logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wymienić piec na mniejszy model? Jakie są korzyści i wady?

aro_40 04 Mar 2025 13:06 678 12
REKLAMA
  • #1 21465594
    aro_40
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Od 25 lat używam Brotje Triobloc TE 20 (20kW). Poza dwoma awariami nie było żadnych zastrzeżeń do działania pieca, który zapewnia i ogrzewanie i ciepłą wodę.
    Dom ma jakieś 250 m2, bardzo dobrze izolowany. Z uwagi na koszty ogrzewania, od długiego czasu ogrzewana jest niewielka część tej powierzchni (ogrzewamy się kominkiem i klimatyzacją z funkcją ogrzewania). Jednak ostatni rachunek powalił nas z nóg. Jeżeli ogrzewam dwie łazienki i dwie małe sypialnie, a rachunek jest ponad 3.000 zł za 2 miesiące to jednak jest to stanowczo za dużo.
    Ostatnio usłyszałem, że mój piec jest za duży, jak na taką powierzchnię budynku. Zacząłem szukać informacji, ale na jednej stronie wyszło że piec jest dobrany właściwie, a na drugiej że wystarczy połowa tej mocy.
    Zrobiłem zatem analizę rachunków, jakie płaciłem za ostatnich kilkanaście lat. Wyszło mi, że samo grzanie wody to średnio pochłania 81 m3 gazu na miesiąc. Natomiast zużycie gazu w miesiącach zimowych (listopad-marzec) to jest 292 m3/m-c.
    I teraz dwa pytania:
    - czy dobrze robię ogrzewając tylko niewielką część pomieszczeń, bo to generuje znacznie większe zużycie gazu z tytułu naturalnego ruchu powietrza w pomieszczeniach? Bo może tu jest pies pogrzebany?
    - czy wymiana pieca ma jakikolwiek sens, bowiem koszt wymiany (piec + robocizna) to koszt ok. 20.000 zł :(
  • REKLAMA
  • #2 21465624
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    CWU I 81m3 na grzanie to jakieś 240 zł. Myślałeś o PV do grzania wody. 6-7 paneli 400 Wp ładnie ogrzewa 200 litrów wody. W lecie zużucie spadnie do 1/10 lub nawet mniej. Instalacja jest prosta realtywnie tania. Panele są obenie poniżej 250 zł za szt. Co twojego obecnego kotła to stary kocioł bez kondensacji
    Sprawność deklarowna jakieś 93% realna pewnie z 90%. Obecnie kotły kondenscyjne osiągaję 104%. Wszystko zależy od temperatury powrotu z obiegu (im niższa tym lepiej). Dodatkowo mają modulacjęci mogą regulować moc np 4-25 kW. Co pozwala uniknąć taktowanie (częstych załączeń i wyłączeń) zmniejsza staraty z tego powodu. 20 000 tyś trochę drogo. Moim zdaniem połowa tego spokojnie powinna wystarczyć. Tym bardziej że to wymiana kotła z gaz na gaz. Jedynie przy nowym trzeba dorobić spływ kondensatu do kanalizacji. Nie masz przydomowej oczyszczalni. Bo wtedy lepiejcnie wpuszczacz tego w kanalizację.
  • #3 21465653
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    sigwa18 napisał:
    Moim zdaniem połowa tego spokojnie powinna wystarczyć.

A komin z kwasówki?
    sigwa18 napisał:
    Obecnie kotły kondenscyjne osiągaję 104%.

Dom pewnie z żeberkami, więc może być ciężko to uzyskać.

A konserwacja w postaci odkamienienia wymienników ciepła, to była kiedyś zrobiona? czy tylko te dwie naprawy.
  • #4 21466004
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 483
    A jaką masz temperaturę w pokoju zadaną? obstawiam minimum 21,5 jak nie wiecej, pamiętaj ze nie ogrzewasz całego domu ale poniżej czy powyżej w wychłodzonych pomieszczeniach jest chłodno a to nie pomaga
  • REKLAMA
  • #5 21466087
    aro_40
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    Jedynie przy nowym trzeba dorobić spływ kondensatu do kanalizacji. Nie masz przydomowej oczyszczalni. Bo wtedy lepiej nie wpuszczacz tego w kanalizację.

Mam szambo przydomowe, ale nie dostanę się niego z kotłowni :(

misiek1111 komin wyłożony jakimś rękawem z folii i tyle pamiętam.
    Grzejniki żeberkowe, ale z tych nowoczesnych, cienkościennych, aluminiowych.

Konserwacja była robiona. Średnio co dwa lata. W zeszłym roku przy okazji wymiany zbiornika na wodę, bo stary przerdzewiał.

PchlaW81 nie ma sterowania na pomieszczenia. Wtedy kosztowało masakrycznie dużo kasy :( jest tylko sterowania pod kątem temperatury zewnętrznej.
    Układ pomieszczeń jest taki, że chłodniejsze pomieszczenia są oddzielone wąskim przedpokojem, więc ta wymiana ciepła tez nie jest jakaś masakryczna
  • #6 21466195
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Czujnik temperatury zewnętrznej decyduje kiedy załącza się kocioł? nie masz żadnego czujnika w domu? nie chodzi mi o sterowaniu każdego pokoju, jeden sterownik - termostat ON/OFF który pilnuje zadanej temperatury w domu
  • #7 21466724
    aro_40
    Poziom 11  
    >>21466195 nie mam jakiegokolwiek czujnika w domu. Czujka zewnętrzna umożliwia załączenie się kotła, gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 18C, a w domu na grzejnika pozakładane są termostaty. I tyle.
  • REKLAMA
  • #8 21466836
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Czyli kocioł załącza się nawet jak nie potrzeba?
  • #10 21466900
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 437
    aro_40 napisał:
    >>21466195 nie mam jakiegokolwiek czujnika w domu. Czujka zewnętrzna umożliwia załączenie się kotła, gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 18C, a w domu na grzejnika pozakładane są termostaty. I tyle.
    No nie żartuj na wschód od Wisły to nawet w lipcu grzał byś w domu. Tu nocy powyżej 18 stopni to jest bardzo mało.
  • #11 21467059
    aro_40
    Poziom 11  
    sigwa18
    A nie mam zielonego pojęcia. Nikt nie sprawdza kiedy piec się włącza. Poza tym wszyscy pracują zatem w ciągu dnia i tak nikogo nie ma w domu :(

Lukas6432
    Wcale nie żartuję. Ale głupi też nie jestem. Kończy się czas grzania i piec jest wyłączany z funkcji grzania.Dla mnie to logiczne.
  • #12 21467593
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Potrzebujesz sterownik ON/OFF do wnętrza, ustawisz sobie tam np. 21 stopni i tej temperatury będzie się trzymał kocioł, jak będzie 21 to się wyłączy, spadnie do 20,5 to się włączy. Ale to musisz kogoś zwołać, aby sprawdził jak to zrobić, prosty sterownik to i za 60zł kupisz, na aliexpres jeszcze taniej, trzeba by od kotła pociągnąć przewód do niego do pokoju/kotytarza gdzieś na sciane, są tez bezprzewodowe, nie potrzeba kabla przeciągać od kotła, mozesz sobie go stawiać w mieszkaniu gdzie Ci się podoba, są droższe ale nie majątek stawiam ze za moze i za 200zł kupisz
  • REKLAMA
  • #13 21467630
    aro_40
    Poziom 11  
    PchlaW81
    Czarno widzę. Kocioł ma 25 lat :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa wymianę pieca Brotje Triobloc TE 20 (20kW) na mniejszy model z powodu wysokich kosztów ogrzewania. Dom o powierzchni 250 m² jest dobrze izolowany, a ogrzewanie w dużej mierze zapewniają kominek i klimatyzacja. Analiza rachunków wykazała, że zużycie gazu na grzanie wody wynosi średnio 81 m³ miesięcznie, a w zimie 292 m³. Uczestnicy dyskusji sugerują, że obecny piec jest zbyt mocny, a nowoczesne kotły kondensacyjne mogą osiągać wyższą sprawność (104%). Proponowane są również rozwiązania, takie jak instalacja paneli fotowoltaicznych do podgrzewania wody oraz zastosowanie termostatu ON/OFF dla lepszej kontroli temperatury w domu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA