logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kupno zestawu ewaluacyjnego dla książki "AVR. Praktyczne projekty", "AVR. Układy per

liscju 26 Lut 2025 22:09 588 7
REKLAMA
  • #1 21457740
    liscju
    Poziom 2  
    W książce "AVR. Praktyczne projekty" Tomasz Francuza jest wspomniane, że używane w książce zestawy ewaluacyjne to XMEGA-A1 oraz XMEGA-A3BU Xplained. Czy potrzebne jest posiadanie obu tych zestawów do wykonania kodów/listingów z książki bez zmian? Czy na XMEGA-A3BU Xplained można uruchomić wszystkie kody/listingi z książki bez zmian? Pytam o zestaw XMEGA-A3BU Xplained, gdyż nie udało mi się znaleźć zestawu XMEGA-A1 w sprzedaży - zestaw XMEGA-A1 jest wycofany, gdzieniegdzie można znaleźć XMEGA A1U Xplained Pro - czy on jest kompatybilny z XMEGA A1 i czy na nim można by wykonać zestawy z książki?

AI: Które konkretnie projekty lub listingi z książki chcesz uruchomić?
    Wszystkie projekty z książek "AVR. Praktyczne projekty" oraz "AVR. Układy peryferyjne".
    AI: Czy są jakieś specyficzne funkcje lub cechy zestawu XMEGA-A1, które są kluczowe dla projektów, które chcesz zrealizować?
    Interesują mnie tylko projekty opisane w książkach "AVR. Praktyczne projekty" oraz "AVR. Układy peryferyjne".
  • REKLAMA
  • #2 21458164
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    liscju napisał:
    Interesują mnie tylko projekty opisane w książkach "AVR. Praktyczne projekty" oraz "AVR. Układy peryferyjne".

To po co czytasz te książki, jak nie będziesz robić innych projektów?

liscju napisał:
    Czy potrzebne jest posiadanie obu tych zestawów do wykonania kodów/listingów z książki bez zmian?

Jezeli procesot jest ten sam to jedyne co będzie musiał zmienić to (być może piny). Przy okazji jak będzie musiał coś zmienić to się czegoś nauczysz.

A tak przy okazji - ja bym się jużskupił raczej na nauce czegoś bardziej nowoczesnego niż 8 bitowce.
  • REKLAMA
  • #3 21458219
    liscju
    Poziom 2  
    oscil1 napisał:
    liscju napisał:

To po co czytasz te książki, jak nie będziesz robić innych projektów?.

Jeszcze jestem przed lekturą tych książek i dopiero zastanawiam się nad ich zakupem.

oscil1 napisał:
    liscju napisał:
    Czy potrzebne jest posiadanie obu tych zestawów do wykonania kodów/listingów z książki bez zmian?

Jeżeli procesor jest ten sam, to jedyne co będziesz musiał zmienić to (być może piny). Przy okazji, jak będziesz musiał coś zmienić, to się czegoś nauczysz.

A tak przy okazji - ja bym się już skupił raczej na nauce czegoś bardziej nowoczesnego niż 8-bitowce.

Szczerze mówiąc, to głównie zostałem zachęcony tym, że te książki wydają się być bardzo dobre, dlatego chciałbym móc skorzystać z tych książek i nie mieć na wstępie pod górkę z koniecznością dokonywania zmian w kodach i listingach.
  • REKLAMA
  • #4 21459012
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Jeśli chodzi o XMEGA-A1 i XMEGA A1U Xplained Pro to na pierwszym jest procesor ATXmega128A1 a na drugim ATXmega128A1U. Nie są to takie same procki ale dokument pt. "Atmel AVR1019: Migration from ATxmega128A1/64A1 to ATxmega1281U/64A1U" Link stwierdza iż: ATxmega128A1U/64A1U [...]includes new configuration options and functions. As far as possible these are implemented as a superset of existing ATxmega128A1/64A1 functions, so existing code for these devices will work on the new devices without changing existing configuration or enabling new functions. A więc od strony programowej będzie działać jednak szybkie porównanie tych płytek wykazuje jakieś różnice np. na pierwszej jest 8 LED na drugiej tylko 1. Różnic jest pewnie więcej, trzeba porówanć dokumentacje płytek https://download.kamami.pl/p136446-avr_xmega_a1_xplained_hardware_users_guide.pdf https://www.microchip.com/en-us/development-tool/atxmegaa1u-xpro#Documentation
  • #5 21460389
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    oscil1 napisał:
    A tak przy okazji - ja bym się jużskupił raczej na nauce czegoś bardziej nowoczesnego niż 8 bitowce.

LOL. To jakbyś powiedział, że lepiej tirem jeździć niż porshe, bo jest dużo większy i ma większe możliwości. Z tego co widzę, to już chyba spać nie możesz po nocach przez te 8-bitowce, bo co chwilę na nie naskakujesz. 8 bitowe procesory mają swoje dziedziny, gdzie nikt normalny na umyśle nie da 32-bitowego procka i cała ta dyskusja o "nowoczesności" nijak się do tego ma. Producenci w przeciwieństwie do Ciebie to rozumieją i cały czas tworzą i rozwijają nowe rodziny 8-bitowców. Odpuść sobie te wywody, to raz - będziesz zdrowszy, a dwa - nie będziesz ludzi wprowadzać w błąd swoją projekcją.
    https://www.embedic.com/technology/details/-2...bit-mcu-market-extinct--here-are-the-answers-
  • #6 21461084
    cedrom
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    @U.P.

Dokładnie. Czasem nie warto strzelać do komara z armaty.
  • REKLAMA
  • #7 21461415
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    excray napisał:
    To jakbyś powiedział, że lepiej tirem jeździć niż porshe, bo jest dużo większy i ma większe możliwości.

Nowoczesny MCU to nie tir tylko Porsche , a 8 bitowiec to nie Porsche tylko trójkołowy Robin MK1. Są tacy co ciągle używają tych Robinów - tylko po co jeżeli Porsche jest w cenie Robina :)
  • #8 21608345
    liscju
    Poziom 2  
    Udało mi się zakupić XMEGA A1U Xplained Pro, zamykam wątek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię kompatybilności zestawów ewaluacyjnych XMEGA-A1 oraz XMEGA-A3BU Xplained używanych w książkach "AVR. Praktyczne projekty" oraz "AVR. Układy peryferyjne" autorstwa Tomasza Francuzy. Zestaw XMEGA-A1 jest wycofany z rynku, natomiast dostępny jest XMEGA A1U Xplained Pro, który posiada procesor ATxmega128A1U, różniący się od ATxmega128A1 w XMEGA-A1. Dokumentacja Atmel wskazuje, że ATxmega128A1U jest nadzbiorem funkcji ATxmega128A1, co oznacza, że istniejący kod powinien działać bez zmian lub z minimalnymi modyfikacjami. Różnice sprzętowe między płytkami, takie jak liczba diod LED, mogą wymagać dostosowań. Zestaw XMEGA-A3BU Xplained nie został szczegółowo omówiony pod kątem pełnej kompatybilności, jednak sugerowano, że przy tym samym procesorze zmiany mogą dotyczyć głównie konfiguracji pinów. Autor ostatecznie zakupił XMEGA A1U Xplained Pro, co zamknęło temat wyboru zestawu. W dyskusji pojawiły się również opinie dotyczące użyteczności 8-bitowych mikrokontrolerów w kontekście nowoczesnych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA