logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drut oporowy do paneli słonecznych bezpośrednio?

olob75 06 Mar 2025 21:15 465 14
REKLAMA
  • #1 21469158
    olob75
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam
    Potrzebuję najprostszy sposób, żeby prąd z paneli przepuścić przez grzałkę ewentualnie drut oporowy. Ma być bez termostatów, bez regulacji temperatury. Mam zamiar grzać 1 m³ piasku w zbiorniku i zastanawiałem się na jakimś drutem oporowym w postaci spirali na całej wysokości zbiornika. Piasek ma się grzać bez ograniczenia temperaturowego.
    Czy jest możliwe bezpośrednie podłączenie drutu oporowego do paneli i odebranie 100% energii przez nieprodukowanej?
  • REKLAMA
  • #2 21469171
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    No jest, ale one mają taką fanaberię, że przy jakimś tam oświetleniu obciążenie nie może przekraczać jakiejś tam mocy, bo wtedy spada ich sprawność. Jeżeli nie zależy Ci na tym, to podłączaj wprost. Trzeba tylko dobrać napięcie i moc grzałki.
  • #3 21469199
    olob75
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    >>21469171 Raczej zależy mi na sprawności i zastanawiałem się nad drutem oporowym zasypanym piaskiem.
  • #4 21469341
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6043
    olob75 napisał:
    Czy jest możliwe bezpośrednie podłączenie drutu oporowego do paneli i odebranie 100% energii przez nie produkowanej?
    Odbierzesz zawsze 100% ale nie zawsze będzie to 100% mocy którą panele mogły by wytworzyć gdyby pracowały w punkcie mocy maksymalnej.

Przykładowo jak dobierzesz rezystancję grzałki na maksymalną moc ze słońca, to kiedy słońce da 30% mocy, twoja grzałka wykorzysta tylko 30% tego co by mogła, gdyby był regulator. Czyli słońce daje 30% a grzałka grzeje na 9%
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21469672
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    MPPT jest najlepsze. W uproszczonych rozwiązaniach, jakich autor poszukuje, można wymyślać sposoby, żeby utrzymać napięcie blisko napięcia MPP mimo zmiennej wydajności prądowej paneli. Bez elektroniki się nie obejdzie.
  • #7 21469758
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3795
    jarek_lnx napisał:
    ...można wymyślać sposoby, żeby utrzymać napięcie blisko napięcia MPP mimo zmiennej wydajności prądowej paneli
    Można i pewnie w wielu przypadkach da się. Jednak uzyskane efekty będą jedynie mniej lub bardziej, ale tylko zbliżone do efektywności rozwiązań MPPT. A zwykle realny uzysk jest znacznie bliżej tego "mniej". Moim zdaniem kombinować zdecydowanie nie warto. Instalacja off-grid pracująca non stop, traci w ten sposób zbyt wiele energii, więc to radykalnie wydłuża okras zwrotu inwestycji, czasem nawet dwukrotnie. Lepiej więc od razu dołożyć do MPPT. Tym bardziej, że są to urządzenia sprawdzone i łatwo dostępne. Popularny Eco Solar Boost (ten niebieski) można obecnie bez problemu dostać za nieco ponad 600zł. Nowy, z rachunkiem i normalną gwarancją i gotowy do pracy zaraz po podłączeniu. Jeśli czas dostawy i realizacja ewentualnej gwarancji są mniej istotne, da się jeszcze taniej, gdzieś u "wujka wonga" ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21469837
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Ja mam bojler zasilany prądem i właśnie wykorzystuje panele, nie szedłem w pieniądze gdyż majsterkuję po ok.5 latach doświadczeń doszedłem, tylko podłączenie bezpośrednie i spokojna głowa. No jest stycznik by wyłączał przy 95.
  • #9 21469858
    Mobali
    Poziom 43  
    Nikt nie przeczy że to nie działa. Tyle tylko, że w ten sposób efektywne wykorzystanie energii z PV będzie mniej efektywne, a realne uzyski na znacznie niższym poziomie. I nie trzeba do tego aż pięciu lat doświadczeń - wystarczy przez krótki okres porównać dwie instalacje w takich samych warunkach i sprawdzić, o ile więcej można uzyskać z MPPT. Szczególnie jesienią i wiosną to naprawdę ogromne różnice.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 21469867
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    klamocik napisał:
    po ok.5 latach doświadczeń doszedłem, tylko podłączenie bezpośrednie i spokojna głowa.
    "spokojna głowa" to kwestia psychiki, nie mająca wiele wspólnego z aspektami technicznymi. Najczęściej opiera się na "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal". Pomierzyłeś jak daleko jesteś od MPP? Pomierzyłeś o ile mniej uzyskujesz w takim układzie?
  • #11 21469892
    Mobali
    Poziom 43  
    jarek_lnx napisał:
    "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal"
    Dokładnie. Podejście do uzysków z PV, szczególnie przy takich instalacjach w pełni autonomicznych, jest na zasadzie "easy come, easy go". Czyli jak coś jest "za darmo" to strata zupełnie nie boli. Proponuję jednak czasem tylko wyobrazić sobie, że za taką energię trzeba zapłacić. Wtedy łatwiej zrozumieć o ile wydłuży się okres zwrotu inwestycji oraz złotówek bezpowrotnie ucieka w niebyt ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21469995
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    I nie trzeba do tego aż pięciu lat doświadczeń - wystarczy przez krótki okres porównać dwie instalacje w takich samych warunkach i sprawdzić, o ile więcej można uzyskać z MPPT. Szczególnie jesienią i wiosną to naprawdę ogromne różnice.
    Nie potrzeba pięciu lat, wystarczy sobie znaleźć charakterystykę panelu PV, narysować różne proste obciążenia i pomyśleć nad tym pięć minut (może być podczas siedzenia na kiblu)
    Wykres prądu i napięcia paneli fotowoltaicznych z różnymi liniami wydajności i linią MPP.

Moc wydzielona w rezystancji, zależy od kwadratu prądu, bądź napięcia, więc obciążenie stałą rezystancją, w warunkach innych niż optymalna irradiancja dla której prosta obciążenia trafia w punkt MP da stratę o parabolicznym przebiegu.
  • #14 21470216
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    klamocik napisał:
    No nie wiem jaki interes i oszczędności chce osiągnąć autor kupując urządzenie za 600 zeta by może tylko wytracić energię w piachu.
    Da się to ocenić obiektywnie, porównać ile energii uzyska z urządzeniem a ile bez. Żeby uzyskać taką samą energię bez regulatora musiał by kupić więcej paneli więc może się okazać że wyda 600zł i na tym zyska. "Darmowa" energia nie jest darmowa, wszystko da się przeliczyć na pieniądze. Najmniejszy koszt elementów, nie daje wcale najlepszej ceny za kWh

MPPT to nie jest jedyne rozwiązanie, są też różne półśrodki, tańsze ale mniej skuteczne, mimo to lepsze niż stała grzałka. Jeśli by zamiast w drucie oporowym, wydzielał moc w diodach, to uzyska lepsze wykorzystanie dostępnej mocy bo ze spadkiem prądu napięcie nie będzie spadać proporcjonalnie tylko wolniej. Grzałki nie potrzebują przetwornicy, wystarczy klucz sterowany PWM z jakiegoś Arduino, albo regulator histerezowy, żeby uzyskać powiedzmy 80% osiągów MPPT
  • #15 21470242
    Mobali
    Poziom 43  
    klamocik napisał:
    ...nie wiem jaki interes i oszczędności chce osiągnąć autor kupując urządzenie za 600 zeta by może tylko wytracić energię w piachu.
    Tego nie wiemy, bo autor nie ujawnił po co chce grzać pach. Ale można domniemywać przynajmniej kilka rozwiązań. Na przykład takie, że spora masa rozgrzanego piachu pracuje jako magazyn czy bufor ciepła. Jeśli energia jest prawie "darmowa" (bo z PV), to czemu nie grzać piachu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje najprostszego sposobu na podłączenie drutu oporowego do paneli słonecznych w celu podgrzewania piasku w zbiorniku, bez użycia termostatów i regulacji temperatury. Odpowiedzi wskazują, że bezpośrednie podłączenie jest możliwe, ale efektywność będzie niższa niż w przypadku zastosowania przetwornicy MPPT, która optymalizuje moc wyjściową paneli. Użytkownicy podkreślają, że bez regulatora grzałka nie wykorzysta w pełni potencjału paneli, co może prowadzić do strat energii. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie prostszych układów, takich jak klucz PWM, które mogą poprawić efektywność. Wskazano również na popularny model przetwornicy Eco Solar Boost jako przykład dostępnego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA