kkknc napisał: Przyłóż rękę do wylotu i zobacz czy to jest mokre czy tłuste, jak mokre to okej jak tłuste to źle.
Dziękuję za Twoją odpowiedź, szczere mówiąc czekałem na nią

Twoje posty to kopalnia wiedzy, przeczytałem wiele z nich i przez to byłem nieco mądrzejszy przy zakupie za co również dziękuję.
Sprawa ma się tak, że dziś przy 17C w garażu jest to prawie niewidoczne, przykładając rękę nie jest to jakoś szczególnie tłuste, może minimalnie, ale na pewno nie tak jakbyś wysmarował rękę olejem. Z obserwacji, sprężarka pracuje chyba dobrze, trzyma zadane ciśnienie 7 bar, po nagłym otwarciu zaworu spada do 3 bar i podnosi się do 3,5 bar przy otworze 20mm. Oglądałem kilkanaście filmów z tą sprężarką i wszędzie wygląda to podobnie jak u mnie dziś przy 17C.
Olej w separatorze na zgaszonym ma poziom między zielonym a czerwonym górna granica, przy zamkniętym zaworze jest tak samo ale dolna granica, a przy pompowaniu jest na środku zielonego. Jest ok?
I jeszcze pytanie, bo mam chłodnice powietrza z odwadniaczem, ale nie wiem jak sprawdzić jego działanie, bo jest w rogu pod panelem sterującym więc ciężko mi tam wsadzić moje wielkie łapska i nie mam pojęcia czy on ma sam wypuszczać wodę, czy trzeba to robić ręcznie? Na razie odpalałem to kilka razy bo czekam na piaskarkę i tylko raz wylała się spod niego woda w okolicy metalowej rury łączącej stopień z separatorem, tam gdzie jest taka śruba, jakby spustowa (chyba do oleju). Było tego może z pół szklanki.
Z góry dzięki za Twoją odpowiedź!