logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi M365 - uszkodzenie, martwa płytka wyświetlacza

Daris 25 Lut 2025 13:02 462 6
REKLAMA
  • #1 21455505
    Daris
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Umarła mi xiaomi m365. Musze ją naprawić bo to mój pojazd na dojazdy do pracy.

Ciałkiem martwa, wersja z diodowym wskaźnikiem baterii.

Na samym mikrostiku jest 40V, na głównym wyjściu z baterii również 40V.

Podejrzewam, że coś na tej małej płytce z diodami się stało. Czy dostanę do tego schemat? Może słabo szukam ale nie znalazłem.

Pozdrowienia

Dodano po 5 [godziny] 51 [minuty]:

No i ogarnąłem :(

Udało mi się odaplić na innym sterowniku, chciałem wgrać nowy soft i wgrałem od wersji pro. Czy mogę wrócić do starej wersji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21456769
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Daris napisał:
    Czy mogę wrócić do starej wersji?

TAK. Szukaj 138.
  • REKLAMA
  • #3 21457573
    Daris
    Poziom 20  
    VPSA132 napisał:
    Daris napisał:
    Czy mogę wrócić do starej wersji?

TAK. Szukaj 138.

Udało się wrócić do normalnej wersji ale mam błąd 39 związany z baterią. Sprawdziłem nie grzeje się. Wczoraj też występował ten problem potem potem samoistnie zniknął, myślałem że po graniu prawidłowego flasha.

Czy to już problem samej elektroniki?

Sama bateria jest nowa oryginalna ale hulajnoga stała na dworze i zauważyłem że w baterii jest trochę wilgoci. Może ją rozebrać i osuszyć pozdrawiam
    Załączniki:
    • Xiaomi M365 - uszkodzenie, martwa płytka wyświetlacza Screenshot_2025-02-26-20-15-27-610_com.m365downgrade.jpg (278.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21458067
    VPSA132
    Poziom 26  
    39 to faktycznie błąd temperatury ale jeśli jest wilgoć w baterii to jest to spowodowane obcą rezystancją w obwodzie czujnika. Jak najszybciej wysusz baterię. Trzeba będzie rozciąć folię termo a po suszeniu założyć drugą. Jeśli dalej będzie problem to bez doświadczenia w naprawach tego BMSa możesz go jedynie wymienić.
  • #5 21458531
    Daris
    Poziom 20  
    VPSA132 napisał:
    39 to faktycznie błąd temperatury ale jeśli jest wilgoć w baterii to jest to spowodowane obcą rezystancją w obwodzie czujnika. Jak najszybciej wysusz baterię. Trzeba będzie rozciąć folię termo a po suszeniu założyć drugą. Jeśli dalej będzie problem to bez doświadczenia w naprawach tego BMSa możesz go jedynie wymienić.

Dziś rano hulajnoga już nie odpaliła więc do pracy naginałem z buta :)

Za godzinę wracam, rozkręcam hulajnogę suszę baterię. Podejrzewam,że drugi sterownik też się uszkodził.

Odpisze niebawem. pozdrowienia

Dodano po 15 [minuty]:

Jest jeden trop, sprawdziłem pod lupą jeden sterownik. Jest uszkodzony U4. Pewnie w drugim będzie to samo. Poszukam schematu bo akurat sterownika widziałem w internecie. Zamówię układ i wymienię.
  • #6 21459668
    VPSA132
    Poziom 26  
    U4 to główna przetwornica 12V. Ona nie pada bez powodu. Sprawdź czy nie masz zwarcia na wyjściu U3 ( DC-DC 5V).
  • REKLAMA
  • #7 21887270
    marian54
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Czy udało Ci się naprawić hulajnogę?

Podsumowanie tematu

✨ Hulajnoga Xiaomi M365 była całkowicie martwa mimo obecności 40 V na mikrostyku i na głównym wyjściu baterii; podejrzewano uszkodzenie małej płytki z diodowym wskaźnikiem baterii. Po uruchomieniu na innym sterowniku i wgraniu nieprawidłowego firmware od wersji Pro pojawił się błąd 39 związany z baterią/temperaturą. Wskazano, że wilgoć w baterii może powodować obcą rezystancję w obwodzie czujnika temperatury, zalecając szybkie wysuszenie baterii, rozcięcie i ponowne zabezpieczenie folii termo. Później wykryto uszkodzenie układu U4 na sterowniku; zasugerowano sprawdzenie zwarcia na wyjściu U3 (przetwornica DC-DC 5 V), ponieważ U4 jest główną przetwornicą 12 V i nie ulega awarii bez przyczyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA