logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor Pomet A50 z silnikiem 7.5 kW - silnik nie wchodzi na obroty w gwieździe

dio_woj 27 Mar 2025 16:10 945 13
REKLAMA
  • #1 21497738
    dio_woj
    Poziom 2  
    Witam, zakupiłem kompresor Pomet A50 z silnikiem 7,5 kW i od razu zauważyłem, że silnik startuje na raz. Po szybkich oględzinach okazało się, że automatyka działa prawidłowo, tylko że po załączeniu stycznika od gwiazdy silnik nie rusza, a startuje dopiero po przełączeniu w trójkąt. Doszedłem, że w styczniku od gwiazdy nie ma zworki, tzn. stycznik po załączeniu nie zwierał końców uzwojeń. Po założeniu zworki silnik zaczął działać w gwieździe, ale nie daje rady wejść na obroty, tak jakby miał bardzo ciężko.

Po zdjęciu pasków sprawdziłem, czy nie ma oporów na łożyskach. Silnik kręci się bardzo lekko. Uruchomiłem go i bez sprężarki rozkręca się w gwieździe bardzo szybko do obrotów nominalnych, bo po przełączeniu w trójkąt nie widać nawet różnicy.

Założyłem paski, wykręciłem zawory odprężające, a nawet odkręciłem rurę łączącą cylinder ze zbiornikiem, tak żeby sprężarka nie stawiała oporu i ręcznie kręci się lekko, nawet w momencie kompresji nie czuć różnicy, ale nie ma żadnej poprawy. Silnik w gwieździe dalej nie daje rady wejść na obroty. Czy to znaczy, że silnik jest uszkodzony?
    AI: Czy możesz podać szczegóły dotyczące zasilania elektrycznego, takie jak napięcie i faza, które są używane do zasilania silnika?
    Silnik 3-fazowy o mocy 7,5 kW, napięcie 400 V.
    AI: Czy były przeprowadzane jakieś ostatnie zmiany lub konserwacje na kompresorze lub silniku przed wystąpieniem problemu?
    Nie wiem, kompresor kupiłem używany.
  • REKLAMA
  • #2 21497767
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Silnik połączony w gwiazdę ma znacznie niższą moc (chyba 3 razy)
    dlatego gwiazda ma go "rozruszać" i ograniczyć szczytowy prąd.
    Pełną moc silnik ma dopiero po połączeniu uzwojeń w trójkąt.
  • #3 21497824
    dio_woj
    Poziom 2  
    Tak, zgadzam się, ale oglądałem kilka filmów z tym kompresorem na yt przed zakupem i u innych wyraźnie słychać, że w gwieździe silnik 7,5 kW z tą sprężarką rozpędza się normalnie, a mój nie chce i to mnie niepokoi.
  • #4 21497833
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Wypadałoby pomierzyć prądy w trójkącie i gwieździe
    i upewnić się czy nie ma jakichś dodatkowych oporów,
    które by powstrzymywały pełny rozruch na mniejszej mocy (gwiazda).
    Na YT można zobaczyć wiele wynalazków, zwłaszcza perpetuum mobile :)
  • REKLAMA
  • #5 21497870
    dio_woj
    Poziom 2  
    No właśnie wydaje się, że żadnych oporów nie ma. Po założeniu pasków i odkręceniu zaworów kompresorem bez problemu da się kręcić jednym palcem, bez użycia żadnej siły, a mimo to silnik 7,5 kW nie daje rady. Przecież to nie jest mały silnik i nawet w gwieździe ma sporą moc. Stąd moje pytanie, czy jest możliwość, że ten silnik nie jest aby uszkodzony?
  • REKLAMA
  • #6 21756865
    stasiejko
    Poziom 1  
    Witam,
    dio_woj, czy rozwiązałeś swój problem?
    Pytam, ponieważ mam taki kompresor i u mnie występuje podobny problem: zauważyłem, że jak jest niższa temperatura powietrza poniżej ok. 10°C, to kompresor nie może się rozpędzić, tzn. startuje normalnie, nie może przełączyć się na trójkąt, kręci do momentu wyłączenia przez stycznik przeciążeniowy. Ostatnio, w październiku, jednego dnia, jak było ciepło, bez problemów pracowałem z nim przez 3 godz. Następnego dnia było chłodniej i już była lipa. Zakładam, że w moim przypadku może być to związane z twardnieniem lub kurczeniem się materiału w jakimś elemencie pod wpływem zmiany temperatury. Tylko którym?
  • #7 21757973
    dio_woj
    Poziom 2  
    Jak na razie temat u mnie pozostaje nierozwiązany, kompresor pracuje tak, jak pracował, natomiast używam go sporadycznie i jak na razie nie przeszkadza mi ten rozruch. W Twoim przypadku podejrzewałbym gęsty olej; kiedy jest zimno, stawia duży opór; po rozgrzaniu lub gdy nie jest zimno, olej jest dużo rzadszy i kompresor uruchamia się bez problemu.
  • #8 21758230
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1934
    @dio_woj masz jakąś wiedzę czy ten silnik nie był wcześniej przezwajany?
  • #9 21758643
    dio_woj
    Poziom 2  
    Kompresor kupiłem używany od handlarza, więc jego przeszłość jest owiana mgłą tajemnicy. Wiem tylko, że ktoś wyjął zworkę ze stycznika w układzie gwiazdy i silnik startował od razu w trójkącie. Po założeniu zworki okazało się, że podczas rozruchu w gwieździe nie wchodzi na obroty. Miałem plan wymontować silnik i zawieźć do sprawdzenia, ale jakoś czasu zawsze brak.
  • REKLAMA
  • #10 21758670
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    A możesz wrzucić zdjęcia tabliczki znamionowej i tabliczki zaciskowej z widocznymi wyprowadzeniami z uzwojeń? Przydałyby się również w miarę dokładne pomiary rezystancji uzwojeń. Po pomiarach zewrzyj sondy miernika i również podaj wynik.
    Czasami przy przezwajaniu silnika przez kogoś mało obeznanego z uzwojeniami popełniane były błędy i później takie objawy mogły być. Było to rzadkością, ale trafiały do mnie takie przypadki.
  • #11 21758723
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3318
    Ale jak silnik jest dobrze dobrany do kompresora to 1/3 mocy nie pozwoli mu na rozruch. Aby silnik mógł wystartować że sprężarką przy 1/3 mocy trzeba zmniejszyć obciążenie np przez otwarcie zaworu by pass (obniżenie ciśnienia na wyjściu a tym samym zmniejszenie obciążenia).

PS A jaki opór stawia sprężarka?
  • #12 21758800
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    sigwa18 napisał:
    Ale jak silnik jest dobrze dobrany do kompresora to 1/3 mocy nie pozwoli mu na rozruch. Aby silnik mógł wystartować że sprężarką przy 1/3 mocy trzeba zmniejszyć obciążenie np przez otwarcie zaworu by pass

Autor już o tym pisał.
    dio_woj napisał:
    Założyłem paski, wykręciłem zawory odprężające, a nawet odkręciłem rurę łączącą cylinder ze zbiornikiem, tak żeby sprężarka nie stawiała oporu i ręcznie kręci się lekko, nawet w momencie kompresji nie czuć różnicy, ale nie ma żadnej poprawy.
  • #13 21758812
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    dio_woj napisał:
    Po założeniu zworki silnik zaczął działać w gwieździe, ale nie daje rady wejść na obroty, tak jakby miał bardzo ciężko.

Prawdopodobnie uszkodzony stycznik gwiazdy, brak jednej fazy. Dlaczego ktoś zdjął zworki? Reszta poniżej.

@stasiejko Sprawdź zawór odprężający w presostacie i zawór zwrotny pomiędzy głowicą a zbiornikiem.
  • #14 21772436
    Jan Halicki
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzień dobry. Identyczne objawy wystąpiły w silniku 10 kW. Silnik napędzał piłę tarczową o średnicy ok. 120 cm do cięcia płyt kamiennych. Kontrola obwodu zasilania silnika, aparatury łączeniowej i uzwojeń nie wykazała żadnych nieprawidłowości. Silnik został odłączony i rozebrany. Na wirniku i stojanie nie zauważyłem śladów ocierania. Łożyska wizualnie nie wykazywały nadmiernego zużycia. Jednak profilaktycznie wymieniłem oba łożyska. Po złożeniu silnika i zamontowaniu go w miejscu pracy rozruch i praca były prawidłowe. Uważam, że w opisanym kompresorze z silnikiem 7,5 kW postąpiłbym podobnie, a decyzję pozostawiam oczywiście użytkownikowi.

Pozdrawiam, J. H.

Podsumowanie tematu

✨ Kompresor Pomet A50 z silnikiem 7,5 kW ma problem z rozruchem w połączeniu gwiazdy – silnik nie osiąga obrotów nominalnych i startuje dopiero po przełączeniu na trójkąt. Po założeniu zworki w styczniku gwiazdy silnik działa, lecz ma trudności z rozpędzeniem się pod obciążeniem sprężarki. Sprawdzenie mechaniczne wykazało brak oporów łożysk i łatwość ręcznego obracania wału, a odkręcenie zaworów odprężających i rury łączącej cylinder ze zbiornikiem nie poprawiło sytuacji. Dyskusja wskazuje, że połączenie gwiazdy ogranicza moc do około 1/3, co może być niewystarczające do rozruchu sprężarki bez zmniejszenia obciążenia (np. przez zawór by-pass). Podejrzewa się uszkodzenie stycznika gwiazdy, brak jednej fazy lub błędy w przezwajaniu silnika. Wskazano również na możliwy wpływ temperatury i gęstości oleju na opory rozruchowe. Zalecane są pomiary prądów, rezystancji uzwojeń oraz kontrola tabliczek znamionowych i zaciskowych. Przykład podobnego problemu z silnikiem 10 kW rozwiązano przez wymianę łożysk, co poprawiło rozruch i pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA