logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus R556LD-jak bezpiecznie zaktualizować sterownik touchpada do Windows 10?

MM2X 01 Kwi 2025 13:45 1287 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zainstalować właściwy sterownik touchpada w Asus R556LD z Windows 10, gdy touchpad nie pojawia się w Menedżerze urządzeń?

Najpierw zainstaluj ponownie pakiet ATK, a dopiero potem sterownik touchpada ze strony Asusa; dla R556LD ASUS podaje, że Smart Gesture/Pointing Device wymaga ATK Package v1.0.0020 lub nowszego, a instalator trzeba uruchomić po normalnym rozpakowaniu pliku, nie z archiwum [#21503539] [#21504534] [#21505184] [#21505201] Jeśli touchpad nadal nie pojawia się w Menedżerze urządzeń ani w instalatorze Windows 10, to instalacja sterowników nic nie da, bo system w ogóle nie wykrywa urządzenia [#21505217] [#21505686] Wtedy trzeba sprawdzić połączenie fizyczne: taśmę, jej osadzenie i ciągłość każdej linii, bo najbardziej prawdopodobna jest uszkodzona albo źle wpięta taśma touchpada [#21507204] [#21507432] Do szybkiego testu można też uruchomić Linux live; działający touchpad zwykle powinien być tam widoczny od razu [#21505227] [#21505232]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 21508545
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    MM2X napisał:
    Tak właściwie to jeszcze parę miechów i będzie po W10

To oficjalne wsparcie, co nie oznacza "wyłączenia światła" na drugi dzień po zamknięciu wsparcia. Dopóki producenci przeglądarek będą go wspierać, będzie ciągle w użyciu szczególnie przez domowych użytkowników. Podobnie było z każdym poprzednim, który nie miał już oficjalnego wsparcia ze strony MS (patrz WinXP->Vista, Win7->Win10).
    Dopóki internet i gry działają będzie on w użyciu, szczególnie że Win11 nie zadziała oficjalnie na starszych maszynach ciągle będących w użytkowaniu.
  • REKLAMA
  • #32 21508841
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    @MM2X @ArturJK -> Strachy na Lachy

Komunikat systemowy informujący, że komputer nie jest gotowy na Windows 11.
    Interfejs użytkownika aplikacji WhyNotWin11.
    Załączniki:
    • WhyNotWin11 v2.6.1.1 Portable.zip (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #33 21509688
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    ArturJK napisał:
    Podobnie było z każdym poprzednim, który nie miał już oficjalnego wsparcia ze strony MS (patrz WinXP->Vista, Win7->Win10).

Pamiętam, jak opanowałem w miarę to zmieniali, najbardziej mi leżał W7.
    pidar napisał:
    @MM2X @ArturJK -> Strachy na Lachy

..."dzielni i odważni (próżny to trud straszyć taki odważny lud)", - dzięki, krótko rzecz ujmując poznałeś się na mnie, hehehe.
    @pidar przeglądnąłem 1/3 filmiku i tak na szybko to bez 1/2l tego nie rozbiorę ;), ten nieco mniej szczupły pan mógłby konkurować w prędkości wyrzucania z siebie słów z niejakim Janem Ciszewskim (kibice geriatryczni znają go zapewne),
    translator nie nadąża, hehehe.
    Ogólnie to powiało optymizmem :) , bo mnie W10 mógłby służyć już do końca...dosłownie. Dzisiaj miałem dzień lakierniczy, jutro na spokojnie to łyknę, oczy odmawiają posłuszeństwa ...

No i pozamiatane, mój biedny staruszek nie pociągnie 11-tki, wiedziałem to już wcześniej. Nie gram, nie facebukuje, nie jestem celebrytą (jeszcze, hehehe) a i tak chamerykański biznes wyciągnie ode mnie kasę na nowe pudełko i jak tu żyć ;) .

Zrzut ekranu programu WhyNotWin11 pokazujący wyniki kompatybilności z Windows 11, gdzie Kompatybilność CPU jest oznaczona na czerwono jako niespełniana.
  • REKLAMA
  • #34 21512729
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    MM2X napisał:
    No i pozamiatane, mój biedny staruszek nie pociągnie 11-tki

No cóż, to było do przewidzenia. Oficjalnie MS dla Win11 wspiera Intela od 8-mej generacji, nieoficjalnie można oczywiście poprzez zmiany w instalatorze zainstalować na starszych procesorach tylko... jak to będzie działać i czy MS wraz z kolejną kompilacją nagle nie zmieni zdania i zablokuje wszystko poniżej niewspieranego oficjalnie sprzętu. Wtedy znów będzie kombinowanie i szukanie jakiegoś rozwiązania, lub w końcu nowego (wspieranego) sprzętu.
    Działaj na Win10, dla tego sprzętu nic więcej nie potrzeba.
  • REKLAMA
  • #35 21512890
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    ArturJK napisał:

Dopóki można, też jestem za tym. A w razie czego już teraz przypisz sobie klucz tego Windows 10 do swojego konta Microsoft.
  • #36 21513190
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    ArturJK napisał:

Jestem za a nawet przeciw :) .
    pidar napisał:
    A w razie czego już teraz przypisz sobie klucz tego Windows 10 do swojego konta Microsoft.

Chodzi o inny klucz, aniżeli key produktu?, każdy użytkownik legalnego Windowsa na swoje konto MS?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy aktualizacji sterownika touchpada w laptopie Asus R556LD pod system Windows 10. Użytkownik napotkał trudności z wykryciem touchpada w menedżerze urządzeń, gdzie widoczna jest tylko mysz. Próby instalacji nowszego sterownika touchpada ze strony Asusa wymagały wcześniejszej instalacji pakietu ATK, jednak pojawił się błąd dotyczący braku pliku źródłowego, który wynikał z próby instalacji ze spakowanego archiwum zamiast rozpakowanego folderu. Po poprawnej instalacji ATK i sterownika touchpada problem z wykryciem urządzenia pozostał.

Analiza wykazała, że touchpad nie jest wykrywany przez system, co sugeruje problem sprzętowy, najprawdopodobniej uszkodzoną lub źle podłączoną taśmę łączącą touchpad z płytą główną. Testy na systemie Linux potwierdziły brak wykrycia touchpada, co wyklucza problem systemowy. Użytkownik czyścił i sprawdzał taśmę, ale podejrzewa jej uszkodzenie mechaniczne. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zakupu nowej taśmy (model CNJS E308724 AWM 20798 80C 60V v_w-1TH) oraz możliwości naprawy uszkodzonego zatrzasku taśmy za pomocą kleju na gorąco lub taśmy kaptonowej.

Wskazano, że wymiana taśmy jest możliwa bez konieczności wymiany całego gniazda, o ile zaczepy nie są uszkodzone. Podkreślono, że bez fizycznego wykrycia touchpada przez system instalacja sterowników jest bezcelowa. Dodatkowo omówiono kwestie wsparcia systemu Windows 10 na starszym sprzęcie Asus R556LD oraz przypisania klucza systemowego do konta Microsoft.

Podsumowując, problem z touchpadem Asus R556LD pod Windows 10 wynika z braku detekcji urządzenia, co jest spowodowane najprawdopodobniej uszkodzeniem lub nieprawidłowym podłączeniem taśmy łączącej touchpad z płytą główną. Rozwiązaniem jest sprawdzenie ciągłości taśmy, jej ewentualna naprawa lub wymiana na nową, a następnie poprawna instalacja sterowników ATK i touchpada ze strony producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA