logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Magnetofon szpulowy Aria TB2408 - słaby sygnał w lewym kanale przy odczycie

mario8423 26 Lut 2025 19:26 534 3
REKLAMA
  • #1 21457476
    mario8423
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Dzień dobry, mam problem z magnetofonem szpulowym TB2408, czyli Arią.
    problem dotyczy tego, że wskazówka w lewym kanale ledwo co się rusza przy odczycie z taśmy, przy zapisie jest idealnie.
    Czyściłem listwy i isostaty kontaktem, sprawdzałem połączenia kostek wtykowych oraz wymieniłem wszystkie elektrolity na płytce głównej, sprawdzałem kondensatory ceramiczne czy nie są pęknięte. Wymieniłem także tranzystory T203 oraz T204, jest poprawa o około 0,1V ale to dalej nie to.
    Wyregulowałem potencjometry R259 i R260 przy zapisie, są w tej samej pozycji, wskaźniki także, oba wskazują 0.

Zrobiłem pomiary napięć oscyloskopem (wartości RMS) i naniosłem na poniższy schemat. Pomiary robiłem równolegle, tzn. sprawdzałem czy w zdrowym i uszkodzonym kanale wartość napięcia i kształt przebiegu są takie same - wartości różne, kształt taki sam, pomiary na schemacie robione względem masy.

Wnioskuję, że skoro na wejściu 5 oraz 9 wzmacniacza TBA231 wartości są takie same, to być może on jest uszkodzony, aczkolwiek wtedy przy zapisie też powinno być źle. Przy obracaniu potencjometrem R226, napięcie na wyjściu wzmacniacza (piny 1 i 13) zmienia się od 1,4 do 1,9V, natomiast przy obracaniu R225, napięcie to zmienia się od 1,4 do 1,5V.

Na taśmie został nagrany sygnał 1KHz, o wartości 120mV, podany na gniazdo radio poprzez rezystory 10KΩ szeregowo i 100Ω równolegle z masą (tak jak w instrukcji serwisowej), i tego nagrania używam do sprawdzania toru odczytu.

Może ktoś z doświadczonych w tym zakresie użytkowników będzie w stanie mi pomóc, pozdrawiam.
    Magnetofon szpulowy Aria TB2408 - słaby sygnał w lewym kanale przy odczyciefsefsaew..s.jpg (570.93 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21458135
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Masz jeden kanał sprawny, drugi do serwisu. Wpuść sygnał z generatora na wejścia i zobacz, co powie oscyloskop. Głowica pewna?
  • REKLAMA
  • #3 21458376
    mario8423
    Poziom 15  
    Nie zakładam aby głowica była uszkodzona, gdyż w trakcie odtwarzania sygnału, do obu wzmacniaczy dociera nagrany sygnał w takim samym kształcie i o takiej samej wartości na obu kanałach.
  • #4 21474408
    mario8423
    Poziom 15  
    Jednak głowica, poziomy napięć były takie same, gdyż na głowicy powinno się mierzyć sygnał prądowy a nie napięciowy, temat zamykam.
REKLAMA