logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Yamaha R-N500 - żółta dioda LED, brak reakcji

qnikjr 02 Mar 2025 22:39 537 17
REKLAMA
  • #1 21463408
    qnikjr
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z amplitunerem Yamaha R-N500. Nie chce się uruchomić, po wciśnięciu włącznika świeci się tylko żółta dioda LED, nic w środku nie klika, żadne przekaźniki się nie uruchamiają. Spotkał się może ktoś z taką usterką kiedyś i wie, czego to wina? Bardzo proszę o pomoc.
    W załączniku daję zdjęcia z wnętrza urządzenia.
    AI: Czy próbował Pan już jakieś kroki naprawcze, takie jak resetowanie urządzenia lub sprawdzenie bezpieczników?
    Tak
    AI: Czy w ostatnim czasie zaszły jakieś zmiany, które mogłyby wpłynąć na działanie amplitunera, na przykład aktualizacja oprogramowania lub przepięcie w sieci?
    Nie
    Załączniki:
    • Amplituner Yamaha R-N500 - żółta dioda LED, brak reakcji PXL_20250228_124513546.MP.jpg (3.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Amplituner Yamaha R-N500 - żółta dioda LED, brak reakcji PXL_20250228_124511273.MP.jpg (4.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Amplituner Yamaha R-N500 - żółta dioda LED, brak reakcji PXL_20250228_124515796.MP.jpg (3.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21463489
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    Na początek miernik wiedza o elementach lub serwis w twojej okolicy
    Załączniki:
    • yamaha_r-n500.pdf (10.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21463610
    qnikjr
    Poziom 3  
    Miernik i jakąś wiedzę na temat elektroniki mam, więc powinienem sobie poradzić. Service manuala widziałem i zgodnie z nim zmierzyłem napięcia zasilacza: 3,3 V jest, 5 V też jest, nigdzie nie ma zwarć, więc nie wiem, co dalej robić.
  • REKLAMA
  • #4 21463665
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Probowales wejsc w self-diagnostic mode lub zaktualizowac firmware?
  • REKLAMA
  • #5 21463711
    qnikjr
    Poziom 3  
    Tak próbowałem, ale bez skutku. Jak sprawdziłem, nie ma nawet napięcia na porcie USB.
  • #6 21463799
    Agentlos
    Poziom 25  
    Sprawdz jaki masz stan sygnalu na pinie RESET ukladu IC21 oraz jesli masz oscyloskop zweryfikuj czy rezonator XL21 startuje i czy ma 8MHz.
    Fragment schematu układu elektrycznego z oznaczeniem pinu RESET i rezonatorem XL21.
    Cytat:
    Reset (active low). When asserted, the chip is placed in the reset state and the peripheral pins are
    configured as inputs. After deassertion of NRESET, the chip is clocked by XTALI and starts booting from the
    port configured by the FCLE, FALE pins. D13 NRESET I
    The NRESET signal must be asserted after power-up.
  • REKLAMA
  • #7 21463829
    qnikjr
    Poziom 3  
    Jak sprawdzałem wczoraj, rezonator startuje poprawnie, ma 8 MHz, a sygnału reset nie mierzyłem.
  • #8 21464777
    Agentlos
    Poziom 25  
    Jeśli po nacisnieciu wlacznika zapala Ci sie żólta dioda wlacznika to oznacza ze główny mikrokontroler działa bo wysterowuje tranzystor Q4007 i zapala diode D4014 także na 100% nie jest w resecie.

Według schematu IC21 ma wyjście UART. Jeśli masz analizator stanów na 3.3V mozesz sie tam podpiac i zobaczyc czy cos wypluje.

Tabela z opisem funkcji pinów SDA0 i SCL0.

Mozesz sie podlaczyc na zlaczu CB30.

Fragment schematu elektrycznego złącza CB30 z oznaczeniami.
  • #9 21464930
    qnikjr
    Poziom 3  
    Niestety, nie mam analizatora stanów logicznych, żeby to sprawdzić. Jedną usterkę już odnalazłem, jest to uszkodzony układ IC402, który miał 24 Ω od GND do wyjścia 3A, które, co ciekawe, nie jest użyte. Początkowo myślałem, że to tranzystor, ale jednak nie. Po wymianie układu na sprawny z demontażu wróciło napięcie 3,3 V na linii FRST, ale po naciśnięciu włącznika nadal sprzęt się nie uruchamia. Na pinie reset jest stałe 3,3 V, nawet podczas naciśnięcia włącznika napięcie nie spada. Co dziwne, 2 razy wzmacniacz uruchomił się, ale bez treści na ekranie. Było napięcie na USB, pojawiły się wszystkie napięcia na płycie i wystartowały układy od LAN-u itd., ale nie uruchomiły się przekaźniki.

Fragment schematu elektronicznego wzmacniacza Yamaha R-N500 wyświetlany na ekranie telefonu.
  • #10 21698162
    piotrwelcz1976
    Poziom 3  
    Dzień dobry.
    Podepnę się pod temat, ponieważ mój wzmacniacz ma dokładnie te same objawy. Niestety sam go doprowadziłem do takiego stanu :/ Do wymiany miałem dwa mikrostyki na płycie CPU, i do ogarnięcia słyszalne tętnienia z sieci. Niby nic, ale do takich prac należy podchodzić z uwagą. Niestety popełniłem błąd i zanim przykręciłem płytę do chassis, dokonałem próby działania mikrowyłączników :/ Płytka musiała chyba dotknąć masy (nie widziałem, nie słyszałem) i wzmacniacz w efekcie przestał startować. Mam serwisówkę i trochę w głowie. Proszę bardziej doświadczonych ode mnie o podpowiedzi, od czego zacząć pomiary w celu zdiagnozowania problemu. Analizowałem schematy i wychodzi na to, że przełącznik główny steruje napięciem 3,3 V, układem złożonym z IC402, Q4005, Q4006, i dalej FRST podawane jest do płyty głównej. Z płyty MAIN1 przewodem do MAIN3 i steruje Q2784. Czy prawidłowo to zinterpretowałem? Dalej nie wiem, w jaki sposób procesor steruje startem pozostałych zasilaczy. Proszę o podpowiedzi i sugestie w celu ustalenia problemu. Podpowiedzi na temat dalszych prac w celu eliminacji tętnień też mile widziane :) Może wystarczy wymienić tylko konkretne kondensatory, a nie we wszystkich zasilaczach.
    Pozdrawiam.
  • #11 21698200
    qnikjr
    Poziom 3  
    Sprawdź zasilanie układu głównego mikrokontrolera IC21. W moim wzmacniaczu najprawdopodobniej był uszkodzony właśnie on. Na zasilaniu miał ~24 V i nie reagował na reset. Cały czas się grzał, łapał nawet 50–60 °C, a tak naprawdę nic nie robił. Czasami uruchamiał część płyty cyfrowej — pojawiały się napięcia, ale nic więcej, na ekranie ciemno. Nie udało mi się go ostatecznie naprawić. Powodzenia w naprawie swojej sztuki;)
  • #12 21698201
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    Płyta digital, złącze CB24. Podaj napięcia z tego złącza.

Dodano po 3 [minuty]:

qnikjr napisał:
    IC21, w moim wzmacniaczu najprawdopodobniej był uszkodzony właśnie on, na zasilaniu miał ~24 Q i nie reagował na reset, cały czas się grzał, łapał nawet po 50-60°C a tak naprawdę nic nie robił. Czasami uruchamiał część płyty cyfrowej, pojawiały się napięcia, ale nic więcej, na ekranie ciemno.

Tutaj to mogę potwierdzić, uszkodzony uC.
  • #13 21698888
    piotrwelcz1976
    Poziom 3  
    Na CB24 3,3 V Napięcia ok. Powiem więcej, wzmacniacz ożył :) Pomierzyłem napięcia i okazało się, że są poprawne. Postanowiłem wykonać selftest zgodnie z serwisówką i jakież było zaskoczenie, gdy wszystkie przekaźniki zadziałały i wyświetlacz ożył. Wyłączyłem wzmacniacz, żeby wyjść z testu, i teraz załącza się i działa prawidłowo. Wygląda mi na to, że digital był powieszony? :) Mikrowyłączniki już działają poprawnie, potencjometry wyczyszczone. Zostało ogarnąć brum :/ Jak myślicie, który zasilacz najbardziej podejrzany?
    Dziękuję za pomoc.
  • #14 21699004
    sylweksylwina
    Zaczął bym od linii +3.3A, +5A, +- 7A oraz +- 15A.
    Teoretycznie +-B+ też może być podejrzany, ale by główne elektrolity utraciły prawie całą pojemność to mało prawdopodobne, acz realne.

