logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką spawarkę kupić do drobnych prac domowych? Porady dla początkującego

pawelv170 12 Lip 2024 11:53 8946 11
REKLAMA
  • #1 21151866
    pawelv170
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Cześć,

Przychodzę dziś do Was z prośbą o odpowiednie nakierowanie w temacie spawania. Chciałbym nauczyć się spawać, tylko do robót w koło domu. Od czego powinienem zacząć, jaką spawarkę kupić. Potrzebuję do drobnych prac, a to coś przy płocie, a to wózek czy taczki naprawić, zrobić jakiś stelaż, ogólnie nic skomplikowanego. Nie mam dwóch lewych rąk, dużo sam ogarniam, ale spawarki nigdy nie miałem i zaczynam odczuwać jej brak.
  • REKLAMA
  • #2 21151881
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 923
  • REKLAMA
  • #3 21151882
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Może zaproponujesz jaką kwotę chcesz wydać na spawarkę i DOBRĄ przyłbicę (powinna być droższa od spawarki i sama odpowiednio szybko się przyciemniać bo oczu masz tylko jedną prę). Dwie ręce do dyspozycji przy spawaniu są ważne bardzo przy takich pracach jak piszesz.
    Poczytaj o spawaniu elektrodą otuloną i spawarkach IGBT oraz o metodzie MIG ale to już wyższe pieniądze.
  • #5 21151888
    pawelv170
    Poziom 2  
    Budżetu nie podałem, bo nie wiem ile powinienem na to przeznaczyć. Nie chcę kupić najtańszego chińola, co chwilę podziała i dziękuję. Dla jednego 400 zł to dużo, dla drugiego mało. Sprawdzę to, co polecacie, poczytam i powiem, czy mogę tyle wydać, czy też nie. Wiadomo, że im mniej tym lepiej, ale bez przesady. Jak się uda zamknąć w 1000-1500 zł to będę zadowolony. Więcej raczej nie wydam, bo nie chce mi się z żoną dyskutować :D Żadna specjalistyczna raczej mi nie jest potrzebna, to ma być w koło domu i dla siebie. Oczywiście przyłbice i rękawice również zakupię, bezpieczeństwo to podstawa.
  • #6 21151899
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    pawelv170 napisał:
    Cześć,

Przychodzę dziś do Was z prośbą o odpowiednie nakierowanie w temacie spawania. Chciałbym nauczyć się spawać, tylko do robót w koło domu. Od czego powinienem zacząć, jaką spawarkę kupić. Potrzebuję do drobnych prac...

Wszystko zależy ile chcesz wydać i jaką metodą chcesz spawać. Na początek kup tanią aby opanować technologię. Dziś ceny za zestaw zaczynają się od 150 zł i nawet taką da się spawać z całkowitym powodzeniem.
    Uwaga: Parametry prądu podawane przez sprzedawców tanich spawarek należy podzielić przez dwa. Czyli jak podaje 300 A to faktycznie będzie to 150 A. Jednak to nie jest problem i nie należy się tym przejmować.
    W tanich spawarkach jest dość kiepski uchwyt i krótkie kable (choć nie zawsze) oraz całkowicie do bani maska spawalnicza. Z tanich spawarek poparz na markę Majster, Dedra,
    np:

https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwertorowa-inwerterowa-mma-tig-lcd-315a-11981230206

Z droższych chińszczyzn to Magnum i Ideal (Technomig):
    https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwertorowa-inwerterowa-mma-tig-lcd-315a-11981230206

Ale jak wydasz na spawarkę około 300 zł to już będzie dobrze. Dokup sobie przyłbicę z szybą samościemnialną True Color. Taką sobie kupiłem i robota ma się całkiem inaczej, bo widzę to co chcę spawać w pełnym kolorze. Za taką przyłbicę na allegro zapłaciłem 60 zł z wysyłką i jest ona przyzwoite jakości, choć używam jej już kilka lat jest nadal ok.
  • REKLAMA
  • #8 21151921
    kindlar
    Poziom 42  
    No opinie tych co kupili to nie bardzo, cienkie i krótkie kable, uchwyt elektrody słaby. Poczytaj na allegro opinie.
  • #9 21152213
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 939
    pawelv170 napisał:
    co by nie było szkoda jak zepsuję

Nie zepsujesz - za to będziesz się wk...ł bo to nie będzie spawać tylko glucić jak tylko na coś grubszego trafi.
    Kolega ma besterkę 140A i spawa rewelacyjnie - konstrukcja z kątownika 50 i profili na ogródku: czyściutkie spawy.
    I nawet jak odpuścisz spawanie to tego taniego hebla nie odsprzedasz.
    Co do spawarek na drut samoosłonowy:
    Mam na drut samoosłonowy lincolna i to też jest pomyłka - jakieś blaszki polepisz, ale już zawias do furtki ledwo co trzyma. Totalny brak przetopu jakiegokolwiek.
    Druty też tylko orginal lincoln/bester bo chiński to syfilis straszny.
  • #10 21152732
    pawelv170
    Poziom 2  
    Najprawdopodobniej rozpocznę moją przygodę od tego modelu: https://allegro.pl/oferta/dedra-desi191bt-spawarka-inwertorowa-160a-mma-15202837305
    Do tego maska: https://www.castorama.pl/przylbica-spawalnicz...osciemniajaca-screen-i/8712067077308_CAPL.prd
    Co do rękawic, to mam od teścia elektryka dużo grubych, bardzo dobrej jakości skórzanych rękawic, pytanie czy takie się nadają czy powinienem wziąć typowo do spawania z jakimś długim rękawem? Młotki, młoteczki, szczotki druciane to mam, tego kupował nie będę. Jakie polecicie elektrody do tej spawarki, najlepiej ze 2 rodzaje. Czy o czymś jeszcze zapomniałem w co powinienem się wyposażyć?
  • #11 21152948
    kindlar
    Poziom 42  
    Nie widzę w opisie czy jest opcja do pracy w słońcu i w ciemnym pomieszczeniu w tym ściemniaczu na przyłbicy.
  • REKLAMA
  • #12 21528801
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    kindlar napisał:
    Poczytaj na allegro opinie.

Czasem czytam, ale - szkoda czasu, jedynie mogę się sugerować opinią na elektrodzie i to od logicznych praktyków, a nie byle co napisać. Szkoda, że autor nic nie opisał :( Co do rękawic, bez przesadyzmu! Wiele robót spawam i często rękawica bez znaczenia. A potrzebuję pilnie na wyjazd malutką, szczególnie do blach samochodowych, są baardzo tanie. Ale bez sensu wydawać 200 i ma się zepsuć. Natomiast przyłbica to podstawa, choć miałem w rodzinie spawaczy, po 40 latach zwykła maska i dalej oczy sprawne, lepiej niż młodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Do drobnych prac domowych wokół domu polecane są spawarki inwerterowe MMA (elektroda otulona), które są łatwe w obsłudze i wystarczające do napraw płotów, wózków czy konstrukcji stalowych. W budżecie 1000-1500 zł można znaleźć solidne modele, np. Dedra DESI191BT 160A, które oferują dobrą jakość za rozsądną cenę. Ważne jest także wyposażenie w odpowiednią przyłbicę spawalniczą, najlepiej samościemniającą, np. Bester Screen I, oraz rękawice skórzane z długim rękawem dedykowane do spawania dla ochrony przed iskrami i wysoką temperaturą. Spawarki MIG na drut samoosłonowy są droższe i mniej polecane do prostych prac domowych ze względu na gorszy przetop i konieczność stosowania oryginalnych drutów (np. Lincoln, Bester). Tanie spawarki często mają zawodne uchwyty i krótkie kable, a parametry prądu podawane przez sprzedawców należy traktować z rezerwą (np. podawane 300 A to realnie około 150 A). Elektrody rutylowe i zasadowe są polecane do różnych zastosowań, warto mieć dwa rodzaje do uniwersalnych napraw. Przyłbica powinna mieć szybkie i niezawodne ściemnianie, a rękawice muszą zapewniać komfort i bezpieczeństwo. Dodatkowo przydatne są młotki, szczotki druciane i inne podstawowe akcesoria spawalnicze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA