logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja oświetleniowa w starym domu - problem z łącznikami Simon 54 Touch

p0inteq1 07 Mar 2025 15:00 573 15
  • #1 21470073
    p0inteq1
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Drodzy użytkownicy forum.
    Dotarłem tutaj, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem, a spotykam się z nim po raz pierwszy w karierze elektryka...
    Dopadła mnie instalacja elektryczna oświetleniowa w starym domu, gdzie oświetlenie jest sterowane poprzez przewód N (neutralny), w związku z czym na lampach, żarówkach cały czas jest L (faza). Klient zażyczył sobie wymianę łączników na podświetlane, Simon 54 Touch. I mam problem! Po podłączeniu dwóch schodowych (ST1S i ST1M) w obwodzie korytarza, załącza się oświetlenie łazienki (jakieś 115 V) wraz z wentylatorem. Natomiast gdy włączę oświetlenie w łazience za pomocą jeszcze starego łącznika, łączniki Simon gasną... Próbowałem podłączyć kondensator WKSL w każdym możliwym miejscu, jednak bez rezultatu. Pomaga odłączenie jednego z łączników Simon... Macie jakieś pomysły? Nie mam dostępu do puszek łączeniowych...
    AI: Czy możesz opisać dokładną konfigurację okablowania w obecnej instalacji, szczególnie w odniesieniu do przewodów neutralnych i fazowych?
    Przewody fazowe dochodzą do odbiorników, czyli wentylatora, żarówek, lampek. Sterowanie jest przez przewód N, neutralny.
    AI: Czy są jakieś inne urządzenia elektryczne lub obwody podłączone do tej samej linii, które mogą wpływać na działanie łączników?
    Całe oświetlenie domu.
  • Pomocny post
    #2 21470088
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4599
    Nie masz dostępu do puszek łączeniowych? ale jak mogę się domyślać powinien być dostęp do zabezpieczeń. Jeśli nie jest to zbyt rozległa instalacja, być może trzeba by zamienić fazę z neutralnym gdzieś w okolicy zabezpieczeń i wtedy cały obiekt będzie miał prawidłowe połączenia. Oczywiście wszystkie gniazda z kołkiem uziemiającym trzeba po takiej "operacji "sprawdzić, czy przypadkiem na kołku ochronnym nie ma fazy.
  • #3 21470097
    p0inteq1
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź. Też na to wpadłem, właśnie skończyłem demontować wszystkie gniazdka, bo są z bolcem...
    Edit: nic to nie dało. Instalacja zachowuje się dalej tak samo...
  • Pomocny post
    #4 21470128
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    p0inteq1 napisał:
    Dopadła mnie instalacja elektryczna oświetleniowa w starym domu, gdzie oświetlenie jest sterowane poprzez przewód N (neutralny), w związku z czym na lampach, żarówkach cały czas jest L (faza). Klient zażyczył sobie wymianę łączników na podświetlane, Simon 54 Touch. I mam problem! Po podłączeniu dwóch schodowych (ST1S i ST1M) w obwodzie korytarza, zalacza się oświetlenie łazienki (jakieś 115V) wraz z wentylatorem. Natomiast gdy wlacze oświetlenie w łazience za pomocą jeszcze starego łącznika, łączniki Simon gasną...

W takim razie, jak w tej instalacji spelnileś warunek, że łączniki wymagają przewodu "N"?
    Cytat:
    Seria: Simon 54 Touch
    Nazwa produktu/Rodzaj: łącznik / przycisk pojedynczy uniwersalny, 230V, 6A
    Napięcie znamionowe: 230 V
    Rodzaj podłączenia / Typ zacisku: zaciski śrubowe
    Stopień ochrony IP: IP20
    Uwagi: Wymaga podłączenia przewodu neutralnego,
    Wymagana puszka podtynkowa o głębokości minimum 60 mm.
    Zakres częstotliwości: 50-50 Hz
    Tryb pracy: bistabilny,
    monostabilny
    Rodzaj napięcia: AC

Może najpierw trzeba zacząć od dostosowania instalacji?
  • #5 21470133
    p0inteq1
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź.

W puszce łącznika (akurat tej jednej jedynej na całym piętrze) jest przewód L i N oraz przewód w kierunku instalacji oświetlenia (podajemy N). Ponieważ instalacja jest sterowana przewodem N, w łączniku Simon zamieniłem styki L i N i dzięki temu wewnętrzny przekaźnik przełącza N, a nie L.
  • Pomocny post
    #6 21470134
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    stanislaw1954 napisał:
    Jeśli nie jest to zbyt rozległa instalacja, być może trzeba by zamienić fazę z neutralnym gdzieś w okolicy zabezpieczeń i wtedy cały obiekt będzie miał prawidłowe połączenia. Oczywiście wszystkie gniazda z kołkiem uziemiającym trzeba po takiej "operacji "sprawdzić, czy przypadkiem na kołku ochronnym nie ma fazy.

Proponuję być ostrożny w takich poradach, czasami w budynkach są podłączone urządzenia, o których sam właściciel nie wie, albo nie pamięta, co może skutkować dużymi problemami.

Dodano po 8 [minuty]:

p0inteq1 napisał:
    W puszce łącznika (akurat tej jednej jedynej na całym pietrze) jest przewod L i N oraz przewod w kierunku instalacji oświetlenia (podajemy N).

Czyli w tej puszce są trzy żyły? Domyślam się że oświetlenie było dotychczas na przełącznikach schodowych? W takim razie jak one pracowały przy takim oprzewodowaniu?
  • #7 21470150
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @krzysiek7 Słusznie. Zawsze można powiedzieć, że instalacja jest niezgodna z obecnymi przepisami, nic nie robić i zaproponować kompletną wyminę instalacji, po czym właściciel obiektu zrezygnuje z naszych usług( oceniając , że się nie znam) i zaprosi "złotą rączkę", co się na wszystkim zna i zrobi to tak, jak uzna za stosowne, czyli tak jak potrafi. A czy wtedy to będzie lepiej wykonane? Nie mnie oceniać...
  • #8 21470151
    p0inteq1
    Poziom 3  
    Fakt, taka zamiana wymaga weryfikacji, którą przeprowadziłem. Wszystkie gniazdka sprawdzone, porozpinane, jedno tylko było zerowane. Nie mam pojęcia, dlaczego takie zakłócenia występują i do tego 120 V w łazience... Przywróciłem instalację do stanu sprzed modyfikacji...
    Edit: klient miał remont kilka lat temu i budowlaniec pospinał tak instalację po staremu, więc niestety potwierdza się tutaj brak odpowiedniej osoby w odpowiednim miejscu. Mało tego, przede mną też był budowlaniec i podmieniał te simony, ale wszystko mu mrugało 😅
    Ciekaw jestem, czy macie jeszcze jakieś pomysły?
  • Pomocny post
    #9 21470172
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1219
    Mówisz klientowi, że trzeba przerobić instalację pod nowe włączniki. Szkoda, że nie pomyślał o tym w czasie remontu.
    Nie rób żadnej rzeźby...
    Nie wsadzaj klienta na minę, poprzez puszczanie fazy niebieskim przewodem.
  • #10 21470204
    p0inteq1
    Poziom 3  
    Oczywiście! Wolę nie wziąć grosza, jak robić partactwo i mieć z tyłu głowy. Po prostu pierwszy raz miałem do czynienia z taką instalacją, w której jest więcej pytań niż odpowiedzi.
  • Pomocny post
    #11 21470244
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2608
    stanislaw1954 napisał:
    @krzysiek7 Słusznie. Zawsze można powiedzieć, że instalacja jest niezgodna z obecnymi przepisami, nic nie robić i zaproponować kompletną wyminę instalacji, po czym właściciel obiektu zrezygnuje z naszych usług( oceniając , że się nie znam) i zaprosi "złotą rączkę", co się na wszystkim zna i zrobi to tak, jak uzna za stosowne, czyli tak jak potrafi. A czy wtedy to będzie lepiej wykonane? Nie mnie oceniać...

Ale ta instalacja nie jest także zgodna ze starymi przepisami.
    Ktoś, kiedyś odpierniczył fuszerkę puszczając sterowanie neutralnym, a Ty proponujesz zamienić jedną fuszerkę na drugą fuszerkę i kto wie czy nie na jeszcze gorszą. Zamienisz L z N i puścisz fazę przewodem niebieskim. Gdzieś może być schowane gniazdo z zerowaniem, którego nie znajdziesz, a które kiedyś ktoś będzie chciał użyć i okaże się, że bolec ochronny ma potencjał fazy. I co wtedy?
    A jak kogoś zabije?
    Pojawi się prokurator i biegły sądowy. Kto robił tę instalację?
    Pan Stanisław1954
    I co wtedy?

Lepiej powiedzieć klientowi co jest i co trzeba zrobić. Jak klient weźmie innego paproka od fuszerek to jego problem.

Wykonując tego typu prace nie można mieć "miętkiego serca" tylko dlatego, że klienta nie stać, bo wtedy trzeba będzie mieć "twardą 4D".
    To nie jest jedyny klient od którego zależy nasze być , albo nie być.

Ponadto pomyśl co będzie mówił klient, kiedy Ty zamienisz te przewody, a później przyjdzie inny elektryk i zapyta go wtedy "panie inwestorze, co za paprok tak panu to spierniczył?"
    "No wiesz pan, panie elektryku to robił Stanisław1954
    No patrz pan, tak go chwalili, a taki paprok się okazał".

Od lat współpracuję z gościem, który mnie nauczył pewnej maksymy.
    Zawsze mawiał:
    "Nigdy nie wolno klientowi robić tanio. Ma być zrobione dobrze, choćby miało być drogo.
    Jak zrobisz klientowi dobrze to szybko zapomni, że było drogo. Będzie cię chwalił i przyprowadzi ci masę klientów.
    Jak zrobisz tanio i okaże się, że jest niedobrze to psy na tobie będzie wieszał i będzie opowiadał wszystkim, żeś paprok i że się na tym nie znasz, a szybko zapomni, że miało być tanio".

