dostępne pasma LTE, prędkości zależą od parametrów sygnału i obciązenia tego sektora czyli ilości klientów na nim. UL zapewne nie jest agregowany choć są stacje bazowe Orange z 2 CC CA na UL , prędkośc na UL zalezy od pasma podstawowego więc w speedtestach moze być róznica prędkości na nim na karcie gdzie LTE2100 jest pasmem podstawowym a na 2 karcie podstawa to LTE800. LTE2100 ma szerokośc 15MHz i w teorii DL do 37.5Mb/s w QAM16 a na LTE800 szerokośc 10MHz pozwala na UL do 25MHz w QAM16 lub 33Mb/s w QAM64. Realne prędkości zależą od parametrów sygnału szczególnie SINR , w przypadku LTE800 SINR pozwala na załaczenie modulacji QAM64 na UL.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21462241
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21462302
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 218
    Erbit napisał:
    pmachniopm napisał:
    Kiedys nie bylo problemu z zasiegiem a dzis nie da sie rozmawiac.

No obu kartach "nie da się rozmawiać" czy na jednej z nich?

Obecnie na paśmie GSM 2G faktycznie nie da się rozmawiać bo jakość dźwięku jest fatalna szczególnie na telefonach z tamtej epoki Nokia czy Sony Ericsson. W czasach świetności tych starych telefonów jakość połączeń była przyzwoita.
  • #9 21462939
    pmachniopm
    Poziom 2  
    Sylabizuje rozmowę na każdej z kart SIM. Jak wychodzę na zewnątrz, wtedy mogę rozmawiać normalnie.

Dodano po 13 [minuty]:

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wrzucam jeszcze jeden screen, teraz obie karty łączą się w tym samym paśmie. Czy oba parametry RRSI oraz RSRP muszą być dobre, aby można było swobodnie rozmawiać?
    Zrzut ekranu z parametrami sieci komórkowej Orange 4G IWLAN 2100 dla dwóch kart SIM.
  • REKLAMA
  • #10 21463069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21463437
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    >>21462939 Hallo,
    słuchaj, pytałeś się o zasięg, wiec odpowiedziałem pod tym kątem, trzycyfrowy wynik w dBm to nawet nie jest słabo, tylko to jest żenada dla operatora, że cos takiego oferuje klientom. Chyba, że za darmo, kto chce, to niech się z tym buja, ale niestety, oni chcą jeszcze za to pieniądze.
    Co do jakości, to zwróć uwagę na parametr SNR, masz bardzo silne zakłócenia, w pierwszym obrazku miałeś na karcie 2 wynik 20db, to dobry wynik, ale miałeś bardzo słaby zasięg, nie wiem, dlaczego kolega @matek451 podaje, że to dostateczne parametry, bo dla mnie są beznadziejne, a RSRP na poziomie 100 czy niżej wskazuje, że agregacja funkcjonuje tylko w mokrych snach operatora.
    Teraz, na drugim obrazku masz dostateczny zasięg (siłę sygnału), ale masz bardzo silne zakłócenia.
    Napisałeś, że przed domem miałeś normalną rozmowę — spróbuj w tym miejscu zrobić pomiar i zobacz co wyjdzie.
    A moja rada byłyby taka — jeżeli już korzystasz z telefonu z dwoma simami, to unikaj dwóch kart tego samego operatora, lepiej mieć karty dwóch różnych.
    A druga rada to taka — widzę, że korzystasz z apki do pomiaru, postaraj się namówić znajomych w Twojej okolicy, żeby też wykonali pomiar, szczególnie istotne jeżeli korzystają z różnych operatorów, przynajmniej będziesz wiedział, czy sam możesz coś zmienić.
    I nazwę apki też możesz podać, może któryś z kolegów pochwali się dobrym wynikiem i wtedy będziesz wiedział, jak taki wynik wygląda.
  • #12 21463586
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Na LTE800 RSRP jest dostateczne a SINR dobry, pozwalajacy na pracę w QAM256 i to jest do przyjęcia, duzo słabiej jest na LTE2100 ale przy rozmowach i tak telefon działając w VoLTE schodzi na zasięgowe LTE800/LTE900. Te parametry na pasmach pojemnościowych LTE maja znaczenie gdy korzystasz z internetu na telefonie.
    Tak jak kolega napisał, jakośc rozmów w Orange pogorszyła się szczególnie jak teraz korzystasz z 2G na GSM900 bo na 3G UMTS900 było przyzwoicie, pozostaje jeszcze kwestia czy łączysz się po WiFi Calling i z jakim routerem jesteś połaczony po WIfI w czasie rozmów, telefon w historii połaczeń powinien pokazać takie połaczenie.
    A co do sygnału to operatorzy Orange łoguja telefony do BTS-a nawet ponizej -120dBm. Takze bez przesady, w takich warunkach szału jesli chodzi o prędkości nie będzie ale to ma jakoś wtedy działać.
    Brak lokalizacji ale po sektorze widać że jest kiepska a w połączeniu po WiFi z routerem LTE na 2100MHz jakośc sygnału bardzo słaba a SINR to dramat, domyślam się że mozesz być pomiędzy sektorami 2 i 3 lub 3 a 1.
    Internet na routerze LTE z którego korzystasz zapewne bez anteny zew. pewnie tez słaby.
    Korzystanie z VoWifi/WiFi Calling ma sens jeśli na routerze z którego WiFi korzystasz sa poprawne parametry sygnału i stabilne połaczenie na LTE a to wymaga zastosowania zew. anteny kierunkowej do routera lub zew. CPE LTE/5G i routera wew. z AP WiFI.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21464275
    pmachniopm
    Poziom 2  
    >>21463069 Wifi calling mam włączone na obu kartach i problemu nie ma. Dodam, że internet też mam z Orange, karta SIM włożona do modemu 4G. Internet chodzi bezproblemowo, pingi do 30 ms.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z różnym zasięgiem dwóch kart SIM w telefonie Samsung Galaxy A53 5G, z których jedna działa lepiej niż druga. W odpowiedziach poruszono kwestie związane z jakością sygnału, wskazując na znaczenie parametrów RSSI i RSRP. Użytkownicy sugerują przełączenie na LTE, wyłączenie VoLTE oraz włączenie WiFi Calling, co może poprawić jakość rozmów. Zauważono również, że zasięg LTE w sieci Orange uległ pogorszeniu, a jakość rozmów na paśmie GSM 2G jest niska. Wskazano na problemy z zakłóceniami sygnału oraz na konieczność testowania w różnych lokalizacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA