logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość internetu 90 Mb/s na kablu NEKU kat.6A, router Halny

wajha51 07 Mar 2025 07:10 423 4
  • #1 21469475
    wajha51
    Poziom 2  
    Witam, mam problem. Posiadam w domu światłowód 1 Gb, router marki Halny. Pociągnąłem sobie nowy kabel, kupiłem końcówki beznarzędziowe Digitus CAT 6A, przewód taki NEKU Kabel sieciowy Skrętka F/FTP kat. 6A B2ca, przewód LSOH, drut MIEDŹ. W routerze pierwszy slot typowo pod TV mam zajęty, 3 i 4, a port 2 był wolny. Po zarobieniu końcówek wszystko ładnie, pięknie, tylko że maks. prędkość pokazuje mi 90 Mb/s. Proszę o pomoc.
    Schematy połączeń kabli sieciowych T568A i T568B.
    Zrzut ekranu z wynikiem testu prędkości internetu pokazującym 93,81 Mb/s.
    Instrukcja montażu końcówki kabla sieciowego na białej kartce.
    Zbliżenie na końcówkę kabla sieciowego Digitus CAT 6A.
    Zbliżenie na wtyczkę sieciową RJ45 w ręku.
    Zbliżenie na wtyczkę sieciową trzymaną w palcach.
    Rozpleciony kabel sieciowy z oplotem i odsłoniętymi metalowymi żyłami.
    Zdjęcie kabla sieciowego NEKU Skrętka F/FTP kat. 6A z widocznym przekrojem.
    Instrukcja wtyku beznarzędziowego Digitus CAT 6A trzymana w ręce.
  • #2 21469489
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Drut kładzie się w ścianach.
    Co to za Halny?
    Na ile zestawia się połączenie w komputerze?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21469499
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21469522
    wajha51
    Poziom 2  
    Ok, to wszystko. Kabel przeciągnąłem w peszlu i z jednej strony wychodzi bezpośrednio do routera, a drugi bezpośrednio do konsoli. Model routera HL 4GQVS.
  • #5 21470297
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2504
    wajha51 napisał:
    taki NEKU

To Twój pierwszy błąd. Ale zapas kategorii spory, więc też 10Gbps pewnie będzie hulać w mieszkaniu.

wajha51 napisał:
    Po zarobieniu końcówek

Natomiast to już był nie błąd, ale wielbłąd (i to dwugarby). Straciłeś kupę kasy na wtyczki i jeszcze nie działa i działać nie będzie a i spore szanse, że sobie rozwalisz płytę główną w konsoli jak gdzieś szarpniesz lub zagniesz tym przewodem.

Utnij te wynalazki. Kup dwa gniazda kat 5e (ale porządne) i zakończ przewód gniazdami. Potem od gniazd miękkie patchcordy (maksimum kat 6) do routera i konsoli.

Na przyszłość, jak to instalacja "wymienna", czyli bez wpuszczania w ściany, (tylko pałętające się przewody poza szafy i wtyczki na końcach) należy używać przewodów kat 5e. Na 1000Mbps nie będzie absolutnie ŻADNEJ różnicy nawet między kat 8, a będą dostępne wtyczki oraz nie wyłamiesz sobie gniazd w urządzeniach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA