Przedstawię tu wnętrze stacji dokującej Bush pozwalającej na m. in. odtwarzanie muzyki z iPoda, choć typowe złącze audio jack też jest z tyłu dostępne. Stacja zasilana jest z zasilacza 15V 3A i dodatkowo też oferuje sterowanie przyciskami z przodu (poziom glośności) oraz pilotem, którego ja już w zestawie nie otrzymałem.
Demontaż rozpoczynamy od wykręcenia śrubek od dolnej pokrywy. Wtedy można dostać się już do elektroniki:
Oto złącze dokujące i płytka z przyciskami:
Płyta główna wraz z opisanymi pinami. Widoczne są tu napięcia 3.3V i 5V.
Ta poprawka na pinach złącza mnie zdziwiła, to tak fabrycznie?
Odkręcamy płytkę:
Tuż przy złączu DC jack mamy ochronę przed odwrotną polaryzacją zasilania - diodę Schottky SS34 (ten typ ma niski spadek napięcia). Tuż obok MP2307, czyli przetwornicę napięcia step down. To pewnie ona generuje te 5V z wejściowych 15V:
Sekcja zasilania ciągnie się nieco dalej, 3.3V otrzymujemy dzięki YD1117 33C, to jest regulator LDO taki jak AMS1117-3.3V:
Roli F4580 nie określiłem, ale tuż obok mamy już układ wzmacniacza, oczywiście stereo:
EUA2110, 15-watowy wzmacniacz klasy D:
Schemat poglądowy:
Główny procesor audio:
Zostają tylko dwa układy, których roli nie określiłem:
Nie jest to koniec demontażu. Można jeszcze odsłonić głośniki:
Odbiornik IR:
Oraz "rurka" - to pewnie tunel bass reflex do polepszenia niższych częstotliwości:
I to chyba będzie tyle... to urządzenie zdecydowanie nie było z mojej tematyki, ale i tak postanowiłem się nim podzielić. Może kogoś zainteresuje. Do mnie trafiło już niekompletne, ale rzeczywiście wciąż gra, jako głośnik do PC da radę. Szkoda, że bez pilota.
PS: Kiedyś pokazywałem podobny sprzęt:
Wnętrze Sounddock Bose (Digital Music System) [TDA8922]
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.