logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NICE ROBUS 600 - Brama nie rusza, cykanie silnika, wymiana centrali nie pomogła

zeta_spirit 25 Mar 2025 19:32 468 18
REKLAMA
  • #1 21495083
    zeta_spirit
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z napędem NICE ROBUS 600. Napęd lekko podlany podczas powodzi - kilka miesięcy jeszcze pracował i padł - najpierw moduł od pilota, poźniej cała centrala.
    Wymieniłem centralę na używaną - przy większym mrozie przestała działać - kilka sygnałów i brak startu - mocna próba pchnięcia w kierunku otwierania i ruszyła. Za kilka dni to samo. Założyłem, że centrala nie ok, pewnie kondensatory, więc kupiłem nową i odpaliłem. Programowanie weszło ok (długość bramy, opóźnienie startu po 3 mignięciach, opóźnienie autozamykania na 180 sek, zwiększenie momentu otwierania, prędkość na otwieraj najszybciej, zamykaj szybko) no i zaczęła pięknie działać - oczyściłem bramę, odtłuściłem listwy, przesmarowałem.
    No i wracam dzisiaj i jest to samo - kilka mignięć i brak ruchu. Rozłączenie na chwilę napięcia nie pomaga. Przy kolejnej próbie startu słyszę "cykanie silnika", podczas kolejnego cyknięcia mocne pchnięcie i brama rusza.
    Robię coś nie tak? Czy może cały napęd do wymiany? Wdzięczny będę za pomoc.
    AI: Czy sprawdzałeś stan zasilania i połączeń elektrycznych? Mogą one wpływać na działanie napędu.
    Wszystko wygląda ok.
    AI: Czy zauważyłeś, w jakich warunkach środowiskowych (np. temperatura, wilgotność) problem najczęściej występuje?
    Duże dobowe skoki temperatur
  • REKLAMA
  • #2 21495126
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Wygląda, jakby silnik się blokował, może korozja wewnątrz. Tak swoją drogą - nie smaruje się listwy zębatej.
  • #3 21495132
    zeta_spirit
    Poziom 11  
    >>21495126
    Listwy oczyściłem i odtłuściłem, nasmarowałem ceownik i koła.
    No, może rzeczywiście silnik do wymiany....
  • #4 21495150
    pk6933402
    Poziom 4  
    Czy ten siłownik ma zasilanie na 24v czy na 12v?
  • #5 21495165
    adamp9
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    >>21495150
    Silnik jest na 24V

Jest kilka opcji. Jeśli po powodzi to woda mogła dostać się do środka i skorodowało łożysko lub silnik. Warto zdemontować napęd i to sprawdzić.
    W Robusie też koroduje gniazdo szpilkowe łączące centralę z przewodami i przestaję łączyć silnik. Było nawet kilka tematów o tym na forum. Warto to również sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #6 21495195
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Sprawdż silnik, podłączając go na krótko do akumulatora 12V. Jeśli dobrze pamniętam, wychodzą z niego 4 przewody, ale są one mostkowane po 2.
    Możesz też go wyciągnąć z napędu, otworzyć i przeczyścić komutator/szczotki (są 4).
  • #7 21495199
    zeta_spirit
    Poziom 11  
    W tych napędach siłownik jest na 24V

Dodano po 6 [minuty]:

Jeśli to silnik, to boję się że po wodzie ciężko będzie go na dłużej reanimować - wymiana silnika będzie trudna?
  • #8 21495238
    Alpha
    Poziom 26  
    Przy 12V też powinien ruszyć - jeśli jest sprawny. W moim przypadku czyszczenie pomogło na kilka tygodni (w środku zastałem spory syf), potem problemy wróciły. Zakup nowego wg mnie mało opłacalny ( ok.600zł?).
    Wymiana nie jest trudna.
  • #9 21495240
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Raczej nieopłacalna, bo oprócz silnika stan ślimaka bo może być nie wesoło po zalaniu.
  • REKLAMA
  • #10 21495244
    zeta_spirit
    Poziom 11  
    Czyli co? Cały napęd na złom? Centrala jest ok;)
  • REKLAMA
  • #11 21495252
    balonika3
    Poziom 43  
    Psiknij w niego np. WD40. Jeżeli doraźnie pomoże, to jest raczej do wymiany. Oczywiście takie psiknięcie nie jest rozwiązaniem, a tylko próbą.
  • #12 21495261
    Alpha
    Poziom 26  
    O stan ślimaka raczej bym się nie bał, przecież woda nie wypłukała całego smaru a i napęd po tym pewnie nie był użytkowany.
    Zanim "złom" zachęcam do jego rozebrania - 30 minut pracy i będziesz wiedział coś więcej.
  • #13 21495270
    zeta_spirit
    Poziom 11  
    Ok, zdejmę jutro obudowę (znad silnika) i zobaczę, co i jak, zwłaszcza styki między silnikiem a centralą.
    Do zdjęcia obudowy potrzebny jest chyba dość długi śrubokręt? Ze 20 cm?
  • #14 21495286
    pk6933402
    Poziom 4  
    Raczej silnik do wymiany. Możesz spróbować rozebrać silnik i wyczyścić z rdzy.
  • #15 21495300
    balonika3
    Poziom 43  
    Skoro pomogło szarpnięcie bramy, to martw się raczej o silnik, nie o styki. Powtarzam - psiknij go i zobacz, czy jest poprawa.
  • #16 21495346
    zeta_spirit
    Poziom 11  
    Zdejmę obudowę i zajrzę, co jak - bez demontażu to co można naoliwić?
    Znajdę smar do bram, WD-40, czyścik w sprayu rozpuszczający smary.

Dodano po 2 [minuty]:

Dziwne jest też to, że blokuje się zarówno w nagłym spadku, jak i szybkim wzroście temperatury.
    Czyli mamy wieczorem 5, w nocy nagle -12 i nie rusza. Albo rano zero, w dzień 17, a napęd w słońcu to może i z 20.
  • #17 21495498
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Rozszerzalność cieplna wiec to nie dziwne.
  • #18 21495527
    balonika3
    Poziom 43  
    Możesz kapnąć na wałek silnika, ale równie dobrze może któreś połączenie nie kontaktować i dlatego szarpnięcie pomaga na chwilę.
  • #19 21495538
    zeta_spirit
    Poziom 11  
    Brama kilkanaście dni, kilkadziesiąt cykli chodzi ok, a potem nagle stop. Zrobiłem w takim stanie zatrzymania restart centrali - przy ponownej próbie ustawienia długości skrzydła ruszyła normalnie bez żadnej pomocy.

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

>>21495165
    Spróbuję przeczyścić styki w gnieździe szpilowym - rozumiem że od strony (po demontażu) centrali? contact cleaner? Czy jest coś lepszego?
    No i ew. styki od strony silnika

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu bramy NICE ROBUS 600, który po zalaniu podczas powodzi zaczął wykazywać usterki – najpierw moduł pilota, potem centrala. Po wymianie centrali na używaną i później nową, napęd działał poprawnie, ale po pewnym czasie znowu występuje problem z brakiem ruchu i charakterystycznym cykaniem silnika. Objawem jest blokowanie się silnika, które może być spowodowane korozją wewnętrzną, zwłaszcza łożysk lub komutatora, a także problemami z gniazdem szpilkowym łączącym centralę z silnikiem. Zalecane jest rozebranie napędu, oczyszczenie i nasmarowanie elementów mechanicznych (z wyjątkiem listwy zębatej, której nie należy smarować), sprawdzenie i ewentualne oczyszczenie komutatora i szczotek silnika 24V. Doraźne próby poprawy to psiknięcie WD-40, jednak jest to tylko tymczasowe rozwiązanie. Problemy nasilają się przy gwałtownych zmianach temperatury ze względu na rozszerzalność cieplną materiałów. W przypadku poważnej korozji wymiana silnika jest zalecana, choć może być kosztowna i trudna. Dodatkowo warto sprawdzić styki w gnieździe szpilkowym po stronie centrali i silnika, używając preparatów do czyszczenia styków, np. contact cleaner. Restart centrali czasem pozwala na chwilowe przywrócenie działania napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA