logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pralki: Indesit BWE 71452X K PL N czy Samsung WW90T504DAWCS6?

kamilziaja054 01 Kwi 2025 22:30 513 9
REKLAMA
  • #1 21503920
    kamilziaja054
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, pralka Indesit przeżyła 8 lat w Porębie, a następnie dwa lata działała już w moim domu. Niestety, nagle łożyska zaczęły huczeć, a naprawa nie wchodzi w grę. Dlatego wybór padł na dwa modele:
    1. Pralka Indesit BWE 71452X K PL N, 7 kg, 1400 obr/min - https://www.euro.com.pl/pralki/indesit-bwe-71452x-k-pl-n.bhtml
    2. Pralka Samsung WW90T504DAWCS6, 9 kg, 1400 obr/min - https://www.euro.com.pl/pralki/samsung-ww90t504dawcs6-ecobubble-9kg.bhtml
    Nie wiem, który model wybrać: Indesit czy Samsung? Proszę o opinię, zanim pralka Indesit IWSD51251 całkowicie się rozsypie. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 21503931
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Z dwojga złego to chyba lepiej ten Indesit xD
  • REKLAMA
  • #3 21503932
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    Ogólnie najsensowniejzym wyborem jest stajnia Bosc / Siemens, ale jesli chcesz koniecznie między tymi dwoma wybierać to moim zdaniem Samsung jakościowo jest lepszy, zaś jego wadą są dość drogie części oryginalne.
    Indesit jakościowo będzie słabszy, lubi korodować buda po kilku latach, zbiorniki zgrzewane i przy uszkodzeniu łożysk naprawa tyc pralek jest średnio opłacalna. Można co prawda je wymienić, ale przy kompleksowej usłudze przy tanich pralkach opłacalnosć tego jest średnia. Ogólnie konstrukcja już starsza, zgrubsza się sprawdziła, do strasznie awaryjnych na pewno nie nalezy.
  • #4 21504003
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    Jak wyżej inni napisali lepiej Bosch, który wcale nie jest drogi, szczególnie w porównaniu do tego Indesita i Samsunga, ale mniejsze ryzyko awarii po gwarancji.
    Link
  • REKLAMA
  • #5 21504276
    kamilziaja054
    Poziom 8  
    Pralka Samsung ma same pozytywne opinie. Jeśli chodzi o czarną pralkę Indesit, wyczytałem w jednej z opinii, że pralka trzęsie się podczas wirowania.
  • Pomocny post
    #6 21504428
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    Opinie dotyczą nowych egzemplarzy, więc logiczne, że w większości będą pozytywne. Nikt na stronach sklepów nie wystawia opinii po okresie gwarancyjnym. Asreex i mrice są serwisantami, więc mają wiedzę z tej drugiej strony.
  • REKLAMA
  • #7 21504470
    kamilziaja054
    Poziom 8  
    Tak, ale jeszcze niektórzy w opiniach na temat pralki Bosch pisali, że pralka nie działa prawidłowo – na przykład zalewa łazienki z powodu cieknącego zaworu. Wyczytałem opinie dotyczące tańszej pralki z rodziny BSH.
  • Pomocny post
    #8 21504492
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    kamilziaja054 napisał:
    Pralka Samsung ma same pozytywne opinie. Jeśli chodzi o czarną pralkę Indesit, wyczytałem w jednej z opinii, że pralka trzęsie się podczas wirowania.

Nie wierz we wszystko co znajdziesz w Internecie ^^

Jak Cię stać to kup Boscha - ale przynajmniej serię "4" ... Generalnie B/S/H był, jest i będzie najrozsądniejszym wyborem, niemniej tani nie jest. Za szmerkibajerki zapłacisz cena x2 (w stosunku do konkurencji), inna sprawa co to będzie warte -> wielkie "G", ale nie o tym tutaj rozmawiamy.

Ps. Pójdziesz do " ME i Kleo" to polecą Ci Hipersense "G" w papierku po cukierku xD
  • #9 21504924
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    kamilziaja054 napisał:
    na przykład zalewa łazienki z powodu cieknącego zaworu

To powiem Ci inny dowcip, dość często daną grupę podzespołów, np wspomniany zawor a pewnie chodzi o elektrozawór produkuje firma X dla różnych producentów. I tak jest z wieloma podzespołami. To tak w ramach wprowadzenia małego zamieszania :)

kamilziaja054 napisał:
    Wyczytałem opinie

To proponował by jeszcze zgłębić temat klimatu pisania opini płatnych, na różne zapotrzebowania, zarówno tych pochlebnych jak i mniej pochlebnych, lajków na facebookach, komentarzy i innych tym podobnych klimatów marketingowych.

Jak już kolega Asrex pisał, nie wierz we wszystko co piszą w internetach.

Decyzja ostateczna jest twoja i twoje są pieniążki. Jak podoba Ci się Samsung to kup, ale jak już pisałem wcześniej, w tych pralkach dość często sypią się łożyska i to w dość młodym wieku, poza tym ta marka od dosć dawna ma problematyczną elektronikę. Wiekszosc przypadkó da się naprawić, choć ostatnio miałem hece z takim gadem, wpierw posypało się podświetlenie panelu sterowania, wymieniony za ładnych kilka setek, po miesiącu skutecznie wysypał się moduł sterujący, nie dał się odratować. Pralka kilkuletnia i jeszcze wieziona z anglii była jako mienie przesiedleńcze :lol:
  • #10 21574865
    eagsdaf
    Poziom 1  
    Wybierając Boscha, trzeba bardzo dokładnie czytać instrukcję i specyfikację, bo oni wypuszczają po kilkanaście wariantów każdego modelu, w którym zmienia się jedna bądź dwie cyferki. Miałem już wybraną pralkę i cieszyłem się, że udało mi się znaleźć model sprawdzonego producenta za rozsądną cenę, ale tuż przed zakupem okazało się, że ten model nie ma funkcji dodatkowego płukania, której potrzebuję ze względu na bardzo miękką wodę. Żeby mieć pralkę z tą funkcją, którą nawet najtańsze pralki posiadają w standardzie od dekad, musiałem wybrać inny model droższy o 100 zł, który nie różni się praktycznie niczym innym. Zdarzało mi się też znaleźć modele serii 6 w cenie 4, ale z bardzo ubogim wyborem programów, więc naprawdę trzeba uważać, bo to, co kiedyś było uważane za pewniak, dzisiaj może być dodatkowo płatne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między pralką Indesit BWE 71452X K PL N (7 kg, 1400 obr./min) a Samsung WW90T504DAWCS6 (9 kg, 1400 obr./min) po awarii łożysk w starszym modelu Indesit IWSD51251. Uczestnicy wskazują, że Samsung oferuje lepszą jakość wykonania, choć oryginalne części zamienne są droższe, a elektronika tej marki bywa problematyczna. Indesit cechuje się starszą konstrukcją, zgrzewanym zbiornikiem i podatnością na korozję obudowy, co utrudnia opłacalną naprawę po uszkodzeniu łożysk. Wielu poleca pralki Bosch/Siemens jako bardziej niezawodne i o mniejszym ryzyku awarii po gwarancji, choć są droższe i wymagają dokładnego sprawdzenia specyfikacji modeli ze względu na różnice w funkcjach. Wskazano także na zjawisko płatnych opinii i marketingu internetowego, co utrudnia ocenę rzeczywistej jakości. Podsumowując, Samsung jest lepszym wyborem spośród dwóch wskazanych modeli, ale Bosch pozostaje rekomendowanym standardem jakości, jeśli budżet na to pozwala.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA