logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 C6 2.4 2004 - Wymiana uszczelki pod panewnicą, wycieki oleju

aconatic 22 Mar 2025 08:11 1047 3
REKLAMA
  • #1 21489987
    aconatic
    Poziom 12  
    Ocena: 81
    Witam.
    Pacjent Audi A6 C6 2.4 2004 r. B+G
    Wymieniałem ostatnio olej i świece, zauważyłem wycieki spod jednej pokrywy zaworów, a przy drugiej olej w gniazdach świec zapłonowych. O ile z deklami dałbym sobie radę, to chciałem się dowiedzieć, żeby wiedzieć, czy czuję się na siłach, jak jest z wymianą uszczelki pod panewnicą, bo to ona odpowiada za wycieki do gniazd świec zapłonowych.

Bardzo proszę bez zbędnej krytyki, tylko jak to się robi, żeby sobie krzywdy nie zrobić.
    Trzeba rozpinąć rozrząd, czy da się to zrobić bez ruszania wałków?
  • REKLAMA
  • #2 21490157
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    aconatic napisał:
    jak jest z wymianą uszczelki pod panewnicą

Nigdy z niczym takim nie miałem do czynienia!
    Tutaj obowiązuje nomenklatura techniczna.
  • REKLAMA
  • #4 21490204
    aconatic
    Poziom 12  
    Ocena: 81
    Panewnica, tak zwana, jest tą częścią przez użytkowników forum Audi A6 C6/C7. To ta aluminiowa ramka pod pokrywą zaworów, która trzyma wałki. Pod nią znajdują się te uszczelki, które gdy stwardnieją, to olej przedostaje się do gniazd świec zapłonowych. W załączniku dołączam zdjęcie uszczelek pokrywy zaworów, chodzi o te uszczelki, które na zdjęciu są po stronie zewnętrznej. I moje pytanie, czy da się zdjąć ten element i wymienić te uszczelki, po czym złożyć ponownie bez obawy, że się coś przestawi na rozrządzie?
    Załączniki:
    • Audi A6 C6 2.4 2004 - Wymiana uszczelki pod panewnicą, wycieki oleju Screenshot_20250322_114148_Allegro.jpg (96.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA