logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vito W639 - Jak poprawić sygnał FM po wymianie radia na Android?

lechcichon 21 Mar 2025 19:28 786 2
REKLAMA
  • #1 21489574
    lechcichon
    Poziom 2  
    Cześć, w Vito (W639, mod 2011 po lifcie) musiałem wymienić oryginalne radio. Założyłem Androida (BC8-Android), generalnie wszystko działa, ale antena FM daje słaby sygnał. Dołączony był separator zasilania, podłączam tylko separator i już łapie fale. Podłączam do niego zasilanie 12 V, nic się nie zmienia. Dalej podłączam antenę FM, ale żadnej zmiany. Czy teraz podpiąć wzmacniacz sygnału? Podpiąć go za separatorem? Napięcie ma być podpięte do obu urządzeń, czy tak naprawdę podłączyć mam do radia tylko wzmacniacz sygnału, a do niego antenę bez separatora? Zakładam, że oryginalne radio podawało napięcie do wzmacniania sygnału, który był poza radiem?
    Panel z przewodami i złączami za nowym radiem w samochodzie
    Ekran radia samochodowego Android BC8 z menu głównym i mapą.
  • REKLAMA
  • #2 21489675
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam
    Po wymianie na nieoryginalne radio musi być separator. Separator po to jest, żeby nie puścić napięcia na radio, a podać napięcie na wzmacniacz lub antenę aktywną. Ja w swoim W169 mam wzmacniacz i aktywną antenę. To zależy, jakie było zamontowane w samochodzie radio. A antena na dachu czy w szybie?
    A do separatora wsadź druta i sprawdź, czy radio gra, tylko nie dotykaj masy, bo jest napięcie 12 V, a jest napięcie za separatorem?
  • #3 21489725
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3599
    lechcichon napisał:
    Zakładam, że oryginalne radio podawało napięcie do wzmacniania sygnału, który był poza radiem?

Rzeczywiście masz rację. Antena jest w przedniej szybie, a wzmacniacz jest usytuowany nad środkową częścią szyby (za lusterkiem wstecznym). Zasilanie z radia.

Schemat instalacji anteny samochodowej w przedniej szybie.
    Takie klipsiki jak na baterii 9V
REKLAMA