Możesz spróbować wpinać w układ dodatkowe kondensatory przykładając ich wyprowadzenia do punktów na płytkach (uwczesnie rozładowując kondensator przed zmianą linii) jak to kiedyś się robiło, albo zacząć od pomiaru tętnień.
  • #15 21699124
    piotrwelcz1976
    Poziom 3  
    sylweksylwina napisał:
    Zaczął bym od linii 3.3A, 5A, - 7A oraz - 15A.
    Teoretycznie -B też może być podejrzany, ale by główne elektrolity utraciły prawie całą pojemność to mało prawdopodobne, acz realne.

Możesz spróbować wpinać w układ dodatkowe kondensatory przykładając ich wyprowadzenia do punktów na płytkach (uwczesnie rozładowując kondensator przed zmianą linii) jak to kiedyś się robiło, albo zacząć od pomiaru tętnień.

Już oglądałem tętnienia na 5,5 V i -12,5 V, na pierwszym jest na poziomie 0,2 Vpp, a drugie 0,4 Vpp. Planuję odpiąć sygnał wejściowy na końcówkę mocy CB463 i posłuchać, czy brum przedostaje się przez zasilanie -50,3 V, czy wchodzi na wejście. Jak oceniacie taki pomysł?
  • #16 21699409
    sylweksylwina
    Oczywiście możesz odłączyć sygnał wejściowy o ile nie dołączysz niczego inego.
  • #17 21703852
    piotrwelcz1976
    Poziom 3  
    Wymieniłem kondensatory w zasilaczu -12,5 V (C2036, C2037) oraz w zasilaczu 5,5 V (C5414, C5415). Niestety w głośniku nadal słychać drażniący ucho brum.

Postanowiłem odłączyć sygnał wejściowy stopnia mocy i po odłączeniu rezystora R2003 brum w głośniku ustał; słyszalny był tylko lekki szum. Wykluczam więc przydźwięk pochodzący z zasilacza stopnia mocy. To buczenie dochodzi z wcześniejszych stopni (selektor, korektor?).

Brum trochę zmienia się, ale nie ustaje po włączeniu opcji pure direct. Czy w związku z powyższym Macie dla mnie jakieś sugestie?

Pozdrawiam.
  • #18 21703865
    sylweksylwina
    Podałem więcej linii. Sprawdź wszystkie.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Yamaha R-N500 nie uruchamia się prawidłowo – po wciśnięciu włącznika świeci się tylko żółta dioda LED, brak reakcji przekaźników i kliknięć. Pomiar napięć zasilacza wykazał obecność 3,3 V i 5 V bez zwarć. Próby wejścia w tryb self-diagnostic i aktualizacji firmware nie przyniosły efektu, a na porcie USB nie było napięcia. Rezonator 8 MHz działa poprawnie, sygnał reset na układzie IC21 pozostaje stały na 3,3 V. Uszkodzony został układ IC402, którego wymiana przywróciła napięcie 3,3 V na linii FRST, jednak amplituner nadal nie startował. Sporadycznie urządzenie uruchamiało się częściowo, bez obrazu na wyświetlaczu i bez aktywacji przekaźników. Wskazano na możliwe uszkodzenie głównego mikrokontrolera IC21, który w jednym przypadku był przegrzewający się i nie reagował na reset. Po wykonaniu selftestu amplituner ożył, przekaźniki zadziałały, a wyświetlacz się uruchomił, co sugeruje zawieszenie układu digital. W dalszej części dyskusji poruszono problem brumu w głośnikach, który nie ustąpił po wymianie kondensatorów w zasilaczach -12,5 V i 5,5 V oraz po włączeniu trybu pure direct. Brumienie ustąpiło po odłączeniu sygnału wejściowego stopnia mocy, co wskazuje na źródło zakłóceń w wcześniejszych stopniach (selektor, korektor). Zasugerowano sprawdzenie wszystkich linii zasilania (+3.3V, +5V, ±7V, ±15V) oraz pomiary tętnień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA