logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór laptopa do Windows 98/2000: Dell Vostro 2520 czy Samsung N150 Plus?

Bonapo 16 Mar 2025 23:42 534 16
  • #1 21483094
    Bonapo
    Poziom 2  
    Witam!

Chciałbym w dość prosty i szybki sposób zdobyć w miarę "współczesnego" laptopa bądź netbooka do używania z Windows 95/98/2000/Me, ale pewnie najbardziej odpowiadałby mi Windows 98 lub 2000. Rozważam dwa komputery na ten moment, ale ponieważ zależności jest wiele, a ja nie mam dużego doświadczenia, chciałbym prosić o sugestie i odpowiedź, czy na poniższych komputerach ma szansę działać jak należy któryś z powyższych systemów. Biorę pod uwagę: 1. Dell Vostro 2520 (Tutaj mamy na ogół procesor Intel Core i3, sporo RAM-u, ale to się akurat łatwo chyba da zmienić, no i spore dyski twarde, ale to też element, który można chyba dość łatwo dostosować) 2. Samsung N150 Plus (Procesor Intel Atom N450, 1 lub 2 GB RAM)

Podejrzewam, że są powody, dla których może to być trudne do zrealizowania, ale będę wdzięczny za odpowiedź, uzasadnienie, dlaczego dany wybór ma sens lub go nie ma i ewentualne sugestie, jaki sprzęt w podobnym wieku byłby warty uwagi. Super, jeśli będzie to w miarę nowy komputer, gdyż po pierwsze są one nieco mniej ceglaste niż starsze sprzęty, które miałem okazję testować, a poza tym baterie na ogół jeszcze trzymają i co najważniejsze, łatwo jest kupić do nich podzespoły jako do jednostek stosunkowo nowych...

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
    AI: Czy sprawdzałeś, czy komponenty sprzętowe (np. sterowniki, chipset) Dell Vostro 2520 i Samsung N150 Plus są kompatybilne z systemami Windows 98 lub 2000? Nie znam się na tym za bardzo, przeglądałem sporo forów, ale niestety ciężko wszystkie informacje zebrać w logiczną całość ;) Zależy mi na krótkiej i rzeczowej informacji od osób, które mają większą znajomość tematu. AI: Jakie konkretne zastosowania lub programy planujesz uruchamiać na tym laptopie z systemem Windows 98 lub 2000? Planuję korzystać z oprogramowania w retro wydaniu, ponieważ to lubię, ale na sprzęcie, który będzie sprawiał możliwie mało problemów.
  • #2 21483110
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Te komputery nie nadają się do tak starych systemów operacyjnych jak Win98/2000.
  • #3 21483124
    Bonapo
    Poziom 2  
    >>21483110 Dziękuję za odpowiedź. Co je dyskwalifikuje? I jaki możliwy nowy sprzęt lub podzespoły warto brać pod uwagę? :D
  • #4 21483128
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5481
    @Bonapo
    Zasada jest prosta jak struna od gitary:
    - współczesny komputer, współczesny system.
    - stary system, zapomnij, że cokolwiek w internecie na tych zabytkach cokolwiek uruchomisz.

I podstawowe pytanie - ile kredytów na wydanie?
  • #5 21483133
    Bonapo
    Poziom 2  
    >>21483128 Dziękuję za odpowiedź. Na wydanie, cóż, w granicach rozsądku, ale bez napinki na oszczędności na każdym polu... Oczywiście, wiem, że konfiguracja współczesnego systemu na współczesnym komputerze ma najwięcej sensu, ale tak sobie pomyślałem, że może gdzieś tam okres początku produkcji laptopów stosunkowo nowych zazębia się z końcem produkcji/wsparcia systemów nieco starszych i w związku z tym może jakaś kompatybilność jest możliwa :D Ogółem chciałbym czasem w podróży, np. w pociągu móc sobie odpalić lapka z retro oprogramowaniem, nie musząc targać trzykilogramowego komputera, który i tak wytrzyma do pół godziny na baterii ;)
  • #6 21483135
    KOCUREK1970
    @Bonapo
    Nie ma takiej opcji.
    Albo komputer retro z grami retro i nic innego nie działa.
    Albo współczesny laptop, współczesny system i zapominasz o grach retro.
  • #7 21483136
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    Przy Win98/ME to około dwudziestoletni.
    W zasadzie ten system kończył się za czasów Pentium III i można się spodziewać, że na takiej platformie nie będzie za dużych problemów z jego odpaleniem. Sprawdziłem jednak na przykładzie Thinkpadów, które wspierały Windowsa 98 najpóźniej. Okazuje się, że z fajniejszych modeli Thinkpad T40, T41 i T42 mają wsparcie dla Win 98 i Win 2000. T42 to był mój drugi laptop w życiu i do tej pory mam go jeszcze w domu, moim zdaniem jakością wykonania wyprzedził o prawie dekadę większość modeli, która była wtedy dostępna na rynku. Teraz można je w cenie złomu kupić, oczywiście na sprawną baterię nie ma co za bardzo liczyć. USB będzie działać w trybie 1.1.

https://support.lenovo.com/us/pl/solutions/pd008824
    https://support.lenovo.com/pl/pl/downloads/ds...dows-98-thinkpad-r40-t30-t40p-t41-t42-x30-x31

Niestety w tym wieku mogą występować problemy z układami graficznymi ATI montowanymi w T40/T41/T42, ale jak się znajdzie sprawną sztukę to jest to bardzo fajny sprzęt.

Lepszym wyborem do retro byłby pewnie komputer stacjonarny z tamtej epoki. Coś z Pentium III/Athlonem XP.

W pociągu do retro to lepiej na współczesnym laptopie zaprzyjaźnić się z DosBOX'em.
  • #8 21483141
    Bonapo
    Poziom 2  
    >>21483135 Dziękuję za odpowiedź. W gruncie rzeczy trochę tego szukam - retro komputer z retro oprogramowaniem, nie musi mieć nawet dostępu do internetu itp., byle był w stosunkowo nowej okładce - jak najmłodszy model, który mógłby podołać tym wymaganiom, czyli obsłudze pakietu Office i na pewno jakimś gierkom z epoki, a przy tym pozwalał nie martwić się o zakup np. nowej baterii lub innych podzespołów, gdyby padły...

Dodano po 4 [minuty]:

>>21483136 Dziękuję za odpowiedź. Z DOSBoxem trochę się przyjaźnię, ale nie o to nawet chodzi, żeby programy odpalić, ale żeby zabawa zaczynała się od włączenia komputera ;) Uruchamianie Windowsa z okolic 2000 roku samo w sobie jest zabawą, tak jak podróż pociągiem jest dla mnie częścią przyjemności z wyjazdu ;)
    Dziękuję za propozycje, na pewno zorientuję się w tym temacie, przejrzę co i za ile da się znaleźć :D
    A tak pokrótce - moje propozycje komputerów odpadły ze względu na zbyt nowoczesne procesory, typ podzespołów? Myślałem, że się sprawdzą, bo będąc produkowanymi około 15 lat temu, same młode już nie są :)
  • #9 21483161
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    Dla Win98 to raczej jednordzeniowe procesory z początku tysiąclecia... Mimo że w N150 jest słaby procesor, to jest to gdzieś 2010 rok, czyli kawał czasu po Win98, na sterowniki nie ma co za bardzo liczyć.
  • #10 21484150
    Bonapo
    Poziom 2  
    >>21483161 Dziękuję za odpowiedź :D A jak wygląda sytuacja z Win 2000 dla tych komputerów, o których wspomniałem? One na pewno dobrze pracowały z Win XP, a to chyba dość pokrewne systemy i chyba Win 2000 bliżej do XP niż do 98, więc może to byłaby dobra opcja? :D
  • #11 21484276
    KOCUREK1970
    @Bonapo
    Najpierw proszę się skupić na tym, czy uda się Tobie zgromadzić wszystkie niezbędne sterowniki danego laptopa pod dany system.

Kupić zawsze można, tylko co dalej po zainstalowaniu gołego systemu!
  • #12 21484314
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    >>21484276
    Musiałem rozwiązać problem:
    stare oprogramowanie (XP) na nowym komputerze Win10.
    Okazało się że na Win 10 staruszek trochę chodził, ale pojawiał się czarny ekran przy próbie wydruku.
    Rozwiązaniem typy "szampon i odżywka w jednym" okazał się program budujący maszynę wirtualną, na której można zainstalować 2000, XP Win7 czy co kto potrzebuje.
    Na Win 10 przy użyciu oprogramowanie "Oracle VM Virtual Box" Postawiłem drugą maszynę XP.
    Normalnie pracuję na Win10 a gdy używam starego softu klikam na ikonkę VM i pojawia się XP (jako okienko w Win10).
  • #14 21484636
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    @Bonapo
    Z Win9x/2000 nie wiem jak się sprawy mają ale WinXP jak najbardziej można odpalić na współczesnym PC - trzeba podpasować tylko kartę graficzną i dźwiękową, która ma sterowniki do XP - stare AMD Radeony HD np. serii 6xxx czy 7xxx mają wbudowaną kartę dźwiękową i dźwięk można mieć wtedy przez kabel HDMI lub DP:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3342718.html#21374613
  • #15 21495381
    Bonapo
    Poziom 2  
    >>21484636 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :D
    Podsumowując - wynika z tego, że jeśli już nastawić się na jakiś starszy system niż Windows XP, to najlepiej Windows 2000.
    I tu pytanie - jakie podstawowe aspekty należy wziąć pod uwagę w kontekście np. RAM-u (jaki maksymalnie może być?), jaki procesor (czy jednordzeniowy, czy niekoniecznie?), jaka wielkość dysku twardego?
    I czy odpowiednie dobranie komponentów pod kątem ich wydajności/możliwości, tak żeby nie były przede wszystkim za mocne, powinno załatwić sprawę?
    Załóżmy na potrzeby odpowiedzi na moje pytania, że pójdę w kierunku Win 2000, bo chyba z nim będzie najłatwiej ;)
    No i byłoby super, jeżeli dałoby się taki system odpalić na komputerze z okolic roku 2010, czyli jak już wcześniej pisałem, dosyć nowym. Z tego, co analizowałem, sytuacja w takich komputerach już była na ogół płyty główne ze slotem FCLGA1200, czyli dopasowanym do Intel Core i3 itp... Czy do takiej płyty da się dopasować odpowiednio "zacofany" procesor? I jeśli tak, to jaki polecalibyście? Zakładam, że RAM i dysk twardy nie będą problematyczne, bo chyba dość elastycznie można pojemnościami operować i podejrzewam, że właśnie na procesorze muszę się skupić :D

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;) No i za cierpliwość do amatorskich pytań :D
  • #16 21499318
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    >>21495381 Wypowiem się, podsumowując poprzedników: O ile wybierzesz konkretny komputer/notebook/laptop do Twoich potrzeb, to największym problemem będą zawsze sterowniki do danego systemu. Pamiętaj, do systemów Win95/98/Me wymagane są CPU jednordzeniowe, pozostałe systemy typu Win NT, 2000, XP obsługiwały wiele współczesnych procków z wieloma rdzeniami.
    Obsługa USB pojawiła się w WIN95 OSR2, ale jest większy problem z kompatybilnością zapisu. Stare systemy Win95\98\Me miały obsługę partycji Fat 16 (2 GB partycja) i Fat32 inne: NT, Win2000 - obsługiwały NTFS, potem wszedł NTFS "nowszy" w XP i 7...
    Tak więc obsługa USB nie opiera się tylko na obsłudze sprzętowej, ale także software'owej: stare systemy nie będą widzieć sformatowanych Pendrive pod nowszymi systemami.

Natomiast zawsze pozostawał problem ze sterownikami pod dany system, np. kart sieciowych, muzycznych itp.
    Możesz nawet ich nie znaleźć, nawet od producenta tych chipsetów. Sporo czasu zajmie Ci sprawdzenie, czy są sterowniki w internecie.
    Taniej wyjdzie Ci wdrożenie na aktualnym sprzęcie, oprogramowania typu VMware Workstation, VirtualBox, Vdos niż majstrowanie przy pradawnym sprzęcie, które mają ograniczenia i sprzętowe, i software'owe...
    Nie wspominając, iż nawet jak postawisz system bespośrednio na danym konkretnym prehistorycznym sprzęcie, to po uszkodzeniu hardware'u przeniesienie OS/danych na inny sprzęt znowu sprawi Ci kłopoty, co w przypadku maszyn wirtualnych jest pikuś.
  • #17 21519488
    Bonapo
    Poziom 2  
    Hejka, dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Paweł, dziękuję za podsumowującego posta ;)

Myślę, że zdecyduję się na zakup komputera z Win XP i spróbuję przeinstalować system na Win 2000, bo to będzie chyba najmniej kłopotliwa opcja, zważywszy na to, że to chyba najbardziej pokrewne systemy, a zdarzają się stosunkowo młode egzemplarze z Win XP, no i Win 2000 nie ma tylu ograniczeń co starsze odsłony, choćby w kwestii wielkości RAM-u czy ilości rdzeni procesora itp. Może jak już coś wybiorę, to dam znać, czy się udało ;)

Mam w sumie na oku laptopa w poniższej konfiguracji:
    Procesor Intel Core 2 Duo T5670 1,8 GHz
    Dysk HDD SATA 160 GB
    RAM 3 GB

Windows 2000 da radę? Ponoć z XP nie ma na nim problemu, jest szansa na sukces z Windowsem 2000? :D

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje laptopa lub netbooka do uruchomienia systemów Windows 95/98/2000/Me, rozważając modele Dell Vostro 2520 oraz Samsung N150 Plus. Odpowiedzi wskazują, że oba urządzenia są zbyt nowoczesne do obsługi tych starych systemów operacyjnych, głównie z powodu problemów z kompatybilnością sterowników oraz architekturą procesorów. Użytkownicy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem byłoby poszukiwanie starszych modeli, takich jak Thinkpad T40, T41 lub T42, które były zaprojektowane z myślą o starszych systemach. Wskazano również, że Windows 2000 może być bardziej kompatybilny z nowoczesnymi laptopami niż Windows 98, ale kluczowe będą sterowniki. Użytkownik planuje zakup laptopa z Windows XP i próbę przeinstalowania na Windows 2000, co może być najmniej problematyczną opcją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA