logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 3-fazowy 5kW - wyzwala zabezpieczenia po podłączeniu przewodu ochronnego

Uruk-hai 25 Lut 2025 12:48 1026 38
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego po podłączeniu przewodu ochronnego do obudowy silnika 3-fazowego 5 kW wyzwala zabezpieczenie C20 i czy trzeba go przewijać?

Po podłączeniu przewodu ochronnego silnik nie powinien wyzwalać zabezpieczenia; taki objaw oznacza zwarcie lub upływ do obudowy albo błąd w podłączeniu, więc silnika nie wolno dalej używać [#21455535][#21455542] Nie musi to od razu oznaczać przezwojenia — przyczyną może być też uszkodzony włącznik, złe połączenie lub przypadkowe zetknięcie zasilania z obudową [#21455542] Trzeba go odłączyć od zasilania, otworzyć i sprawdzić stan uzwojeń oraz połączeń zamiast działać w ciemno [#21455611][#21457339] W tym wątku po otwarciu znaleziono przepalenie uzwojenia tuż przy wyjściu przewodów pod pokrywą, więc silnik uznano za uszkodzony i przeznaczony na złom [#21457233][#21456612]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21455484
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Witam.
    Mam następujący problem: kupiłem silnik 3fazowy 5 kW gość mi go podłączył ale od razu rzuciło mi się w oczy że nie podpiął przewodu ochronnego. Silnik wystartował na obu biegach ale teraz kiedy chciałem go podłączyć i podczepiłem przewód ochronny wyzwala mi zabezpieczenia. Bez tego przewodu silnik chodzi ale głośno (nie wiem czy to ma znaczenie). Teraz pytanie: silnik do przewinięcia czy może to być inny problem?

Z góry dzięki za odpowiedź
  • #2 21455494
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6524
    Uruk-hai napisał:
    . Bez tego przewodu silnik chodzi ale głośno

Hałasowanie silnika nie ma nic wspólnego z podłączeniem bądź nie przewodu ochronnego. Inna sprawa, że silnik powinien mieć ochronę.
    Uruk-hai napisał:
    podczepiłem przewód ochronny wyzwala mi zabezpieczenia.

Zależy gdzie go "podczepiłeś" i jakie zabezpieczenia "wyzwala"?
  • #3 21455503
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Podczepiłem go normalnie do obudowy tak jak to ma miejsce w innych silnikach. Wyzwala najzwyklejsze zabezpieczenie C 20.
  • #4 21455507
    DiZMar
    Poziom 43  
    Uruk-hai napisał:
    Wyzwala najzwyklejsze zabezpieczenie C20.

A nie przypadkiem Wyłącznik różnicowoprądowy (RCD)?
  • #5 21455522
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Zwykły wyłącznik nadprądowy ponadto tej instalacji pracuje kilkanaście silników nie wiem dlaczego ten miałby być inny.
  • #6 21455535
    DiZMar
    Poziom 43  
    Uruk-hai napisał:
    ten miałby być inny

Jest uszkodzony. Ma przejście zasilania na obudowę. Użytkowanie go jest zagrożeniem dla zdrowia a nawet życia. Podłączenie przewodu ochronnego do obudowy przy sprawnym każdym urządzeniu nie wpływa na jego działanie. Przewód ochronny tylko zabezpiecza przed porażeniem elektrycznym przy uszkodzeniu izolacji między zasilaniem a obudową.
    Edytowałem.[T.M.]
  • #8 21455542
    DiZMar
    Poziom 43  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Przecież to banał ! Zwarcie uzwojeń do obudowy. Natychmiast do przezwojenia.

Niekoniecznie do przezwojenia. Może być dosłownie banał. Np. złe podłączenie lub przypadkowe (niezamierzone) połączenie zasilania z obudową. Oczywiście możliwe przetarcie izolacji uzwojenia i złączenie przewodu z obudową. Przyczyn może być wiele o prostych do usunięcia po konieczność przezwojenia. Jedak absolutnie nie wolno używać tego silnika. Odłączyć od zasilania i czekać na naprawę.
  • #9 21455595
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5142
    @DiZMar Zgadzam się z Kolegą, natomiast Koledze @Uruk-hai zabrakło doświadczenia i ,,czerwonej lampki" w głowie w momencie zakupu silnika. Pewnie silnik był tani.
  • #10 21455603
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Sęk w tym, że silnik to nie była okazja. Kupiłem od gościa dwa silniki. Ten drugi działa bez problemu. Podłączałem już dziesiątki silników i nigdy nie spotkałem się z takim problemem. Zazwyczaj spalony silnik nie startuje albo jeśli jest uszkodzenie to od razu można się zorientować. Jak widać pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. Orientuje się ktoś może ile będzie kosztowało przewinięcie?
  • #12 21455623
    DiZMar
    Poziom 43  
    Uruk-hai napisał:
    . Kupiłem od gościa dwa silniki. Ten drugi działa bez problemu. Podłączałem już dziesiątki silników

To chyba wiesz bez pomocy forum, że ten silnik jest trefny. Jest jak wcześniej napisałem nie do używania ze względu na bezpieczeństwo. Reklamuj.
  • #13 21455627
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    W tym przypadku problemem był włącznik zespolony z silnikiem. Wszystko wskazywało, że problem tkwi właśnie w nim ale jak się okazuje był to zabieg celowy. Chyba trzeba walczyć z typem.

Temat wyjaśniony. Otworzyłem porywy i tuż przy wyjściu przewodów na zewnątrz jest widoczne przepalenie. Człowiek nie chciał wierzyć, że coś takiego ma miejsce.
  • #14 21456583
    DiZMar
    Poziom 43  
    Uruk-hai napisał:
    tym przypadku problemem był włącznik zespolony z silnikiem.

Czyli dobrze napisałem:
    DiZMar napisał:
    Niekoniecznie do przezwojenia.
  • #15 21456612
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Przepalone jest uzwojenie tuż pod pokrywą. Silnik na złom.
  • #16 21456624
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1105
    Kolega chce go sprzedać?
  • #17 21456639
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2930
    Uruk-hai napisał:
    Przepalone jest uzwojenie tuż pod pokrywą. Silnik na złom.

Jakiś czas temu się orientowałem, bo mam podobny silnik, ale o mocy 3,3 kW. Dzwoniłem do warsztatu i człek chciał praktycznie 500 zł za przezwojenie zaś nowy silnik na allegro kosztował 600 zł.
    Opłaca się przezwoić o ile znajdziesz zakład, który to zrobi w dobrym pieniądzu.
  • #18 21456766
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    W obecnej chwili jestem na etapie negocjacji z człowiekiem który mi go sprzedał. Jeśli nic nie wypali to będę próbował go sprzedać jako uszkodzony. Przy obecnych cenach złomu myślę że 100 to realna cena.
  • #19 21456808
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2930
    Uruk-hai napisał:
    W obecnej chwili jestem na etapie negocjacji z człowiekiem który mi go sprzedał. Jeśli nic nie wypali to będę próbował go sprzedać jako uszkodzony. Przy obecnych cenach złomu myślę że 100 to realna cena.

Jak samodzielnie wydobędziesz miedź to może więcej - nie wiem jak to wychodzi wagowo z takiej maszyny.
  • #20 21456859
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1105
    Myślę że się dogadamy jak odległość rozsądna.
  • #21 21457233
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Chciałbym jeszcze uściślić pewną kwestię. Sytuacja jest następująca mam oberwaną cała puszkę przyłączeniową, wystaje tylko 6 przewodów i nic więcej. Silnik opisany jest jako 220/380 trójkąt/gwiazda. W skrócie aby działaŁ on na trzech fazach musi być podpięty w gwiazdę czyli musimy połączyć ze sobą blaszkami jedną stronę przyłącza. Przewody wychodzące z silnika parujemy, patrząc które z nich mają przejście i tak tworzymy pary na zaciskach. Następnie trzeba zakupić listę przyłączeniową czyli 6 "bolców" z blaszkami. Teraz pytanie jak to wszystko spiąć w całość. W trójkąt to właściwie banał bo parując przewody dokładamy do nich zasilanie i musi hulać. A w przypadku gwiazdy? Czy ma znaczenie po której stronie podepniemy zasilanie a po której połączymy ze sobą blaszki?
  • #23 21457253
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Czyli jeśli dwa przewody mają przejście (w tym przypadku silnik jest sprawny na 100% i trzeba tylko tylko odbudować przyłącze wiec chyba rezystancję można pominąć?) to nie można ich umieścić naprzeciwko siebie a przewody zasilające dajemy "po drugiej" stronie blaszek? Które to jest W1 które W2 nie ma znaczenia bo są to końce tego samego obwodu.
  • #24 21457269
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Uruk-hai napisał:
    Które to jest W1 które W2 nie ma znaczenia? bo są to końce tego samego obwodu.

Ma znaczenie, bo istotne są początki i końce poszczególnych uzwojeń. Poczytaj żesz o tym trochę. Masa tego jest na Forum.
  • #25 21457298
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Szukałem info na temat jak ustalić które przewody to koniec a które początek ale albo wpisuje złe frazy albo tego nie ma. Zazwyczaj mowa jest o połączeniach czyli już istnieje podział. Tu jest 6 przewodów bez niczego. Nawet pseudo fachowiec polecił mi zamontować zwykłe złącze (takie jak jest w puszcze). Niby coś jeszcze pamiętam o budowie silnika ale jak ktoś kto się tym zajmuje mówi, żeby złączyć ze sobą przewody "na wprost" to człowiek baranieje. O tym, że złącze ma być względem siebie przesunięte pamiętałem ale jak ustalić który przewód to koniec a który to początek chyba nikt nigdy mi nie mówił. Będę głęboko zobowiązany jeśli zdradzisz mi w jaki sposób to zrobić.
  • #26 21457339
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Kup sobie po pierwsze tabliczkę zaciskową z blaszkami z wymiarami pasującymi do tego silnika, oraz oczka zaciskowe do końców przewodów. Jeżeli już ustaliłeś poszczególne uzwojenia, to podłącz je do tabliczki zgodnie ze schematem gwiazdy. Jeżeli końce i początki są podłączone poprawnie to i silnik będzie pracował poprawnie. Później skorzystaj z pierwszego rysunku. Inny sposób to z użyciem woltomierza prądu stałego o małym zakresie np.10 VDC. Podłączasz go do jednego uzwojenia i obracasz wirnik w prawo. Potem z drugim uzwojeniem i trzecim tak samo i obserwujesz czy wygenerowane impulsy prądu stałego mają ta sama polaryzację. Każdy silnik posiada niewielki magnetyzm szczątkowy, dlatego można to wykorzystać.
  • #27 21457362
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Dziękuję pięknie za zainteresowanie. Sytuacja wygląda tak są 3 pary przewodów. 3 białe i 3 niebieskie. Wcześniej ustaliłem pary i teraz podłączając zacisk + na multimetrze do przewodu niebieskiego a zacisk - do białego uzyskuje wartości ujemne. Jak na tej podstawie określić początek i koniec?
  • #28 21457541
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Uruk-hai napisał:
    Jak na tej podstawie określić początek i koniec?

A do czego ci to potrzebne? Białe to początki, niebieskie to końce. A może odwrotnie ? Łączysz razem albo trzy niebieskie albo trzy białe, a pozostałe trzy to zasilanie. Jak na rys b. Istotne jest aby albo początki albo końce były zgodne.

PS. Zaraz zawnioskuję do Gulsona o ,,Mały Upominek" za tą mordęgę z tobą.
  • #29 21457552
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Na samym początku o to pytałem i w odpowiedzi dostałem, że to bardzo istotne które jest które. Wiem chyba z czego wynikał błąd. Po prostu nie wspomniałem o kolorach. Przepraszam i bardzo dziękuję. W sumie to po dwakroć dzięki, bo czuję się moralnym zwycięzcą dyskusji z fachowcem :) .
  • #30 21457557
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Uruk-hai napisał:
    że to bardzo istotne które jest które.

Istotne po to, by nie połączyć któregoś z uzwojeń odwrotnie. Tylko tyle, a teraz postaw sam sobie flaszkę za to ,,moralne zwycięstwo"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z silnikiem 3-fazowym o mocy 5 kW, który działał bez podłączonego przewodu ochronnego, ale po jego podłączeniu wyzwalał zabezpieczenia. W dyskusji podkreślono, że hałas silnika nie jest związany z brakiem przewodu ochronnego, a problem może wynikać z uszkodzenia uzwojeń, co stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa. Użytkownik odkrył, że przyczyną problemu było przepalenie uzwojenia, co potwierdziło konieczność przezwojenia silnika. Koszt przezwojenia oszacowano na około 500 zł, podczas gdy nowy silnik kosztowałby około 600 zł. Użytkownik rozważał również sprzedaż uszkodzonego silnika jako złomu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA