logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie cewki zapłonowej w Fiacie 125p: która śruba do aparatu, a która do +akumulatora?

wojtekczajkowski07 01 Mar 2025 19:02 486 8
REKLAMA
  • #1 21461526
    wojtekczajkowski07
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie w bo składam silnik już wszystko go Tower do odpalanie tylko nie wiem co zrobić, bo ponieważ od aparatu idzie czerwony kabelek do cewki mam go podłączyć, i czy da się odpalić bez modułu z samą cewką??
    AI: Jaki to model i typ silnika, który próbujesz uruchomić?
    Fiat125p
    AI: Dlaczego chcesz uruchomić silnik bez modułu? Czy to do testów, czy z powodu braku części?
    Brak części
  • REKLAMA
  • #2 21461579
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3555
    Jeżeli w aparacie zapłonowym jest przerywacz, to tak, możesz podłączyć bezpośrednio cewkę wysokiego napięcia, ale musi to być model przystosowany do pracy z przerywaczem. Natomiast gdy w aparacie znajduje się cewka - impulsator, to moduł jest niezbędny do działania układu zapłonowego
  • REKLAMA
  • #3 21461682
    wojtekczajkowski07
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie (zdjęcia są z internetu, ale cewka taka sama), która śruba do aparatu, a która do akumulatora? Fiat 125p
    Zbliżenie na cewkę zapłonową z oznaczeniami: 1, 15 i BE 200 B 12V 2D. Zbliżenie na cewkę zapłonową z dwoma zaciskami i oznaczeniami na obudowie.
  • REKLAMA
  • #5 21461828
    dominikaS85
    Poziom 14  
    Ocena: 220
    78db78 napisał:
    16 na plus.

Tylko po stacyjce, a nie prosto z akumulatora jak autor.
  • #6 21461835
    wojtekczajkowski07
    Poziom 2  
    Czyli jak?

Dodano po 5 [minuty]:

>>21461828 bo ja ogólnie mam ten silnik na podnośniku i tylko kabel do cewki z aparatu, jeszcze go nie odpalałem, bo dopiero co kupiłem, więc odpalam na krótko. Więc mam dać od akumulatora przez stacyjkę do cewki? Weź wyjaśnij dokładnie, co mam zrobić, żeby przez stacyjkę do cewki i od razu do rozrusznika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21461844
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Napięcie ma pojawiać się po przekręceniu kluczyka.

Plus nie może być stale podłączony, jeśli silnik nie pracuje.
  • Pomocny post
    #8 21461845
    dominikaS85
    Poziom 14  
    Ocena: 220
    >>21461835
    Czyli ten plus, który wychodzi ze stacyjki po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu.
    Jak podłączysz plus z akumulatora pod zacisk 16, to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki silnik dalej będzie chodzić.
  • Pomocny post
    #9 21461863
    VITEXS
    Poziom 12  
    Ocena: 85
    Niebieski przewód na 16 zacisk cewki biegnie on z stacyjki z pinu 15 stacyjki , na innych cewkach jest też B+ oznaczenie . są też cewki z oznakowaniem 15 i obok B+ to nowsze cewki stosowane z zapłonem elektronicznym .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie podłączenia cewki zapłonowej w Fiacie 125p. Użytkownik zapytał, czy można uruchomić silnik bez modułu, podłączając cewkę bezpośrednio do aparatu zapłonowego. Odpowiedzi wskazują, że jeśli w aparacie znajduje się przerywacz, cewkę można podłączyć bezpośrednio, ale w przypadku impulsatora moduł jest niezbędny. Użytkownicy podali również szczegóły dotyczące podłączenia przewodów: przewód z akumulatora powinien być podłączony do zacisku 16 cewki, a zasilanie powinno pochodzić ze stacyjki, aby uniknąć stałego zasilania cewki. Wskazano, że napięcie powinno pojawiać się po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA