logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pierwszej spawarki do spawania stali w przystępnej cenie - co polecacie?

Hemikhemikalny 21 Mar 2025 22:25 963 21
REKLAMA
  • #1 21489791
    Hemikhemikalny
    Poziom 6  
    Witam, przymierzam się do kupienia mojej pierwszej spawarki w życiu. Chodzi o spawanie stali. Co polecacie? Oczywiście nie za miliony.
  • REKLAMA
  • #2 21489807
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Czy potrafisz spawać? No jak często zamierzasz spawać i co dokładniej? Rodzaj typ czy grubość materiału to czynniki zasadniczo determinujące wybór spawarki. Jeśli to mają być proste prace domowe i hobbystyczne realizowane na małych elementach, to nawet tania marketowa spawarka inwertorowa "uciągnie" popularne elektrody od 1,6-3mm. A jak się nauczysz, to sam będziesz wiedział czego w niej brakuje i jak świadomie kupić sobie kolejną.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21489876
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2983
    Coś do prostych napraw przy domu czy do nauki spawania blach samochodowych to może przyda ci się spawarka MIG na drut samoosłonowy? Nieco łatwiejsza do ogarnięcia dla laika niż spawarka elektrodowa.
  • #4 21490056
    Hemikhemikalny
    Poziom 6  
    Chodzi mi o proste projekty przydatne w mojej firmie. Głównie będzie spawana stal. Jestem laikiem i nic na ten temat nie wiem, ale szybko się uczę i zawsze chciałem się tego nauczyć. Możecie polecić konkretny model i markę?
  • #5 21490109
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Czyli do nauki spawania, czy raczej jako firmowe narzędzie? Przecież jedno chyba wyklucza drugie? A więc jakie będzie planowane obciążenie (obłożenie) spawarki? Mam wrażenie, że póki co nie wiesz nawet "w którym kościele dzwoni". Tak jak pisałem wyżej, kup sobie teraz tanią spawarkę na którą nie wydasz zbyt dużo. Najłatwiej opanować inwertorową lub MIG na drut samoosłonowy (ale jest droższa, także w eksploatacji). Nauczysz się podstaw, a przede wszystkim dokładnie rozeznasz swoje potrzeby. Potem kupisz sobie świadomie kolejne narzędzie, a stare odsprzedasz albo zostawisz do drobnych prac.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21490153
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 202
    Hemikhemikalny napisał:
    Chodzi mi o proste projekty przydatne w mojej firmie. Głównie będzie spawana stal.

Kup coś Ideala czy Magnum. Masz tam Mig i spawarkę inwenterową. Używam Idela 200 kilka lat.

sanfran napisał:
    spawarka MIG na drut samoosłonowy

Nie doradzaj spawarki na drut osłonowy. Bo to jest to samo co elektroda. Tylko że elektrodą się spawa a tym się klei.

Mobali napisał:
    MIG na drut samoosłonowy

Jeżeli już MIG to na drut 0,8 lub 1,0 mm w osłonie gazu MIX.
  • REKLAMA
  • #7 21490608
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    >>21489876 Nie powtarzaj kolego tych bajek dla idiotów serwowanych seryjnie przez nieuczciwych sprzedawców!
    Migomat bez prostownika i bez gazu! A może jeszcze tort bez kremu (najlepiej marchewkowy dla królika).

A na początek polecam pracującą w dwóch procesach mig/mag i MMA spawarkę Link
    Dość dobre do nauki i prościuchne w naprawie.
  • #8 21490763
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2983
    Mam MIGa bezgazowego i służy mi do okazjonalnego łatania mojej maskotki.
    Czyli jak z czegoś takiego:
    Zardzewiała i uszkodzona karoseria pojazdu terenowego nad tylnym kołem.

Zrobić to:
    Naprawiana stalowa obudowa nadkola samochodu

Po pomalowaniu (robione były obie strony):

Widok na nadkole samochodu po naprawie i malowaniu.
    Zielony pojazd terenowy z materiałowym dachem widziany z boku.
    Tył zielonego terenowego pojazdu z brezentowym dachem.

A że trochę pryska? Złej baletnicy to i ciąża w tańcu przeszkadza ;-)
  • #9 21490838
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21490763 Do klejenia bezgazówka wystarczy, ale szwów wysoko wytrzymałych - nie zrobisz. Poza tym korozja wewnętrzna spawów - to kwestia nie lat jak w normalnym procesie a miesięcy. Zawsze zostają bańki gazu a powierzchnia i okolica szwu wygląda jak okolice Etny na Sycylii.
  • #11 21490864
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Magnum Snake 200I - działa, nie da się nią spawać ciągle z dużym prądem. Spawałem tym błotniki i grubsze profile. elektrody od 1,6 mm do 4 mm. Najczęściej jednak używam elektrod 2 mm. Raz zadziałało zabezpieczenie termiczne - musiałem poczekać aż się spawarka wychłodzi. W czasie eksploatacji uszkodził się jeden wtyk i gniazdo spawalnicze. Dało się wymienić. Gorzej było z potencjometrem do regulacji prądu. Tego nie miał nawet serwis. To wariant z plastikową ośką. Założyłem taki z ośką metalową i spawa.
  • REKLAMA
  • #12 21490931
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 202
    SQ5AZP napisał:
    A na początek polecam pracującą w dwóch procesach mig/mag i MMA spawarkę Link

Ale z Euro uchwytem MIg/mag. Uchwyt na stałe może być problematyczny przy wymianie.
  • #13 21491760
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    Mam mig/tig/mma thyssenkrupp, cena przystępna, a dla amatora w sam raz. Ustawiasz grubość blachy, synergia robi swoje.
  • #14 21539252
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Hemikhemikalny napisał:
    przymierzam się do kupienia mojej pierwszej spawarki w życiu.
    Kupiłbym najtańszą jak nie da się pożyczyć:( Trochę spawałem zwykłym transformatorem i nawet blachy cienkie1mm ale to zabawa i przepalam czasem. A i nie ta sprawność- oczy, ręka:( Dobór urządzenia to tylko do określonej roboty ale jak masz zerowe doświadczenie to można zacząć od jakiejkolwiek. TIG chwileczkę miałem okazję -łatwizna ale to tylko 2 kawałki stali.
    Teraz muszę kupić na małą robótkę i tylko malutka może być, więc inwerter ( ale czy 0,8mm 2 blachy) nie wypali dziur?
    Ew. na drut samoosłonowy, tu czytam że to klejenie. Natomiast tu że jest to fajna metoda. https://www.centrumspawalnicze.pl/blog-narzed...drut-samooslonowy-spawanie-migomatem-bez-gazu
    Koledzy opiszcie dokładniej :
    sanfran napisał:
    SQ5AZP napisał:
    Poza tym korozja wewnętrzna spawów - to kwestia nie lat jak w normalnym procesie a miesięcy.

Aż tak źle nie jest.
  • #17 21800789
    grissley
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Poproszę o analogiczną poradę - co kupić.

W tym roku miałem do ogarnięcia dwa tematy - jeden to bagażnik do motoroweru, spawany z drutu 10 mm (choć starczyłoby z 8 mm). Drugi to przeróbka wahacza, też od motoroweru (przyspawianie elementów o grubości 2-4 mm do wahacza). Na oba te zlecenia wydałem tyle, że mógłbym już kupić coś własnego i kombinować samemu.

W tej chwili nie wiem zupełnie nic o spawaniu, ale pomyślałem, żeby kupić sobie coś do nauki (na starcie zacząłbym od jakichś płaskowników, drutów i ćwiczenia spoiny ;) ) i późniejszych bardzo okazyjnych prac. Nie mam niestety za dobrych warunków, więc w grę wchodzi piwnica z normalnym gniazdkiem 230 V i pewnie jakiś składany stół czy kabina.

Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to spawarka Parkside:
    https://parkside-diy.com/pl/p/100363399/parkside-spawarka-mma-mig-wig-200-a
    Aczkolwiek podane jest, że "grubość materiału max 1 mm". Jeśli spawanie czegokolwiek grubszego niż 1 mm nie wchodzi nią w grę to jakby bez sensu. No i ona jest na rynku od kilku lat, a znajomy spawacz mówił mi, że ostatnio technika pędzi do przodu i z każdym rokiem pojawia się coraz lepszy sprzęt.
    Patrząc po rynku, to są już jakieś spawarki nawet poniżej 500 zł - nie mam pojęcia, czy się do czegoś nadają, ale opinie nie są najgorsze... (?)
    Podpowiedzcie mi, czy mój plan ma sens, a jeśli tak, to w co celować.
  • #18 21800814
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    No to jeśli masz słabe gniazdo 230 v to tylko inwerter i na ale drogo jest dość sporo w granicach 350 zł i na pewno lepsze niż parkside tyle że może gwarancja gorsza, to ja ci nie doradzę bo parkside jak i Lidla nie ,,trawię,,
  • REKLAMA
  • #19 21801233
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    I po raz kolejny >>21800789 A może trzeba było przeczytaćnajpierw ten temat od początku do końca i poprawić kilkoma analogicznymi z lat ubiegłych? Zapytań w tej sprawie jest sporo, a Magnum to najstarsza firma z Chin jaka funkcjonuje na naszym rynku.
  • #20 21801337
    grissley
    Poziom 11  
    A może trzeba było przeczytać najpierw uważnie mój wpis? :(
  • #21 21802878
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21801337 A może trzeba było pójść na kurs spawania? Będzie taniej niż eksperymentować i coś spaprać. Najlepiej metodami Mig Mag. A jak będzie ci dobrze szło - może i zatrudnienie zmienisz?
  • #22 21802974
    grissley
    Poziom 11  
    Przebranżowienie nie wchodzi w grę, nie mam też za bardzo czasu na kurs spawania. Aczkolwiek chodziło mi już po głowie zagadanie z jakimś spawaczem, żeby mnie podszkolił czy to za kasę czy to za jakąś pomoc w warsztacie. W mocno elastycznych godzinach - może w wakacje coś pokombinuję, choć obecna praca nie daje dużej elastyczności.
    Na razie katuję filmiki Pirana, potem pewnie jeszcze obejrzę jakieś inne jotubowe akademie spawania zanim cokolwiek zacznę ćwiczyć sam.

Co do sprzętu, w starszych wątkach, wśród poleceń czegoś taniego na start, najczęściej przewija się Bester 200ND i Magnum 200L
    Żadnego z tych modeli już na rynku nie ma, a nowsze odpowiedniki mają albo sporo niższy amperaż (Bester 170ND, Magnum 145) albo pozmieniano nazwologię i jeszcze tego nie rozgryzłem.
    Jest np. Magnum Snake 200I, ale nie ma już wyświetlacza, więc odpada. Jest za to Magnum Snake 200P z wyświetlaczem, ale jeszcze nie dotarłem do tego, co oznacza P, co I, czy P to jest dobry sprzęt czy może psuje się od samego patrzenia albo ma inne nieoczywiste wady. Albo czym się różni od "MAGNUM POWER VIP 5000 SYNERGIA LCD cośtamcośtam".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru pierwszej spawarki do spawania stali w przystępnej cenie, z uwzględnieniem potrzeb amatora i zastosowań firmowych. Zalecane jest rozpoczęcie od taniego inwertora lub spawarki MIG na drut samoosłonowy do nauki i prostych prac, co pozwoli poznać podstawy i określić dalsze potrzeby. Spawarki MIG bez gazu (drut samoosłonowy) są wygodne do drobnych napraw, ale nie zapewniają wysokiej wytrzymałości i mogą powodować korozję wewnętrzną spawów. Do bardziej trwałych spoin rekomendowany jest MIG z gazem osłonowym (MIX) lub spawanie elektrodą otuloną. Wśród polecanych marek wymieniane są Ideal, Magnum oraz thyssenkrupp, przy czym modele takie jak Magnum Snake 200I sprawdzają się w spawaniu elektrodami 1,6-4 mm, choć mają ograniczenia przy długotrwałej pracy z dużym prądem. Spawarki wieloprocesowe (MIG/MAG/MMA) są wygodne dla początkujących. Wskazano, że spawarki inwertorowe są lepsze do pracy na standardowym gniazdku 230 V, a tanie modele marketowe mogą być wystarczające do nauki i drobnych napraw. Podkreślono konieczność dopasowania urządzenia do rodzaju i grubości materiału oraz częstotliwości użytkowania. Przykładowo, Parkside MMA/MIG/WIG 200 A jest krytykowany za ograniczenie do 1 mm grubości materiału. Dyskusja zawiera także linki do przykładów spawania i źródeł wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA