Napędy rolet mogą mieć sielniki nawet po stokilkadziesiąt watów.
Żaluzje zaś mniejsze moce.
Niedawno robiłem takie starowanie rolatami. Tak to wyszło:
Górny rząd jeszcze nie zamknięty osłoną, bo zdjęcie zrobiłem jeszcze przed wycięciem otworu w tej osłonie na sterownik PLC. Po prostu sterownik wystaje.
Całość zrealizowałem w oparciu o sterownik programowalny PLC (36 wejść i 24 wyjścia) + dodatkowe przekaźniki. Niestety wewnętrzne przekaźniki zainstalowane w sterowniku po prostu nie wytrzymywały prądów rozruchowych silników. Tu silniki mają moc 150W. Poza tym silniki jako urządzenia indukcyjne charakteryzują się sporym prądem rozruchowym.
Jeden taki sterownik obsługuje 12 rolet.
Z tym, że w mojej wersji każda roleta posiada przy oknie łącznik roletowy z dwoma klawiszami. Sterowanie jest zrealizowane w taki sposób, że jeden przycisk powoduje jazdę i zatrzymanie rolety w dół, a drugi jazdę i zatrzymanie rolety w górę. Naciskając krótko raz, roleta zaczyna jechać w dół lub w górę. Kolejne naciśnięcie przycisku zatrzymuje roletę.
Dłuższe przytrzymanie powyżej 5 sek. któregokolwiek z klawiszy powoduje zamknięcie lub otwarcie wszystkich rolet w całym domu.
Ponadto są dodatkowo wejścia ALARMU, CZUJNIKA ZMIERZCHU oraz CZUJNIKA WIATRU i DESZCZU.
Kiedy zapada zmrok lub sie rozwidnia to rolety samoczynnie się otwierają i zamykają. Jeżeli zerwie się ulewa lub wichura to rolety także się zamkną. Rolety także automatycznie mogą się zamknąć w trakcie zazbrajania alarmu oraz automatycznie otworzą po jego rozbrojeniu, oczywiście o ile jest dzień.
W przypadku PLC tylko fantazja ogranicza jak to ma działać. Sterowanie może wyglądać całkiem dowolnie, bo to jak to będzie działać zalezy tylko od napisanego programu.
Tutaj akurat nie ma pilotów radiowych, wszystko działa przewodowo. Aby mogło to działać, potrzebne były przewody 7-żyłowe poprowadzone od puszek do skrzynki rozdzielczej.
Jak widać na zdjęciu całość tego sterowania zajęło dwa rzędzy po 24 moduły. Czyli dość sporo miejsca.
Tutaj musiałem tak to wykonać, ponieważ dom był kupiony z zamontowanymi roletami, które nie posiadały wewnętrznych sterowników. Rolety te posiadają tylko silniki i krańcówki.
Łącznie jest tam 11 okien z roletami. Czyli w chwili opuszczania lub podnoszenia rolet, napędy pobierają łacznie 1650W. Potrzebne jest tu zabezpieczenie 10A.
Ale obecnie dostępne są rolety z wbudowanym sterowaniem radiowym. Do ich obsługi można zamontować na scianie klawisze, bez konieczności montażu puszek. Dodatkowo do obsługi są piloty do zamykania i otwierania wszystkich rolet jednocześnie.
Tak więc jak widzisz wszystko zależy od tego jakie rolety zainstalujesz. Jeżeli zainstalujesz z wbudowanymi modułami sterującymi obsługiwanymi radiowo to wystarczy do rolet tylko doprowadzić przewód zasilający 3-żyłowy (PE, N i L).
A tutaj przy okazji realizuję w oparciu o podobny sterownik PLC (24 wejścia i 16 wyjść) sterowanie oświetleniem.
Z tym, ze tutaj zasilanie jest 3-fazowe. Łącznie jest ponad 20 lamp (LED-y 100W oraz oprawy swietlówkowe 2x36W) podzielone na 16 obwodów.
Całość działa tak, że możemy każdy obwód załączyć i wyłaczyć niezależnie oraz dodatkowymi przyciskami wygasić całe grupy obwodów.
Każda grupa współpracuje z dodatkową czujką PIR. Jak się ściemni to czujka załącza dowolnie wybraną lampę z danej grupy lub dowolną ilość lam z danej grupy. Załącza tę czy te wybrane lampy na czas ok. 1min. Po ręcznym załączeniu którejkolwiek lampy lub kilku lamp z danej grupy, czujnik PIR już nie załącza i nie wyłącza oświetlenia w danej grupie na 1min. Te załączone lampy świecą się cały czas o ile dany PIR z danej grupy wykrywa ruch. Jeżeli ktoś jednak pozostawi załączone oświetlenie i odejdzie z tego obszaru i PIR nie będzie pobudzany to po ok. 30-50 min światło zostanie wygaszone, a sterowanie danej grupy powróci do załączania i wyłączania dyżurnych lamp na 1min po pobudzeniu czujnika PIR.
Łącznie jest 5 takich grup z czujnikami PIR.
Ten czas wygaszania, załączonych lamp, kiedy PIR nie wykrywa ruchu można dowolnie ustawić od ok. 102sekund do 54minut. W tym celu wykorzystałem wbudowane w te sterowniki potencjometry, które w tym przypadku służą do regulacji tego czasu.
Skrzynka automatyki zamontowana jest w dużym garażu i posiada ona przyciski do steroania oświelteniem w gazażu oraz na zewnątrz.
Dodatkowo na zewnątrz znajduje się dodatkow skrzynka z przyciskami, słuzacymi do obsługi tylko zewnętrznego oświetlenia.
Na zewnątrz zastosowałem skrzynkę hermetyczną oraz przyciski z dodatkowymi osłonkami silikonowymi, zapewniającymi szczelność na poziomie IP66 choć skrzynka ta znajduje się pod zadaszeniem.
Oczywiście ta skrzynka może takze posłużyć do sterowania roletam. Wszystko zależy co do niej się podłączy i jaki program się napisze.