logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze głośników Bush Speaker System BAS80163i MK9 2NW (iPod Dock)

p.kaczmarek2 02 Mar 2025 14:51 945 1

TL;DR

• Wnętrze głośników/stacji dokującej Bush Speaker System BAS80163i MK9 2NW z obsługą iPoda, wejściem jack i sterowaniem z panelu oraz pilota.
  • Zasilanie 15V prowadzi przez diodę Schottky SS34, przetwornicę MP2307 step down do 5V i stabilizator YD1117 33C do 3.3V.
  • Za końcówkę mocy odpowiada stereo EUA2110, 15-watowy wzmacniacz klasy D, a obok pracują główny procesor audio i dwa nierozpoznane układy.
  • Po demontażu widać też głośniki, odbiornik IR i rurkę bass reflex poprawiającą niższe częstotliwości.
  • Egzemplarz był niekompletny i nie miał pilota, ale nadal działał jako głośnik do PC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Stacja dokująca Bush z zasilaczem na podłodze.
    Przedstawię tu wnętrze stacji dokującej Bush pozwalającej na m. in. odtwarzanie muzyki z iPoda, choć typowe złącze audio jack też jest z tyłu dostępne. Stacja zasilana jest z zasilacza 15V 3A i dodatkowo też oferuje sterowanie przyciskami z przodu (poziom glośności) oraz pilotem, którego ja już w zestawie nie otrzymałem.
    Tył stacji dokującej Bush z widocznym zasilaczem na podłodze.
    Tabliczka informacyjna na stacji dokującej Bush BAS80163i.
    Demontaż rozpoczynamy od wykręcenia śrubek od dolnej pokrywy. Wtedy można dostać się już do elektroniki:
    Wnętrze stacji dokującej z widocznymi płytkami drukowanymi i przewodami.
    Oto złącze dokujące i płytka z przyciskami:
    Złącze dokujące stacji Bush widziane z bliska.
    Zbliżenie na płytkę z przyciskami i złączem dokującym stacji muzycznej Bush.
    Zbliżenie na wewnętrzną część stacji dokującej Bush z widoczną płytką z przyciskami i przewodami.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z trzema przyciskami i kondensatorem.
    Płytka z przyciskami i LED ze stacji dokującej.
    Płyta główna wraz z opisanymi pinami. Widoczne są tu napięcia 3.3V i 5V.
    Płytka drukowana wewnątrz stacji dokującej Bush z odłączonymi śrubami leżącymi na stole.
    Widok na płytę główną stacji dokującej z widocznymi pinami.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi oznaczeniami pinów.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z pinami i opisami napięć.
    Ta poprawka na pinach złącza mnie zdziwiła, to tak fabrycznie?
    Zbliżenie na płytę główną z elektroniką i pinami.
    Odkręcamy płytkę:
    Płytka drukowana z elementami elektronicznymi wewnątrz stacji dokującej.
    Tuż przy złączu DC jack mamy ochronę przed odwrotną polaryzacją zasilania - diodę Schottky SS34 (ten typ ma niski spadek napięcia). Tuż obok MP2307, czyli przetwornicę napięcia step down. To pewnie ona generuje te 5V z wejściowych 15V:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z komponentami elektronicznymi w stacji dokującej Bush.
    Specyfikacja MP2307, konwertera step-down o prądzie 3A.
    Schemat aplikacji typowej przetwornicy MP2307
    Sekcja zasilania ciągnie się nieco dalej, 3.3V otrzymujemy dzięki YD1117 33C, to jest regulator LDO taki jak AMS1117-3.3V:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami i regulatorami napięcia.
    Roli F4580 nie określiłem, ale tuż obok mamy już układ wzmacniacza, oczywiście stereo:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną ze wzmacniaczem EUA2110 i innymi komponentami elektronicznymi.
    Zbliżenie na płytę główną stacji dokującej Bush z widocznymi elementami elektronicznymi.
    EUA2110, 15-watowy wzmacniacz klasy D:
    Karta katalogowa wzmacniacza EUA2110 klasy D.
    Schemat poglądowy:
    Schemat blokowy układu wzmacniacza EUA2110.
    Główny procesor audio:
    Zbliżenie na płytkę z elektroniką stacji dokującej Bush.
    Opis procesora audio ET2316 z funkcjami i specyfikacjami.
    Zostają tylko dwa układy, których roli nie określiłem:
    Zbliżenie na płytkę PCB z elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami i układem scalonym.
    Zbliżenie na elektronikę stacji dokującej Bush.
    Nie jest to koniec demontażu. Można jeszcze odsłonić głośniki:
    Zdjęcie głośnika wewnątrz stacji dokującej Bush.
    Widok głośnika wewnątrz stacji dokującej z widoczną płytką z przyciskami.
    Odbiornik IR:
    Wnętrze stacji dokującej z widocznymi elementami elektronicznymi.
    Oraz "rurka" - to pewnie tunel bass reflex do polepszenia niższych częstotliwości:
    Wnętrze stacji dokującej z widocznym tunelem bass reflex i płytką z przyciskami.
    Zbliżenie na tunel bass reflex w plastikowej obudowie stacji dokującej.
    Czarna plastikowa rurka bass reflex do stacji dokującej.
    I to chyba będzie tyle... to urządzenie zdecydowanie nie było z mojej tematyki, ale i tak postanowiłem się nim podzielić. Może kogoś zainteresuje. Do mnie trafiło już niekompletne, ale rzeczywiście wciąż gra, jako głośnik do PC da radę. Szkoda, że bez pilota.
    PS: Kiedyś pokazywałem podobny sprzęt:
    Wnętrze Sounddock Bose (Digital Music System) [TDA8922]

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14552 postów o ocenie 12559, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21463627
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 523
    Dziwna konstrukcja. Głośniki i wzmacniacz wyglądają na całkiem nienajgorsze, ale... obudowa bez jakiejkolwiek przegrody i głośniki przykręcone wprost do cienkiego panelu przedniego sugerują już co innego.

W sumie stacje dokujące to były takie efemeryczne twory, które dziś można określić tylko mianem elektrośmieci. IPhone niby długowieczne, podczas gdy szerokie złącze po kilku latach było już przestarzałe, skazując mnóstwo urządzeń na bezużyteczność we współpracy z nowszymi urządzeniami Apple'a.
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA