logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik światła sterowany przez Zigbee z mechanicznymi przyciskami - SR-ZS

p.kaczmarek2 01 Cze 2026 07:57 381 0

TL;DR

• Włącznik światła SR-ZS łączy Zigbee 3.0 z mechanicznymi, klikającymi przyciskami i współpracuje z Home Assistant.
  • Parowanie wymaga dłuższego przytrzymania przycisku, a Home Assistant wykrywa urządzenie jako TS0012 z opcjami stanu początkowego, podświetlenia i state action.
  • Obudowa podaje 10 A i do 2 kW dla obciążenia rezystancyjnego, a egzemplarz kosztował 90 zł.
  • W środku zastosowano przekaźniki, termistor i warystor, przewidziano miejsce na trzeci przekaźnik, a zasilacz oparto na układzie H1620L.
  • W praktyce włącznik działa z HA zadowalająco i nadaje się do automatyzacji, choć wersja Zigbee kosztuje więcej niż wariant Wi-Fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Włącznik światła sterowany przez Zigbee z mechanicznymi przyciskami - SR-ZS
    Czy denerwują Cię wszechobecne dotykowe przyciski? Jeśli tak, to jest produkt dla Ciebie. Ten włącznik światła oferuje połączenie łączności Zigbee z klasycznymi, klikającymi przyciskami, a co więcej, całość można łatwo sparować z Home Assistant! Cena produktu jest niestety troszkę wyższa niż w przypadku wersji na Wi-Fi, za ten egzemplarz w naszym kraju zapłaciłem 90 zł.
    Włącznik światła sterowany przez Zigbee z mechanicznymi przyciskami - SR-ZS Włącznik światła sterowany przez Zigbee z mechanicznymi przyciskami - SR-ZS Włącznik światła sterowany przez Zigbee z mechanicznymi przyciskami - SR-ZS
    Instrukcja - urządzenie dostępne jest w dwóch wersjach, jedna z nich może pracować bez podłączenia przewodu neutralnego. Co ciekawe, w zaleceniach jest mowa o Wi-Fi, chyba ktoś pomieszał protokoły.
    Oznaczenie na obudowie: SR-ZS, protokół Zigbee 3.0, maksymalny prąd 10 A, obciążenie do 2 kW (w przypadku obciążenia rezystancyjnego).

Parowanie z Home Assistant
    Zgodnie z instrukcją - trzeba dłużej wcisnąć przycisk:
    HA wykrywa włącznik jako TS0012:
    Urządzenie eksponuje dość bogate ustawienia - mamy kontrolę nad początkowym stanem, a nawet nad podświetleniem.
    Dodatkowo mamy opcję "state action" - do rozgłaszania zdarzeń dla automatyzacji.
    Widok JSON:
    Urządzenie w pełni zadowalająco działa z HA i można korzystać z niego w automatyzacjach.

Wnętrze
    Całość jest bardziej zabudowana niż typowe włączniki sterowane przez Wi-Fi. Przedni panel jest zdejmowalny.
    Oznaczenie PCB wykonawczego z zasilaczem: SWQ-XH-Z03B REV:2.1 NX 20221219
    Przełączanie zrealizowane jest na przekaźnikach. Obecność termistora i warystora mnie nieco zaskoczyła, z reguły producenci pomijają co tylko się da.
    Włącznik światła sterowany przez Zigbee z mechanicznymi przyciskami - SR-ZS Włącznik światła sterowany przez Zigbee z mechanicznymi przyciskami - SR-ZS Włącznik światła sterowany przez Zigbee z mechanicznymi przyciskami - SR-ZS
    W środku jest miejsce na trzeci przekaźnik. Pod przekaźnikiem jest sterujący nim tranzystor, widać oszczędność miejsca.
    Zbliżenie na płytkę elektroniki z przekaźnikiem, kondensatorami i zaciskami śrubowymi, trzymaną w dłoni
    Zasadnicze pytanie jednak brzmi po co jest tutaj MOSFET CS100N03? Pewnie do pracy w trybie bez przewodu neutralnego.
    Fragment karty katalogowej MOSFET CS100N03 B4-1 z tabelą parametrów i rysunkami obudowy TO-252
    Z drugiej strony jest moduł zasilacza z ciekawym układem H1620L:
    Zbliżenie wnętrza włącznika: zielona płytka PCB, kondensatory elektrolityczne i czarne przekaźniki
    Makro układu scalonego w obudowie SOIC na zielonej płytce PCB, z widocznymi wyprowadzeniami.

Podsumowanie
    To jest ten typ włącznika, który ja lubię. Mechaniczne przyciski wydają mi się wygodniejsze i przyjemniejsze w użyciu, nie lubię dotykowych. Dodatkowo tu mamy kontrolę nad tym co trzeba - można nawet konfigurować podświetlenie. Parowanie z HA też jest proste, można śmiało kupować.
    Niejasna dla mnie jest wciąż budowa tego włącznika - nie wiem w pełni, czym jest ten przysłonięty duży układ w SOIC, oraz nie zaglądałem do przedniego panelu, ale nie chciałem go uszkodzić. Jeśli ktoś coś więcej wie - proszę o informacje, o uzupełnienie.
    Z jakich włączników światła korzystacie w kontekście automatyki domowej? Wi-Fi, Zigbee, dotykowe, mechaniczne?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14553 postów o ocenie 12562, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA