Czy denerwują Cię wszechobecne dotykowe przyciski? Jeśli tak, to jest produkt dla Ciebie. Ten włącznik światła oferuje połączenie łączności Zigbee z klasycznymi, klikającymi przyciskami, a co więcej, całość można łatwo sparować z Home Assistant! Cena produktu jest niestety troszkę wyższa niż w przypadku wersji na Wi-Fi, za ten egzemplarz w naszym kraju zapłaciłem 90 zł.
Instrukcja - urządzenie dostępne jest w dwóch wersjach, jedna z nich może pracować bez podłączenia przewodu neutralnego. Co ciekawe, w zaleceniach jest mowa o Wi-Fi, chyba ktoś pomieszał protokoły.
Oznaczenie na obudowie: SR-ZS, protokół Zigbee 3.0, maksymalny prąd 10 A, obciążenie do 2 kW (w przypadku obciążenia rezystancyjnego).
Parowanie z Home Assistant
Zgodnie z instrukcją - trzeba dłużej wcisnąć przycisk:
HA wykrywa włącznik jako TS0012:
Urządzenie eksponuje dość bogate ustawienia - mamy kontrolę nad początkowym stanem, a nawet nad podświetleniem.
Dodatkowo mamy opcję "state action" - do rozgłaszania zdarzeń dla automatyzacji.
Widok JSON:
Urządzenie w pełni zadowalająco działa z HA i można korzystać z niego w automatyzacjach.
Wnętrze
Całość jest bardziej zabudowana niż typowe włączniki sterowane przez Wi-Fi. Przedni panel jest zdejmowalny.
Oznaczenie PCB wykonawczego z zasilaczem: SWQ-XH-Z03B REV:2.1 NX 20221219
Przełączanie zrealizowane jest na przekaźnikach. Obecność termistora i warystora mnie nieco zaskoczyła, z reguły producenci pomijają co tylko się da.
W środku jest miejsce na trzeci przekaźnik. Pod przekaźnikiem jest sterujący nim tranzystor, widać oszczędność miejsca.
Zasadnicze pytanie jednak brzmi po co jest tutaj MOSFET CS100N03? Pewnie do pracy w trybie bez przewodu neutralnego.
Z drugiej strony jest moduł zasilacza z ciekawym układem H1620L:
Podsumowanie
To jest ten typ włącznika, który ja lubię. Mechaniczne przyciski wydają mi się wygodniejsze i przyjemniejsze w użyciu, nie lubię dotykowych. Dodatkowo tu mamy kontrolę nad tym co trzeba - można nawet konfigurować podświetlenie. Parowanie z HA też jest proste, można śmiało kupować.
Niejasna dla mnie jest wciąż budowa tego włącznika - nie wiem w pełni, czym jest ten przysłonięty duży układ w SOIC, oraz nie zaglądałem do przedniego panelu, ale nie chciałem go uszkodzić. Jeśli ktoś coś więcej wie - proszę o informacje, o uzupełnienie.
Z jakich włączników światła korzystacie w kontekście automatyki domowej? Wi-Fi, Zigbee, dotykowe, mechaniczne?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.