logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Bortje nie grzeje wody po 6 miesiącach - twarda woda i wymiennik ciepła?

transportszmyt 01 Kwi 2025 10:46 168 1
REKLAMA
  • #1 21503104
    transportszmyt
    Poziom 1  
    Dzień dobry
    Chciałbym poruszyć temat pieców Bortje, jak i autoryzowanych serwisantów.
    Piec użytkuję od 6 miesięcy. Pierwsze odpalenie przez serwisanta w czerwcu 2024.
    Po 6 miesiącach użytkowania piec przestał grzać ciepłą wodę. Telefon do serwisanta, z nadzieją, że ok, mam gwarancję, więc czym mam się przejmować. Piec jeszcze nie ma roku. Odpowiedź pana serwisanta: Przykro mi, ale przyczyną braku ciepłej wody jest twarda woda, z której wytrącił się kamień i zanieczyścił wymiennik ciepła. Co ciekawe, pan zaproponował na wstępie, bez oglądania, że może wymienić tę część, która kosztuje 1100 zł netto plus robocizna 😊 i koszt jest po mojej stronie, bo producent nie udziela gwarancji na wymiennik ciepła i nie odpowiada za stan wody. No ewentualnie czyszczenie, ale czy to coś pomoże, no nie wie. Koszty wciąż po mojej stronie.
    Zaznaczam, piec 6 miesięcy. Przepraszam za komentarz, ale już pralki, które też pobierają tę samą wodę, chodzą znacznie dłużej, nawet kilka lat. Ale nie piec Bortje, tylko 6 miesięcy. Ciekawe, czy producent bądź serwisant już na wstępie montażu zna problem pieców Bortje. Więc jakby ktoś chciał zaoszczędzić sobie zawodu, niech się dobrze zastanowi nad kupnem pieców tej marki. Albo się dopyta pana z powyższej firmy, którą opisuję.
    Jeśli firma zna problem, dlaczego serwisant nie montuje na wstępie filtrów albo zmiękczaczy. Przed pierwszym montażem.
    Pozdrawiam
    AI: Jaki jest dokładny model pieca Bortje, który posiadasz?
    Bortje heizung QWH
    AI: Czy masz zainstalowane jakieś systemy uzdatniania wody, takie jak zmiękczacze lub filtry?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21503114
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    transportszmyt napisał:
    Jeśli firma zna problem, dlaczego serwisant nie montuje na wstępie filtrów albo zmiękczaczy. Przed pierwszym montażem.

Bo to nie jest rolą serwisanta. Takie filtry są obligatoryjne, ale powinien zamontować je instalator.

Masz w ogóle zamontowane filtry na wejściu zimnej wody do kotła oraz na powrocie z CO?

Niestety niemożliwe jest, aby wymiennik płytowy zapchał się kamieniem w przeciągu 6 miesięcy, jeżeli na wejściu zimnej wody jest zamontowany choćby filtr siatkowy. Natomiast może się on zapchać kamieniem pochodzącym z instalacji. Tyle, że przed tym wymiennikiem znajduje się czujnik przepływu, który jest bardziej podatny na zapchanie i od jego sprawdzenia serwisant powinien rozpocząć diagnozę.

Jak rozumiem, serwisant postawił diagnozę telefonicznie, nawet nie oglądając kotła?
REKLAMA