Dodano po 18 [minuty]:

@p0inteq1
    Moja rada jest taka:
    Poinformować klienta o problemie. Uzgodnić nowe warunki usługi i ceny.
    Odszukać puszki i przerabiać tak, aby sterowanie szło przewodem fazowym. Zrobić tak jak być powinno.
    Jak klient nie będzie chciał doprowadzić do porządku tej instalacji to po prostu wycofać się z takiej roboty.

Ja takich sytuacji miałem wiele. Świetnie się wtedy sprawdza moja metoda.
    Pokazuję klientowi wszystkie moje uprawnienia i tłumaczę.
    Proszę pani/pana ja musiałem wiele lat się uczyć i wiele lat pracować, aby uzyskać te uprawnienia. Nie chcę ryzykować utratą tych uprawnień, a mogę je stracić jeżeli zrobię fuszerkę, a pani/pan straci z tego powodu życie. Ponadto poza tymi uprawnieniami mogę stracić wolność, bo mogę iść do więzienia na wiele lat.
    Myślę, że podejmowanie takiego ryzyka nie jest warte tych kilkuset złotych, które mogę tu zarobić, bo mogę stracić o wiele więcej. Ponadto będę miał ogromne wyrzuty sumienia, że coś pani/panu może się stać, a wolałbym spać spokojnie.
  • #12 21470269
    p0inteq1
    Poziom 3  
    @Plumpi dzięki za obszerną odpowiedź.
    Klientowi oczywiście wytłumaczyłem, na czym rzecz polega. Co do zamiany L z N, tak jak pisałem, rozbroiłem wszystkie gniazda i tylko jedno było zerowane. Niestety po zamianie nic się nie zmieniło w działaniu. Przywróciłem instalację, oczywiście informując klienta o wszystkim na bieżąco. Mam uprawnienia, znam normy i sztukę elektryczną. Co do modernizacji instalacji, niestety nie wchodzi w grę, ponieważ wszystkie puszki są zakryte, a to regipsami, a to płytkami. Zaproponowałem oddanie osprzętu i wymianę na zwykły, który będę mógł podmienić 1 do 1 z obecnym, przestarzałym i już wyeksploatowanym.
    Założyłem ten temat w związku z pierwszym doświadczeniem z instalacją sterowaną przez N i nie mogłem pojąć, co jest nie tak, skoro robię według rozrysowanego już w głowie schematu 😉

Dodano po 56 [minuty]:

>>21470134
    Do tej puszki budowlaniec doprowadził przewód 3x2,5 (LoL) żeby zrobić schodowy w korytarzu. W tej puszce jest teraz przelotowo do reszty instalacji (tak przypuszczam po ilosci żył) L, N i przewod 3x2,5 do puszki gdzie ma być schodowy oraz jeden przewod sterujący obwodem lamp, czyli w tym wypadku N.
  • #13 21470346
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    p0inteq1 napisał:
    Do tej puszki budowlaniec doprowadził przewód 3x2,5 (LoL) żeby zrobić schodowy w korytarzu. W tej puszce jest teraz przelotowo do reszty instalacji (tak przypuszczam po ilosci żył) L, N i przewod 3x2,5 do puszki gdzie ma być schodowy oraz jeden przewod sterujący obwodem lamp, czyli w tym wypadku N

Czytam już któryś raz i za nic nie rozumiem. Może lepiej to narysuj. Sam jestem ciekawy tego rozwiązania.
  • #14 21470439
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    Zamienisz L z N i puścisz fazę przewodem niebieskim
    Co do kolorów przewodów, to nie ma tu w tym temacie ani słowa od gościa, co temat złożył. Jest tylko napisane, ze faza idzie na lampy, a neutralny na wyłączniki, więc nie dorabiaj ideologi pod siebie.
  • #15 21470494
    p0inteq1
    Poziom 3  
    >>21470346
    Postaram się jutro to rozrysować. Wydeptuję post.
  • #16 21471482
    p0inteq1
    Poziom 3  
    >>21470346
    Postaram się jutro to rozrysować. Wydeptuję post.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z instalacją oświetleniową w starym domu, gdzie oświetlenie jest sterowane przewodem neutralnym (N), co powoduje, że na lampach cały czas jest faza (L). Użytkownik wymienił łączniki na model Simon 54 Touch, jednak napotkał problemy z ich działaniem, w tym nieprawidłowe włączanie oświetlenia w łazience. Uczestnicy forum sugerowali różne rozwiązania, w tym konieczność dostosowania instalacji elektrycznej do wymagań nowych łączników oraz ostrożność przy modyfikacjach, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń. Wskazano na problemy z niezgodnością instalacji z obowiązującymi normami oraz na ryzyko związane z niewłaściwym podłączeniem przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA